General Motors και Cadillac στην F1 από το 2028

×

Γιώργος Ανανίδας

Η General Motors γνωστοποίησε επίσημα την απόφασή της να μπει στη Formula 1 ως κατασκευαστής μονάδων ισχύος από το 2028.

Cadillac

Η κοινή είσοδος της General Motors/Cadillac και της Andretti Autosport στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού γίνεται πραγματικότητα.

Μπορεί η αμερικανική ομάδα να επιθυμεί την είσοδό της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα από το 2025, όμως πλέον γνωρίζει ότι σε 4 χρόνια περίπου από τώρα θα έχει αποκλειστικά δικό της κατασκευαστή, εάν κυλήσει ομαλά η διαδικασία.

Στην GM ανήκει ως γνωστόν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που ακούει στο όνομα Cadillac. Και όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ομίλου, Mark Reuss, η είσοδό της στην F1 θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με την Andretti.

Επομένως, η πιθανή μη εμπλοκή των Αμερικανών από το 2025 θα σημαίνει ότι η GM δεν θα προχωρήσει στο να γίνει κατασκευαστής στην κορωνίδα του motorsport.

Εφόσον όμως όλα κυλήσουν κατ' ευχήν για την Andretti, τα πρώτα χρόνια θα τρέχει με πελατειακούς κινητήρες, πιθανότατα της Renault, πριν εμπλακεί επισήμως η Cadillac.

Το προσεχές τριήμερο στο Λας Βέγκας πάντως, εκπρόσωποι των Andretti και GM θα συζητήσουν τις πιθανότητες με τους ανθρώπους της FOM, με σκοπό να δουν αν θα πάρουν την τελική έγκριση για την είσοδό τους στο grid.

Ο πρόεδρος, Mark Reuss δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η νέα μας ομάδα Andretti Cadillac F1 θα τροφοδοτείται από μια μονάδα ισχύος GM.

Με τη βαθιά μας τεχνογνωσία στη μηχανική και στους αγώνες, είμαστε σίγουροι ότι θα αναπτύξουμε μια επιτυχημένη μονάδα ισχύος για το πρωτάθλημα και θα κάνουμε την Andretti Cadillac μια πραγματική εργοστασιακή ομάδα.

Θα τρέξουμε με τους καλύτερους, στα υψηλότερα επίπεδα, με πάθος και ακεραιότητα που θα βοηθήσουν στην ανύψωση του αθλήματος για τους λάτρεις των αγώνων σε όλο τον κόσμο».

Να σημειωθεί, πως Cadillac και Andretti Autosport έχουν ισχυρή παρουσία σε πληθώρα κατηγοριών motorsport, επομένως γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν μπαίνουν στη Formula 1 για να... χαζολογήσουν.