Ferrari SF24: Οι τεχνικές λεπτομέρειες!

×

Τάκης Πουρναράκης

H SF-24 είναι το τρίτο μονοθέσιο νέας γενιάς σύμφωνα με τους κανονισμούς της Formula 1, που ισχύουν από το 2022.

Του Τάκη Πουρναράκη, μηχανολόγου μηχανικού

 SF 24 ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Η ομάδα σχεδιασμού, με επικεφαλής τον Enrico Cardile, είχε ως στόχο να δώσει στους Λεκλέρκ και Σάινθ ένα μονοθέσιο εύκολο στην οδήγηση, που αντιδρά προβλέψιμα. Ως βάση για την εξέλιξη τέθηκε η θετική αίσθηση που είχαν οι οδηγοί πίσω από το τιμόνι της SF23 κατά τους τελευταίους αγώνες της περασμένης σεζόν. . Στόχος για φέτος είναι να τους επιτραπεί να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες της υβριδικής μηχανής σε συνδυασμό με την αναμφισβήτητη ικανότητά τους πίσω από το τιμόνι. Με την πρώτη ματιά, το μονοθέσιο είναι αισθητικά πολύ διαφορετικό από τους προκατόχους του και αυτό ισχύει και για το χρώμα. Μετά από τη θετική υποδοχή στο Λας Βέγκας τον περασμένο Νοέμβριο, το λευκό επιστρέφει μαζί με το κίτρινο – διαχρονικά το δεύτερο χρώμα της Ferrari – μια εμφανής σύνδεση με τη Μόντενα αλλά και ένα νεύμα στην άλλη κύρια αγωνιστική δραστηριότητα της μάρκας του Μαρανέλο εκτός από τη Formula 1, δηλαδή τους αγώνες αντοχής.

SF 24 ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Τα πλαϊνά του πατώματος έχουν εκταθεί όπως κα το «αυλάκι» πάνω από τα ψυγεία. Έτσι δημιουργούνται δυο ξεκάθαρα κανάλια ροής αέρα που κατευθύνονται μέσα από τον πίσω τροχό. Αυτό αυξάνει την αεροδυναμική απόδοση αλλά κυρίως τη σταθερότητα του μονοθεσίου στις γρήγορες καμπές.

 

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος το SF-24 και το WEC 499P μοιράζονται την ίδια απόχρωση του κόκκινου, φέτος υπάρχει και ματ φινίρισμα στο μονοθέσιο της Formula 1. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μονοθέσιο της Ferrari έχει κίτρινο χρώμα, αν και οι κίτρινες διαμήκεις ρίγες δεν έχουν εμφανιστεί από το 1968. Φέτος, για πρώτη φορά, συνδυάζεται με λευκό. Ως εκ τούτου, υπάρχει λιγότερο μαύρο χρώμα στο αυτοκίνητο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τώρα περιορίζεται στα πλαϊνά του πατώματος. Οι ζάντες είναι κόκκινες με διπλή λευκή και κίτρινη λωρίδα, αυτά τα χρώματα εμφανίζονται επίσης στους αριθμούς των οδηγών – 16 και 55 – που διατηρούν την επίσημη γραμματοσειρά, Ferrari Sans, αυτή τη φορά με πλάγιους χαρακτήρες.

 

SF 24 ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

O επικεφαλής για το μονοθέσιο Enrico Cardile, τόνισε: «Με την SF-24 θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα πλατφόρμα και στην πραγματικότητα, κάθε περιοχή του έχει επανασχεδιαστεί, ακόμα κι αν η αφετηρία μας ήταν η κατεύθυνση ανάπτυξης που υιοθετήσαμε πέρυσι. Καταφέραμε ένα άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στο τελευταίο μέρος της σεζόν του 2023. Λάβαμε υπόψη αυτά που μας είπαν οι οδηγοί και υλοποιήσαμε όσα ζήτησαν, με στόχο να τους δώσουμε ένα μονοθέσιο που είναι ευκολότερο στην οδήγηση και ως εκ τούτου πιο εύκολο να φτάσει τα όρια και να πιεστεί πάνω σ’ αυτά. Δεν θέσαμε στους εαυτούς μας άλλους σχεδιαστικούς περιορισμούς εκτός από αυτόν της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μονοθεσίου το οποίο να παραδίδει και στην πίστα ό,τι έχουμε δει στην αεροδυναμική σήραγγα».

 

SF 24 ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Ο επικεφαλής για την υβριδική μηχανή, Enrico Gualtieri, πρόσθεσε: «Αν και η εξέλιξη της υβριδικής μηχανής είναι οριοθετημένη από τους κανονισμούς, δεν σημαίνει ότι το 2024 δεν παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Θα αντιμετωπίσουμε περισσότερους αγώνες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά του πρωταθλήματος και αυτό απαιτεί αξιοπιστία παρότι έχουμε λιγότερες ώρες διαθέσιμες για δοκιμές εξέλιξης. Για να προετοιμαστούμε, αναλύσαμε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον κινητήρα - προετοιμασία, αποσύνδεση και διαχείριση - προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση. Επιπλέον, έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τους συνεργάτες μας για την περαιτέρω βελτιστοποίηση των προδιαγραφών που σχετίζονται με την αξιοπιστία: για παράδειγμα, στην πίστα, χάρη στην τακτική παρακολούθηση όλων των δεικτών που αφορούν σε υγρά στο μονοθέσιο, η Shell είναι σε θέση να ελέγχει συνεχώς την κατάσταση της υβριδικής μηχανής.”

 SF 24 ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

1. To στόμιο εισαγωγής του ψυγείου χαμηλώνει δημιουργώντας μια αναρρόφηση εκεί που επιταχύνει τον αέρα.
2. Τα πλαϊνά αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν προεκταθεί βελτιώνοντας έτσι την απόδοση του πατώματος.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά SF-24:

Σασί από ανθρακόνημα, προστατευτικό halo

Κιβώτιο Ferrari στο διαμήκη άξονα με 8 σχέσεις και όπισθεν

Υδραυλικά ελεγχόμενο πίσω διαφορικό

Αεριζόμενοι δίσκο Brembo από ανθρακόνημα (εμπρός και πίσω), ηλεκτρονικά ελεγχόμενα πίσω φρένα

Εμπρός ανάρτηση με ράβδους ώσης και πίσω ανάρτησης με ράβδους έλξης

Βάρος με υγρά και οδηγό: 798 kg

Ελαστικά Pirelli 18 ιντσών εμπρός πίσω

 

Υβριδική μηχανή

Κωδικός: 066/12

Κυβισμός: 1600 cc

Mέγιστος αριθμός στροφών: 15,000

Μονός υπερτροφοδότης

Μέγιστη ροή καυσίμου: 100 kg/hr

Μέγιστη ποσότητα καυσίμου στον αγώνα: 110 kg

Διάταξη: 90° V6 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο

Άμεσος ψεκασμός πίεση 500 bar

 

Σύστημα ERS

Διάταξη: Υβριδικό σύστημα ανάκτησης ενέργειας με ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες

Μπαταρίες: Ιόντων λιθίου με ελάχιστο βάρος 20 kg

Χωρητικότητα: 4 MJ

Ισχύς: MGUK 120ΚW/163PS

Ρυθμός περιστροφής MGU-K: 50.000rpm

Ρυθμός περιστροφής MGU-Η: 125.000rpm

 SF 24 ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

 3. Το ρύγχος είναι πεπλατυσμένο εδράζεται στο δεύτερο στοιχείο της αεροτομής και έχει δυο πυλώνες
4.  Δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη διαχωριστές ροής στα στοιχεία της αεροτομής.