Αθλητικά

23 Μαΐου 2024 16:43

Μητσοτάκης: Είμαι γουρλής - Ο Ολυμπιακός στο Conference έχει το μομέντουμ μαζί του

Τι είπε σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις ελληνικές συμμετοχές σε Euroleague και Conference Cup, για τη βία στα γήπεδα αλλά και για τους "ποδοσφαιρικούς του ήρωες" των παιδικών του χρόνων.

Μητσοτάκης: Είμαι γουρλής - Ο Ολυμπιακός στο Conference έχει το μομέντουμ μαζί του
-

«Θα είμαι γουρλής. Τους διαψεύσαμε. Δεν κατάλαβα πως ξεκίνησε η φιλολογία περί γκαντεμιάς. Από το πατέρα μου ξεκίνησε. Δεν κατάλαβα γιατί επαναλαμβανόταν αυτός ο αστικός μύθος. Κάποια στιγμή συμπαρέσυρε και μένα λίγο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στη συνέντευξη που παραχώρησε στο νέο στούντιο του sport24.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η φετινή είναι εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στο final 4 και ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Ανέφερε ότι χαίρεται που το ελληνικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με διαφορετική εικόνα από εκείνη που ξεκίνησε. «Η εικόνα που αποκόμισα από τα γήπεδα στα play off έμοιαζε περισσότερο σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Αγαπώ τον αθλητισμό και αντιλαμβάνομαι το ρόλο του στην κοινωνία σε πολλά επίπεδα», συνέχισε.

Αναφερόμενος στη βία στα γήπεδα είπε ότι έχουμε όλοι τραυματιστεί από εικόνες που είδαμε και φέτος. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει σε τάξη αυτό το πρόβλημα σημειώνοντας πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι που πάνε στο γήπεδο χαίρονται το άθλημα. Αναφέρθηκε στις κάμερες σε όλα τα γήπεδα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις αυτοματοποιημένες ποινές και είπε ότι τα μέτρα απέδωσαν. «Είχαμε καλές διαιτησίες. Το VAR έχει αλλάξει τα πράγματα. Δεν είναι η λύση να φέρνουμε μόνο ξένους διαιτητές. Κάποια στιγμή να επενδύσουμε σε νέα γενιά Ελλήνων διαιτητών. Ως μεταβατική λύση οι διαιτητές από το εξωτερικό φαίνεται να έλυσαν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της αντικειμενικής διαιτησίας», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να υπάρχουν συμμορίες στα γήπεδα, εγκληματικές οργανώσεις. Η ΕΛ.ΑΣ με εχεμύθεια και διακριτικότητα έχει θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης το ανακριτικό υλικό και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει ποιοι είναι οι ένοχοι. Τις παλιές εποχές τις έχουμε αφήσει πίσω μας. Απευθύνομαι και στις ομάδες και στην ΕΠΟ. Να γίνεται και στο ποδόσφαιρο αυτό γίνεται στο μπάσκετ».

«Να τελειώνουμε πια με αυτές τις πρακτικές. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα φτάσουμε όπου πρέπει να φτάσουμε. Πάντα υπάρχει καχυποψία, αλλά ας το πιστέψουμε όλοι ότι αυτά δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Όλα αυτά δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το γήπεδο «Αγιά Σοφιά» και το «Καραϊσκάκης» είναι γήπεδα υπερσύγχρονων προδιαγραφών, ότι ο ΠΑΟ προχωράει το δικό του γήπεδο, για τον ΠΑΟΚ ότι απομένει στον επενδυτή να προχωρήσει το έργο υλοποίησης, ότι σε όλα τα γήπεδα έχουν μπει κάμερες και για το μπάσκετ είπε ότι έγινε αυτή η κίνηση με τον ΠΑΟ και το ίδιο θα γίνει με το ΣΕΦ.

«Γενικότερα η εικόνα του ΟΑΚΑ σήμερα δεν έχει σχέση με την εικόνα πριν από κάποια χρόνια», επισήμανε και αναφέρθηκε για τις αλλαγές σε όλους τους χώρους.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι ο τελικός του κυπέλλου να γίνεται πάντα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εμείς εγγυόμαστε την ασφάλεια. Και από του χρόνου αυτή θα είναι η βούλησή μας και πιστεύω ότι η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί. Δεν είναι εικόνα αυτή του τελικού χωρίς φιλάθλους, είναι κρίμα, έρχεται από άλλη εποχή. Στον τελικό του μπάσκετ δεν είχαμε κανένα απολύτως ζήτημα. Να το συμφωνήσουμε ότι από το 2025 δεν θα είναι αντικείμενο συζήτησης που θα γίνει ο τελικός του κυπέλου», πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - συνέντευξη

Σε ερώτηση ποια αφίσα είχε στο δωμάτιό του ως παιδί είπε πως πάντα του άρεσε ο αθλητισμός, όπως και τώρα. «Ως παιδί αγαπώντας πολύ τότε το ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή αποκτήσαμε επαφή με το NBA, το δωμάτιό μου ήταν ένα τυπικό εφηβικό δωμάτιο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο πατέρας του έπαιζε βόλει στο Χανιά και είχε ύψος 1,92 και εκείνος έχει 1,86-1,87. «Με τους γονείς μου είχαμε μεγάλη ηλικιακή διαφορά. Δεν τους ενδιέφερε τόσο πολύ ο αθλητισμός. Εγώ μεγάλωσα με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μου, και το να αθλούμαι και το να βλέπω. Τώρα το τένις έσπασε το μύθο ότι αφορά μόνο την ελίτ και τους πλούσιους. Με δυο παίκτες στο τοπ 10 , το τένις έχει πολλά να δώσει. Ο στίβος, η κολύμβηση, το πόλο», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αθλητικές υποδομές είπε πως τα τελευταία έχουμε επενδύσει πολύ και έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις. «Με ταλανίζει η κατάσταση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Μπορούμε να παρέμβουμε και έχουμε εξορθολογίσει το μητρώο των συλλόγων. Μπήκε διαφάνεια σε όλο αυτό το πλαίσιο. Πρωτίστως μας ενδιαφέρει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός», σημείωσε.

Σχολιάζοντας φωτογραφίες παιδικών ηρώων από το αθλητισμό, η πρώτη ήταν του Νίκου Αναστόπουλου. «Ήταν ο ορισμός του γκολτζή, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», ανέφερε ενώ είπε ότι «αυτά δεν κρύβονται» για την ομάδα που υποστηρίζει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν χάσει η ομάδα κάποιου δεν αναγνωρίζει ότι η άλλη ήταν καλύτερη. Να ξέρεις να κερδίζεις και να ξέρεις να χάνεις. Και βέβαια να στηρίζεις πάντα ελληνικές ομάδες όταν αγωνίζονται εκτός Ελλάδος», ανέφερε.

Η επόμενη φωτογραφία ήταν του Δημήτρη Σαραβάκου. «Αυτός κι αν ήταν παικταράς. Εμείς μεγαλώσαμε με αυτούς τους παίκτες. Και ο Ζάετς που του έδινε τις πάσες ήταν πολύ μεγάλος παίκτης για την εποχή του», σχολίασε.

Μετά η φωτογραφία ήταν από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδος. «Εκεί ήμουν μέσα και καθόμουν κοντά στο παρκέ, εκεί που βάρεσε ο Καμπούρης τις βολές. Αυτή για μένα παραμένει η κορυφαία στιγμή του συλλογικού ελληνικού αθλητισμού γιατί μας άλλαξε πίστα. Ήταν ονειρεμένο καλοκαίρι. Τον ξέρω τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Είναι σπουδαίος άνθρωπος, με συγκρότηση, με πειθαρχία. Για την εποχή του άλλαξε τους κανόνες για τη θέση για την οποία έπαιζε. Ο Νίκος ο Γκάλης ήταν το κάτι άλλο. Έχω κάνει κοπάνα για να πάω να δω ματς στη Θεσσαλονίκη. Ήξερες λίγο πολύ αυτό που θα έκανε και παρόλα αυτά δεν μπορούσες να τον σταματήσεις. 'Αλλαξε τη ροή του ελληνικού αθλητισμού», ανέφερε.

Για την φωτογραφία του Γιάννη Αντετοκούμπο είπε ότι δεν θα μιλήσει για τον Γιάννη αθλητή, αλλά ως άνθρωπο. «Όσο καλός αθλητής είναι τόσο μετρημένος είναι στην προσωπική του ζωή. Έλληνας. Αγαπάει βαθιά την Ελλάδα. 'Αμα είσαι αθλητής ξέρεις τι σημαίνει πόνος και τραυματισμός. Ο Γιάννης έβαλε την ομάδα πάνω από το σώμα του πολλές φορές. Δεν το κάνουν όλοι. Μακάρι να τον έχουμε μαζί μας στο προολυμπιακό», ανέφερε.

Μετά του έδειξαν μια δική του φωτογραφία στη οποία φορά φανέλα μπάσκετ στο γήπεδο και του δίνει οδηγίες ο Γιάννης Ιωαννίδης. «Εντάξει , ο κόουτς, ήμασταν μαζί στη Βουλή. Ήταν και προπονητής στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής. Στεναχωρήθηκα πολύ με την απώλειά του. Ως προπονητής ήταν μπροστά από την εποχή του. Ήξερε να προετοιμάζει τις ομάδες του για τους μεγάλους αγώνες. Ωραίος άνθρωπος», ανέφερε.

Για τη φωτογραφία του Μάικλ Τζόρνταν είπε ότι «παραμένει ο καλύτερος όλων των εποχών» και ότι «πήγε το NBA εκεί που είναι σήμερα». Και πρόσθεσε: «Το Last Dance αξίζει όλοι να το δουν και για το πώς διαχειρίζεται κανείς το τέλος της καριέρας του».

«Ο Λε Μπρον είναι πολύ σπουδαίος παίκτης. Ανταγωνίζεται με τον Τζόρνταν. Πολύ έξυπνος παίκτης. 20 χρόνια. Έχει διαχειριστεί εντυπωσιακά την ηλικία του», πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - συνέντευξη

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τον εαυτό του ως παίκτη του μπάσκετ. «Τον έφαγαν τα κυκλώματα», είπε αστειευόμενος. «το σουτ θέλει δουλειά και πολύ προπόνηση. Δεν παίζουμε όσο συχνά θα θέλαμε», συμπλήρωσε.

«Πάντα πρέπει να υπάρχει άγχος γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση. Όπως και οι παίκτες πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι πριν από τους αγώνες. Είναι πολύ αλαζονικός να πιστεύεις ότι είσαι παικταράς και θα γίνουν όπως τα θέλεις. Έχω μάθει ότι η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% ιδρώτας. Το ίδιο και για μένα όταν εκπροσωπώ τη χώρα στο εξωτερικό. Να έχω μελετήσει διάφορα σενάρια», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το κλίμα στα υπουργικά συμβούλια είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά «ροντέο δεν το έχουμε κάνει ακόμα».

Ερωτηθείς αν ο πολιτικός φεύγει από την πολιτική όταν είναι στην κορυφή όπως επέλεξε να κάνει ο Τζόρνταν, απάντησε και ναι και όχι. «Υπάρχει μια διαφορά. Ο πολιτικός μπορεί να επιλέξει πότε θα φύγει, αλλά κατά κανόνα το επιλέγουν οι πολίτες. Επειδή ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει αυτός έχει και τον πρώτο λόγο τελικά. Υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα πολιτικών που παρέμειναν στην πολιτική περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Για μένα δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα, αλλά ξέρω ότι θα υπάρχει ζωή και μετά την πολιτική. Θα υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω και μετά την πολιτική», πρόσθεσε.

«Καλό είναι να έχουμε πάντα μία αίσθηση ότι αυτά που ζούμε δεν είναι για πάντα», συμπλήρωσε.

Για τις προβλέψεις του για το final 4 και τον τελικό του conferense league είπε ότι αρχικά είναι τεράστια επιτυχία που δύο ελληνικές ομάδες είναι στο final 4. «Να σταθώ σε κάτι που είπε ο κοούτς Μπαρτζώκας. Αυτά τα ματς είναι και πολύ θέμα τύχης. Ο Ολυμπιακός έχασε μία ευρωλίγκα σε ένα σουτ. Ανταγωνιστικά θα είναι τα ματς. Υπάρχει εμπειρία και ψυχολογία και στις δύο ομάδες. Θα ήταν καταπληκτικό να έχουμε ελληνικό τελικό. Είμαι σίγουρος ότι οι ομάδες είναι καλά προετοιμασμένες και θα τα δώσουν όλα. Αν είναι οι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό έχω πει ότι θα προσπαθήσω να πάω. Όχι ως φίλαθλος της μιας ομάδας, αλλά ως Έλληνας φίλαθλος», σημείωσε.

Για τον τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα ανέφερε: «Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ μαζί του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και επειδή το έχουμε δει το μομέντουμ, κάτι θυμίζει από 2004 αυτή η ιστορία, κερδίζεις, κερδίζεις, κερδίζεις και κάποια στιγμή μπαίνεις και λες ρε παιδί μου είναι γραφτό. Αλλά επειδή τίποτα δεν είναι γραφτό θα ιδρώσουν στο γήπεδο, θα έχει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό που γίνεται στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει πολλή καλή προετοιμασία να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. μην περάσουν σκέψεις σε κάποιους να κάνουν οτιδήποτε, δεν θα τους βγει. Επίσης να μην πέφτουν οι φίλαθλοι θύματα εξαπάτησης με τα εισιτήρια. Από εκεί και πέρα με φίλους σε μια μεγάλη τηλεόραση θα δούμε το ματς και θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Πάντως η πορεία του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή και έχει αποδείξει ότι έχει ομάδα που διαχειρίζεται και τη δυσκολία μέσα στο ματς με έναν εξαιρετικό προπονητή, έναν συγκροτημένο άνθρωπο, έχει πάρει τα καλύτερα από τους παίκτες του. Ετοιμαζόμαστε και για ένα καλό καλοκαίρι επίσης με euro, προολυμπιακό, ολυμπιακούς».

Για τις ευρωεκλογές δήλωσε πως ο πήχης είναι στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών και τόνισε ότι είναι σημαντικές γιατί η Ευρώπη παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας και η ΝΔ να είναι δυνατή γιατί μπορεί να φέρει πολλά πράγματα για την πατρίδα.

Αποκάλυψε δε ότι μετέχει ως ποδοσφαιριστής στο τουρνουά αποφοίτων του σχολείου του.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μάθιου Πέρι: Ποινική έρευνα για τον θάνατο του “Τσάντλερ”

Αρτέμιδα: Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα (εικόνες)

Μητσοτάκης για Δημογραφικό: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)