GP Κίνας: Κορυφαίος ο Norris σε ένα άκρως δραματικό Sprint Qualifying

×

Μαρία Ανδρεάδη

Η πίστα της Σαγκάης είναι η πρώτη που υποδέχεται ένα εκ των έξι τριημέρων με αγώνα sprint φέτος. Αυτό έδωσε στους οδηγούς την… «πολυτέλεια» για μία μόνο περίοδο ελεύθερων δοκιμών, η οποία δεν ήταν κι αντιπροσωπευτική. Έτσι, η δράση την Παρασκευή ολοκληρώθηκε με το Sprint Qualifying, δηλαδή τις κατατακτήριες δοκιμές του αυριανού αγώνα sprint.

Lando Norris

Με μόλις 12 λεπτά διαθέσιμα για την πρώτη φάση αυτών των κατατακτήριων δοκιμών με ρυθμούς… sprint, όλοι οι οδηγοί έκαναν γρήγορα την εμφάνισή τους στην πίστα, ώστε να αποφύγουν την αναμενόμενη βροχή.

Ο Sergio Perez δε δυσκολεύτηκε να ανέβει στην κορυφή του SQ1, με τον Max Verstappen στην 3η θέση και τον Lando Norris ανάμεσά τους. Πίσω τους, υπήρξαν πολλές ανακατατάξεις, λάθη και γύροι με εμπόδια.

Ο George Russell βρισκόταν εγκλωβισμένος στην τελευταία πεντάδα και φάνηκε να δυσκολεύεται να τελειοποιήσει τον γύρο του. Όμως ο Βρετανός κατάφερε την ύστατη στιγμή να περάσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας, με τους Gasly, Ocon, Albon, Tsunoda και Sargeant να τίθενται εκτός συνέχειας.

Το SQ1 ολοκληρώθηκε μετά… φωτιάς (!), καθώς το γρασίδι σε ένα σημείο της πίστας βρέθηκε να φλέγεται για δεύτερη φορά σήμερα. Η καρό σημαία, ωστόσο, είχε ήδη πέσει και η εκκίνηση του δεύτερου μέρους καθυστέρησε για λίγα λεπτά, ώσπου να σβηστεί η φωτιά.

Στο SQ2, όλες οι ομάδες είχαν ειδοποιήσει τους οδηγούς τους για επικείμενη βροχή και για αυτό όλοι βιάστηκαν να κάνουν έστω ένα γρήγορο πέρασμα με τις πιο στεγνές δυνατές συνθήκες.

Ο Max Verstappen έκανε αμέσως το ταχύτερο πέρασμα, αν και βγήκε τελευταίος από το γκαράζ της Red Bull Racing, με χρόνο 1:35.606. Πίσω του, παρατάχθηκαν οι Leclerc και Perez, εντός δύο δεκάτων.

Όταν οι πρώτες σταγόνες έπεσαν στο οδόστρωμα, ο George Russell βρισκόταν ακόμη εκτός δεκάδας και ο ίδιος γνώριζε ότι δε θα μπορούσε να βελτιώσει. Έτσι, ο Βρετανός θα εκκινήσει 11ος στο αυριανό sprint. Εκτός συνέχειας τέθηκαν οι Russell, Magnussen, Hulkenberg, Ricciardo και Stroll.

Το κοινό ξέσπασε σε έντονους πανηγυρισμούς για την παρουσία του τοπικού ήρωα, Zhou Guanyu, στο τελευταίο και πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Μία σπουδαία μέρα για ολόκληρη την ομάδα της Kick Sauber, καθώς Bottas και Zhou προκρίθηκαν στην 7η και 10η θέση, αντίστοιχα.

Στο SQ3 έκαναν την εμφάνισή τους τα ενδιάμεσα ελαστικά. Η καινούρια άσφαλτος σε συνδυασμό με τη βροχή που καθάρισε τη γόμα από την πίστα εκμηδένισε οποιαδήποτε πρόσφυση. Πρώτο θύμα των συνθηκών ήταν ο Charles Leclerc, o οποίος έχασε εντελώς το κράτημα του μονοθεσίου του και βγήκε εκτός πίστας. Έφτασε μέχρι τις μπαριέρες αλλά η σύγκρουση δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Τα επόμενα λεπτά ήταν συναρπαστικά. Ο Max Verstappen φάνηκε να οδεύει προς την κορυφή, όμως δεν έβρισκε την απαραίτητη πρόσφυση, με αποτέλεσμα να χάσει εντελώς την έξοδο στην τελευταία στροφή και να διαγραφεί ο χρόνος του.

Lando Norris

Η κορυφή εναλλάχθηκε μεταξύ Piastri, Perez, Norris, Alonso και Hamilton. Χρόνοι διαγράφηκαν από όλες τις θέσεις, με τον Lando Norris να πληρώνει αρχικά το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς του αφαιρέθηκε ένας εκπληκτικός γύρος με χρόνο 1:57.940 που του έδωσε το προβάδισμα για υπέρβαση των ορίων της πίστας. Ύστερα από ένσταση του ίδιου και της ομάδας, όμως, η διαγραφή αναιρέθηκε και ο οδηγός της McLaren πήρε πίσω την πρωτοπορία.

Ωστόσο, η εκκίνηση για τον νεαρό οδηγό επιφυλάσσει επίθεση από δύο… γερόλυκους πίσω του, που δε θα αφήσουν τη νίκη να χαθεί αμαχητί. Ο λόγος για τους Lewis Hamilton και Fernando Alonso που συμπλήρωσαν αυτό το άτυπο βάθρο του Sprint Qualifying. Σίγουρα ο αυριανός αγώνας 100 χιλιομέτρων αναμένεται συναρπαστικός.

Η κορυφαία δεκάδα σχηματίστηκε ως εξής: Norris, Hamilton, Alonso, Verstappen, Sainz, Perez, Leclerc, Piastri, Bottas και Zhou.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΚΙΝΑΣ - Sprint Qualifying