Πολιτική

23 Μαΐου 2024 21:38 Τελευταία ενημέρωση : 24 Μαΐου 2024 20:34

Τέμπη: Στην Βουλή η δικογραφία για Υφυπουργό και 3 πρώην κυβερνητικά στελέχη

Προς σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής οδεύει η Βουλή, αν το εγκρίνει η απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία. Ποια πρώην κυβερνητικά στελέχη περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Τέμπη: Στην Βουλή η δικογραφία για Υφυπουργό και 3 πρώην κυβερνητικά στελέχη
-

Δικογραφία σχετική με τα σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη διαβιβάστηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, την Πέμπτη 23.05, τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής πριν από τις επικείμενες ευρωεκλογές,.

Η δικογραφία αφορά στην πάκτωση του σημείου στο οποίο έγινε το δυστύχημα και στην συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά κατά πρώην υπουργών και υφυπουργών, για πράξεις και παραλείψεις τους μετά την τραγωδία. Συγκεκριμένα οι αναφορές της δικογραφίας γίνονται:

  • στον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη,
  • στον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντοπούλο,
  • στην πρώην υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και
  • στον πρώην υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο.  

Η δικογραφία είχε τεθεί από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας στο αρχείο, και ανασύρθηκε μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Οι σχετικές διατάξεις ορίζουν ότι αν συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών μπορεί να υποβληθεί προς ψήφιση στο σώμα, αίτημα για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, και ότι σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα πρέπει να προσδιορίζει πολύ συγκεκριμένα, και τα πρόσωπα και τις αποδιδόμενες σε αυτά πράξεις. Για την έγκριση του αιτήματος ίδρυσης της Επιτροπής πρέπει να υπερψηφίσουν το αίτημα τουλάχιστον 151 βουλευτές, με υποχρεωτική αποχή από την ψηφοφορία, των παραπάνω τεσσάρων προσώπων στα οποία η πρόταση αποδίδει τις υποψίες διάπραξης αδικημάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εφιάλτης του κ. Μητσοτάκη θα συνεχιστεί

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προαναγγείλει την υποβολή τέτοιας πρότασης μετά την διαβίβαση της συγκεκριμένης δικογραφίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Μια μόλις ημέρα πριν κλείσει η Βουλή εν όψει Ευρωεκλογών, έφτασε επιτέλους η δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών. Η ποινική δικογραφία αφορά στους: τέως υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, τέως υφυπουργό μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τέως υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τέως υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Πρόκειται για την δικογραφία που είχε τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελέα Λάρισας και ανασύρθηκε μετά από προσφυγή συγγενών θυμάτων για το "μπάζωμα" του χώρου όπου συντελέστηκε η φονική σύγκρουση των τρένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται ξανά μπροστά στον εφιάλτη που προσπαθούν να ξορκίσουν απαγορεύοντας ακόμη και την αναφορά της λέξης «Τέμπη» στα ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα δώσει μάχη για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που διέταξαν την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων και τη συγκάλυψη του  εγκλήματος.

Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι ο εφιάλτης του - δυστυχώς έτσι βλέπει την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση Δικαιοσύνης - θα συνεχιστεί.

Όπως έχουμε ήδη δηλώσει και δεσμευθεί, θα καταθέσουμε  πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή. Θα την δεχτεί αυτή τη φορά η ΝΔ; Οι μάσκες πέφτουν κ. Μητσοτάκη, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει»!

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Είμαι γουρλής - Ο Ολυμπιακός στο Conference έχει το μομέντουμ μαζί του

Τροχαίο στη Χερσόνησο: Δεν τράβηξε χειρόφρενο και το αυτοκίνητο έπεσε σε καρότσι με μωρό

Αρτέμιδα: Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)