GP Άμπου Ντάμπι: Οι μεγάλες μάχες στο φινάλε του 2023

×

Μαρία Ανδρεάδη

Πηγή: https://f1tracktalk.com/ 

Μπορεί οι φετινοί πρωταθλητές να έχουν στεφθεί εδώ και καιρό, όμως στο φινάλε του Άμπου Ντάμπι κρίνονται πολλά.

GP - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Τι κι αν ο Max Verstappen και η Red Bull Racing έχουν στεφθεί πρωταθλητές; Τι κι αν το “μονοπώλιο” της αυστριακής ομάδας μας στέρησε τη δυνατότητα να δούμε μονομαχίες για τον τίτλο; Στις πίσω θέσεις, έχουν βγει έξω τα “ξίφη” και οι μάχες μένουν “ανοιχτές” μέχρι την καρό σημαία της Κυριακής.

Ας ξεκινήσουμε βγάζοντας από την εξίσωση τις δύο Red Bull. Ο Max Verstappen έχει κατοχυρώσει τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του και ο Sergio Perez εξασφάλισε οριστικά το 1-2 στο πρωτάθλημα κατασκευαστών για την ομάδα του, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Lewis Hamilton επίσης έχει “κλειδώσει” την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών.

Αυτό αφήνει πίσω τους έναν “ισπανικό εμφύλιο” εν εξελίξει για την τέταρτη θέση. Carlos Sainz εναντίον Fernando Alonso, με 200 βαθμούς έκαστος. Σε αυτήν τη μάχη, δε χωράνε λάθη. Γιατί ο Lando Norris καραδοκεί και θα είναι έτοιμος να επιτεθεί από την έκτη θέση, με διαφορά μόλις 5 βαθμών από τους Ισπανούς.

Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεγράψουμε από αυτήν τη μάχη τον Charles Leclerc, που έχει 188 βαθμούς στην κατοχή του, όμως με μία καλή επίδοση όπως αυτή που έδειξε στο Λας Βέγκας, όλα είναι πιθανά.

GP - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Στις θέσεις 12-13 επικρατεί άλλος ένας “εμφύλιος”, αυτήν τη φορά γαλλικής καταγωγής. Πολύ γαλλικής. Οι δύο Γάλλοι οδηγοί της γαλλικής ομάδας, της Alpine, χωρίζονται από μόλις 4 βαθμούς, με τον Pierre Gasly να προηγείται του Esteban Ocon. Ο τελευταίος, μάλιστα, κατάφερε να τερματίσει 4ος στο Λας Βέγκας, ύστερα από μία εντυπωσιακή αναρρίχηση από τη 17η θέση.

Στις τελευταίες θέσεις, οι Yuki Tsunoda, Valtteri Bottas, Nico Hulkenberg, Daniel Ricciardo, Zhou Guanyu, Kevin Magnussen και Logan Sargeant, κρίνονται κυριολεκτικά στον πόντο με τον πρώτο να έχει 13 βαθμούς και τον τελευταίο μόλις έναν. Όμως στο πρωτάθλημα κατασκευαστών αυτοί οι ελάχιστοι βαθμοί μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Πριν φτάσουμε στις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος κατασκευαστών, ας ξεκινήσουμε από τα… μεγάλα ονόματα. Αναμφίβολα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην οριακή κόντρα μεταξύ Mercedes και Ferrari. 392 βαθμοί εναντίον 388. Με έναν αγώνα να απομένει, η μάχη αναμένεται άκρως συγκλονιστική.

Πίσω τους, η McLaren βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού για το “βάθρο” του πρωταθλήματος, με 284 βαθμούς, όμως η Aston Martin απέχει 11 βαθμούς από την άλλη βρετανική ομάδα. Μπορεί από τα μισά της φετινής σεζόν τα πράσινα μονοθέσια να έχασαν τη δυναμική τους, όμως μία εγκατάλειψη όπως αυτή του Lando Norris στο Λας Βέγκας μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα την ύστατη στιγμή.

GP - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Η Alpine βρίσκεται μόνη της στην έκτη θέση, με 120 βαθμούς, κι από εκεί και κάτω οι διαφορές είναι μηδαμινές. Η Williams βρίσκεται στην έβδομη θέση με 28 βαθμούς, ενώ η AlphaTauri έχει “καρφωμένο” το βλέμμα της στους Βρετανούς (και τα επιπλέον χρήματα της επιπλέον θέσης στην κατάταξη), την ώρα που η Alfa Romeo έχει καρπωθεί 16 βαθμών. Η Haas θα ήθελε πολύ να εμπλακεί στη μάχη, όμως αυτή λογικά θα περιοριστεί σε αυτήν για την ένατη θέση, καθώς κατέχει μόλις 12 βαθμούς.