Μερίδες 5
Χρόνος παρασκευής ( 20’ προετοιμασία και 180’ ψήσιμο)
Υλικά Συνταγής (για το σιρόπι)
- 400 γρ. καρύδια
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 600 γρ. γλυκόζη
- 1 πορτοκάλι
- 3 γαρύφαλλα
- 1 στικ κανέλας
Υλικά Συνταγής (για τη γέμιση)
- 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκό
- 400 γρ. καρύδια
- 400 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 400 γρ.
- 1 κ.σ κανέλλα
- 1 κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
Υλικά Συνταγής (για τη κρέμα πατισερί)
- 6 κρόκοι από μεσαία αυγά
- 270 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. κορν φλάουερ
- 100 γρ. βούτυρο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση Συνταγής
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση, τα γαρύφαλλα και τη κανέλα.
- Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Βάζουμε στο μίξερ τα καρύδια, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με βούτυρο και απλώνουμε το 2ο φύλλο. Κάνουμε το ίδιο για άλλα 3 φύλλα.
- Προσθέτουμε το ? της γέμισης, καλύπτουμε με το ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές.
- Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ύστερα απλώνουμε το σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα για να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει.
- Για να φτιάξουμε τη κρέμα χτυπάμε όλα τα υλικά της κρέμας, βράζουμε σε μέτρια φωτιά και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να δέσει και να πήξει η κρέμα. Μετά προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα.
10. Βάζουμε τη κρέμα σε μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη για να κάνει κρούστα και την αφήνουμε 1 ώρα.
11. Βγάζουμε με προσοχή τα πάνω φύλλα του μπακλαβά και απλώνουμε τη κρέμα .Καλύπτουμε με την κρέμα και κόβουμε σε κομμάτια.
12. Σερβίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και τα φιστίκια.