Η Formula 1 βάζει πλώρη για Μελβούρνη!

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ύστερα από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων, η Formula 1 βάζει πλώρη για το νότιο ημισφαίριο και καταφθάνει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Πιο συγκεκριμένα, η πίστα Albert Park είναι αυτή που θα υποδεχθεί τα μονοθέσια, σε ένα σιρκουί μήκους 5.278 μέτρων, με 14 στροφές και 4 μικρές ζώνες DRS, που περικυκλώνει την τεχνητή λίμνη του Μητροπολιτικού Πάρκου της Μελβούρνης. Οι διαθέσιμες γόμες από την γκάμα της Pirelli αυτό το τριήμερο είναι οι C3 (σκληρή), C4 (μέση) και C5 (μαλακή). Η μέση ταχύτητα ξεπερνά τα 235 χλμ/ώρα.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η Αυστραλία, αν και απομακρυσμένη από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές πίστες, αποτελεί έναν κλασικό προορισμό για τη Formula 1. Από το 1985 μέχρι και το 1995 αγώνες πραγματοποιούνταν κάθε σεζόν στην Αδελαΐδα. Όμως από το 1996 κι έπειτα, η δράση μεταφέρθηκε στη Μελβούρνη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Αυστραλία, αμέσως μετά την πρωτεύουσα, το Σίδνεϊ.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ο Michael Schumacher είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην Αυστραλία, έχοντας 4 νίκες στην κατοχή του. Ως προς τις pole positions, ο Lewis Hamilton έχει το ρεκόρ, έχοντας εκκινήσει 8 φορές από την πρώτη θέση.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Στον περσινό αγώνα, ο Sergio Perez είχε σπάσει το ρεκόρ γύρου, με χρόνο 1:20.235. Θα μπορέσουν οι «ταύροι» να καταρρίψουν ξανά αυτόν τον χρόνο φέτος;

Ας θυμηθούμε πρώτα τι συνέβη στη Μελβούρνη πέρσι…

Αυστραλία 2023

Ο αγώνας του 2023 ήταν αναμφίβολα ο πιο θεαματικός, αφού η δράση διακόπηκε όχι μία, ούτε δύο… αλλά τρεις φορές (!) από τις κόκκινες σημαίες.

Ο Charles Leclerc βγήκε εκτός ήδη από τον πρώτο γύρο ύστερα από επαφή με τον Lance Stroll, ενώ ο Alex Albon ήταν αυτός που έφερε την πρώτη διακοπή μετά από σύγκρουση με τον τοίχο.

Με το «πράσινο φως», ο κινητήρας του George Russell πήρε φωτιά, ενώ μία σύγκρουση του Kevin Magnussen με τις μπαριέρες έστειλε το πίσω δεξιό ελαστικό στον αέρα κι έφερε την δεύτερη διακοπή.

Η τρίτη ουσιαστικά εκκίνηση της ημέρας ήταν και η πιο καταστροφική. Μία επαφή μεταξύ Carlos Sainz και Fernando Alonso ώθησε τον τελευταίο σε τετακέ, με τις δύο Alpine να συγκρούονται μεταξύ τους στην προσπάθεια να αποφύγουν την Aston Martin του Ισπανού. Πίσω τους, ο Logan Sargeant καθυστέρησε το φρενάρισμα και βρέθηκε να συγκρούεται με το πίσω μέρος της AlphaTauri του Nyck de Vries. Έτσι προέκυψε και η τρίτη κόκκινη σημαία.

Οι συνολικές απώλειες; 8 εγκαταλείψεις σε 58 μόλις γύρους.

Ο Sainz δέχθηκε ποινή για το συμβάν με τον συμπατριώτη του, θέτοντάς τον οριστικά εκτός βάθρου, και δίνοντας την ευκαιρία στον Alonso να ανέβει στο 3η θέση, σε έναν αγώνα που έληξε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Στο 2ο σκαλί ανέβηκε ο Lewis Hamilton και στο υψηλότερο ο Max Verstappen.

Επιστροφή στο 2024

Ο Max Verstappen αποδεικνύεται κυρίαρχος για άλλη μία σεζόν, με τον Sergio Perez να διατηρεί το 1-2 για τη Red Bull Racing προς ώρας. Πίσω τους βρίσκεται ο Charles Leclerc, με τις Mercedes και τις McLaren να είναι κοντά αλλά να μην πλησιάζουν αρκετά.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μένει να δούμε εάν ο Carlos Sainz θα μπορέσει να αγωνιστεί το ερχόμενο τριήμερο, ύστερα από την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας που τον έθεσε εκτός δράσης στη Σαουδική Αραβία. Ο Ισπανός δήλωσε ότι θα αγωνιστεί στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών κι αναλόγως τις αντοχές του, θα κρίνει εάν μπορεί να συνεχίσει ή εάν θα δώσει τη θέση του ξανά στον Oliver Bearman.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Όλη η δράση της Μελβούρνης θα μεταδοθεί απευθείας από το ΑΝΤ1+, ξεκινώντας από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ