GP Σαουδικής Αραβίας: Pole για Verstappen - Οριακή η μάχη για τη 2η θέση

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ταχύτερος όλων ο Max Verstappen στις κατατακτήριες δοκιμές της Σαουδικής Αραβίας, με τους Charles Leclerc, Sergio Perez και Fernando Alonso να δίνουν τη δική τους μάχη για τη 2η θέση.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι κατατακτήριες δοκιμές στην Τζέντα ξεκίνησαν με μάχες στο Q1, με τις Red Bull, και τις McLaren να ανταλλάσσουν ταχύτερα περάσματα, ενώ κοντά φαίνονταν να είναι οι Ferrari, ο George Russell και ο Fernando Alonso. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που «έσπασε» το φράγμα του 1:29, με χρόνο 1:28.876.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο Oscar Piastri τρόμαξε για λίγο το γκαράζ της McLaren, ύστερα από μία μικρή επαφή με τον τοίχο ενόσω βρισκόταν σε γρήγορο γύρο, όμως ο Αυστραλός κατάφερε να ανέβει προς ώρας στην κορυφή, χωρίς εμφανή ζημιά στο μονοθέσιο.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Στη συνέχεια του πρώτου μέρους, η πρωτοπορία εναλλάχθηκε αρκετές φορές μεταξύ των Max Verstappen και Charles Leclerc, με τον Ολλανδό να υπερισχύει με χρόνο 1:28.171. Στη μάχη μπήκε και ο Lance Stroll με την Aston Martin, καθώς μετά την πρώτη καρό σημαία ανέβηκε στη 2η θέση, με διαφορά μόλις 79 χιλιοστών από την κορυφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ταχύτερος χρόνος του Verstappen στο πρώτο μέρος της διαδικασίας ήταν ήδη καλύτερος από τον περσινό γύρο που εξασφάλισε τη pole position στον Sergio Perez (1:28.265).

Στο τέλος του Q1 αποκλείστηκαν οι: Bottas, Ocon, Gasly, Sargeant και Zhou.

Απογοήτευση για τον Φινλανδό οδηγό της Kick Sauber που συνάντησε κίνηση και θεώρησε ότι δεν απέδωσε τα μέγιστα στον γύρο του.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο αντικαταστάτης του Carlos Sainz, ο Oliver Bearman, τέθηκε υπό διερεύνηση για καθυστέρηση στον γύρο προθέρμανσης, κάτι το οποίο θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το Q2 ξεκίνησε με μία κόκκινη σημαία να διακόπτει σχεδόν αμέσως τη διαδικασία. Ο Nico Hulkenberg ανέφερε διακοπή της λειτουργίας τους κινητήρα του μετά την 3η στροφή και ο Γερμανός σταμάτησε το μονοθέσιό του κοντά σε έξοδο διαφυγής, οπότε η κόκκινη σημαία διήρκησε μόλις λίγα λεπτά.

Μία ατυχία για τον Γερμανό, που μας έχει συνηθίσει σε γρήγορους γύρους κι εμφανίσεις στο Q3.

Με το «πράσινο φως», ο Bearman ήταν εκείνος που επεδίωξε να βγει πρώτος στην πίστα, με την ελπίδα να προκριθεί στο τρίτο μέρος της διαδικασίας και με μία μόλις ώρα ελεύθερων δοκιμών αυτό το τριήμερο.

Fernando Alonso

Τα πρώτα περάσματα ανέβασαν τον Ολλανδό πρωταθλητή στην κορυφή, με χρόνο 1:28.078, όμως ο Alonso καραδοκούσε πίσω του, με 44 χιλιοστά να τους χωρίζουν. Ο Verstappen βελτίωσε για λίγο τον χρόνο του, σημειώνοντας 1:28.033, ενώ στη 2η θέση ανέβηκε ο Charles Leclerc. Οι τρεις καλύτεροι χρόνοι βρίσκονταν εντός ενός δεκάτου, προμηνύοντας μία συναρπαστική μάχη για την pole position στο τελευταίο μέρος.

Όντας εκτός δεκάδας, ο πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός της Ferrari πίεζε στο μέγιστο με αποτέλεσμα να οδηγείται σε λάθη και διορθώσεις, που του στοίχιζαν πολύτιμα δέκατα στο χρονόμετρο. Τελικά ο νεαρός Βρετανός κατάφερε να φτάσει μέχρι την 11η θέση, με διαφορά μόλις 36 χιλιοστών από τον Lewis Hamilton μπροστά του, αλλά απόλαυσε το χειροκρότημα από την ομάδα για το αποτέλεσμα.

Στο τέλος του Q2 αποκλείστηκαν οι: Bearman, Albon, Magnussen, Ricciardo και Hulkenberg.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Με την έναρξη του Q3, «έσπασε» αμέσως το φράγμα του 1:28, από τους Verstappen, Perez και Alonso. Μετά τα πρώτα περάσματα, ήταν ο Ολλανδός που ανέβηκε στην κορυφή, με 1:27.472.  Ο Leclerc φαινόταν προβληματισμένος με το νέο σετ μαλακής γόμας που επέλεξε και είχε εγκλωβιστεί στην 4η θέση, με διαφορά 8 δεκάτων από τον πρωτοπόρο.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο Verstappen δε βελτίωσε τον χρόνο του, αλλά ούτε χρειάστηκε. Ο Μονεγάσκος οδηγός της Ferrari ήταν εκείνος που ανέβηκε στη 2η θέση, με τη μάχη να είναι οριακή και με τη διαφορά μεταξύ του 2ου Leclerc και του 4ου Alonso να έγκειται στα 55 χιλιοστά (!) του δευτερολέπτου. Ανάμεσά τους, παρέμεινε ο Sergio Perez.

Απογοήτευση για τις δύο Mercedes που δε βρήκαν την ταχύτητα που θα ήθελαν και περιορίστηκαν στο 7-8.

Η κορυφαία δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: Verstappen, Leclerc, Perez, Alonso, Piastri, Norris, Russell, Hamilton, Tsunoda και Stroll.

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ