O Massa αναζητά δικαίωση και εκατομμύρια από τη FIA και τη FOM

×

Πάνος Σεϊτανίδης

Ο Felipe Massa έκανε την απειλή του πράξη και ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για όσα έγιναν στο παρασκήνιο της αγωνιστικής σεζόν του 2008 και το «κουκούλωμα» όσων συνέβησαν στη Σιγκαπούρη.

Felipe Massa

Ο Βραζιλιάνος κατέθεσε μέσω των νομικών εκπροσώπων του αγωγή, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, μέσω της οποίας απαιτεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA) και τη FOM (Formula 1 Management), δημόσια παραδοχή πως έπεσε «θύμα» πλεκτάνης του τότε κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ Bernie Ecclestone και του τότε προέδρου της FIA, Max Mosley. Και μαζί με αυτή, μία τεράστια χρηματική αποζημίωση.

Felipe Massa

Το δικηγορικό γραφείο Vieira Rezende Advogados έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει τον βετεράνο οδηγό της Formula 1 και εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά: «Ο κύριος Massa ζητά επίσημη παραδοχή πως η FIA παραβίασε τους κανονισμούς της, αποτυγχάνοντας να διερευνήσει εγκαίρως το ατύχημα του Nelson Piquet Jr στο Grand Prix της Σιγκαπούρης το 2008 κι ότι αν είχε ενεργήσει σωστά, ο κ. Massa θα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών εκείνης της σεζόν. Ο κ. Massa ζητά επίσης αποζημίωση για τη σημαντική οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της αποτυχίας της FIA, στην οποία ο Κος Ecclestone και η FOM ήταν συνένοχοι».

O Massa διεκδικεί αποζημίωση της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 2 εκατομμύρια αφορούν το μπόνους που θα λάμβανε αν είχε κατακτήσει τον τίτλο. Και τα υπόλοιπα, τη ζημία που υπολογίζεται πως υπέστη έκτοτε, καθώς ως πρωταθλητής θα μπορούσε να έχει πιο παχυλά συμβόλαια με τις ομάδες που αγωνιζόταν και πολύ περισσότερες χορηγίες και εμπορικές ευκαιρίες.

Nelson Piquet Jr

Να θυμίσουμε πως όλα αφορούν εκείνο το Grand Prix της Σιγκαπούρης. Όπως είναι γνωστό, τότε ο Nelson Piquet Jr είχε στείλει τη Renault στον τοίχο σε προαποφασισμένο χρονικό σημείο, ώστε να προκύψει αυτοκίνητο ασφαλείας που θα ωφελούσε τον ομόσταβλό του, Fernando Alonso. Όπως και έγινε, με τον Ισπανό να κατακτά τη νίκη. Από την πλευρά του ο Massa είχε ένα καταστροφικό αγώνα.

Όταν ένα χρόνο μετά διέρρευσαν τα παραπάνω, ο τότε ισχυρός άνδρας της Renault, Flavio Briatore και ο τεχνικός διευθυντής Pat Symonds, είχαν αποκλειστεί από τα paddock (άσχετα αν σήμερα συνεργάζονται και οι δύο με την F1). Όμως, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ecclestone, τόσο αυτός όσο και ο Mosley, ήξεραν τι είχε συμβεί, πριν το τέλος εκείνης της σεζόν. Και το απέκρυψαν, για να μην προκύψει σκάνδαλο προτού οριστικοποιηθεί ο πρωταθλητής εκείνης της χρονιάς – πράγμα που συμβαίνει πάντα στην τελετή βραβεύσεων της FIA, τον μήνα Δεκέμβριο.

Αν ακυρωθεί το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα, τότε αυτόματα ο Felipe Massa θα είναι πρωταθλητής. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που συγκεντρώνει μάλλον μηδαμινές πιθανότητες και δεν προβλέπεται βάσει κάποιου κανονισμού. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάποιος οικονομικός συμβιβασμός.