GP Μεξικού: Ασταμάτητος ο Verstappen, βάθρο για Hamilton και Leclerc

×

Γιώργος Ανανίδας

Πηγή: https://f1tracktalk.com/ 

Στον αγώνα που ο Sergio Perez επιβεβαίωσε την οσοσνούπω… απουσία του από τη Red Bull Racing, ο Max Verstappen κατέκτησε εύκολα τη 16η νίκη του στη σεζόν. Ο Lewis Hamilton εκμεταλλεύτηκε άψογα τα ελαστικά του και την προσωρινή διακοπή του αγώνα και κέρδισε τη 2η θέση, με τον poleman Charles Leclerc να τερματίζει 3ος.

Max Verstappen

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Ο Verstappen έφυγε εντυπωσιακά από τη γραμμή και κυνήγησε από την πρώτη στροφή κιόλας την 1η θέση του Leclerc. Ο Μονεγάσκος από την άλλη, είδε τον τοπικό ήρωα Sergio Perez να έρχεται γρήγορα δίπλα του, αλλά ο Μεξικανός υπερεκτίμησε τη θέση στην οποία βρισκόταν, έστριψε πάνω στη Ferrari και βγήκε εκτός του Grand Prix της πατρίδας του, πριν καν ολοκληρώσει μία στροφή.

Ο Perez μπήκε στα πιτ, αλλά το μονοθέσιο δεν ήταν σε θέση να βγει και να συνεχίσει. Την ίδια ώρα, ο Leclerc είχε αποκομίσει ζημιά στην εμπρός αεροτομή, αλλά όχι αρκετά σοβαρή για να μπει να την αλλάξει κι έτσι συνέχισε υπό αυτή τη συνθήκη.

Sergio Perez

ΜΕΤΑ ΤΟ… ΧΑΟΣ ΤΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Μετά από προσπάθεια 10 γύρων, ο Hamilton κατάφερε να προσπεράσει την Alpha Tauri του Ricciardo για την 4η θέση. Ταυτόχρονα, εντυπωσιακό αγώνα έκανε ο Nico Hulkenberg που εκκίνησε 12ος, αλλά μετά από 12 γύρους, έτρεχε στην 8η θέση. Παρόμοια έπραττε ο Alex Albon που από 14ος είχε ανέβει στην πρώτη δεκάδα με 18 γύρους αγώνα να έχουν περάσει. Απαράλλαχτη η κατάταξη στους πρώτους επτά.

GP ΜΕΞΙΚΟΥ

ΠΙΤ ΣΤΟΠ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ FERRARI

Παραδόξως, πρώτος για αλλαγή ελαστικών από τους κορυφαίους επτά, μπήκε ο Verstappen, ο οποίος μη νιώθοντας να έχει άλλη «ζωή» η μέση γόμα του, στον 20ο γύρο άλλαξε σε σκληρή. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βρήκε γρήγορα ρυθμό με τα νέα του ελαστικά και μέχρι τον 30ο γύρο είχε ήδη ανέβει από την 7η θέση στη 2η, με τις δύο Ferrari να μην έχουν αλλάξει ακόμα τη μέση γόμα του πρώτου stint.

Η ώρα για πιτ στοπ άργησε πολύ για την ιταλική ομάδα η οποία έβλεπε ότι η μία στάση ήταν ό,τι πιο ωφέλιμο. Ο Leclerc άλλαξε σε σκληρή γόμα στον 32ο γύρο, 12 ολόκληρους μετά τον Verstappen. Ο Kevin Magnussen όμως χάλασε εντελώς τα πλάνα των κόκκινων, καθώς στον 33ο γύρο έχασε τον έλεγχο της Haas πάνω στο κερμπ και συγκρούστηκε με τις… μπαριέρες, γεγονός που έφερε αρχικά το αυτοκίνητο ασφαλείας και δύο γύρους μετά την κόκκινη σημαία και προσωρινή διακοπή του αγώνα.

GP ΜΕΞΙΚΟΥ

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Παρά τις αλλαγές ελαστικών ορισμένων και τη σκληρή γόμα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, η επανεκκίνηση πραγματοποιήθηκε φυσιολογικά, με τον Verstappen να φεύγει γρήγορα μην δίνοντας ελπίδες σε κανέναν.

Τρομερή εκκίνηση από τον Hamilton που πήρε την 3η θέση από τον Sainz και προσπάθησε και τη 2η του Leclerc, όμως ο Μονεγάσκος κρατήθηκε. Ο Russell ταυτόχρονα, ανέβηκε στην 5η θέση προσπερνώντας στην εκκίνηση τον Ricciardo.

Η πατημένη μέση γόμα του Hamilton του επέτρεψε να πιέσει ασφυκτικά τον Leclerc για κάποιους γύρους και να καταφέρει τελικά στον 40ο γύρο με αρκετό… τσαμπουκά να τον προσπεράσει και να ανέβει 2ος. Ωστόσο, ο Βρετανός δεν ένιωθε καλά τα ελαστικά του και έβλεπε πως σύντομα θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

ΑΝΕΒΗΚΕ Η McLAREN

Η «πορτοκαλί» ομάδα έδειχνε να έχει εξαιρετικό ρυθμό με τη μέση γόμα και ο Lando Norris ανέβηκε γρήγορα στην 8η θέση. Από την άλλη, ο Oscar Piastri που έτρεχε στην 7η, πιεζόταν έντονα από την Alpha Tauri του Yuki Tsunoda, όμως δεν χαριζόταν. Αυτό οδήγησε σε μία σύγκρουση ρόδα με ρόδα μεταξύ των δύο την οποία «πλήρωσε» ο Ιάπωνας που έκανε τετακέ και έπεσε στην προτελευταία θέση.

Όντας ταχύτερος του teammate του, ο Norris άλλαξε θέσεις με τον Piastri με σκοπό να πιάσει τον Ricciardo στην 6η θέση. Εν τω μεταξύ, ο Fernando Alonso εγκατέλειψε στον 49ο γύρο, έπειτα από εντολή της ομάδας.

GP ΜΕΞΙΚΟΥ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ 10 ΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Ο Norris έφτασε αρκετά γρήγορα την Alpha Tauri του Αυστραλού και στον 60ο γύρο τον προσπέρασε κατακτώντας την 6η θέση. Ο ασταμάτητος οδηγός της McLaren, στο δρόμο του για τον τίτλο «Οδηγός της ημέρας», κατάφερε με τον ρυθμό του να πιάσει και τον George Russell, τον οποίο με μία εκπληκτική κίνηση «μέσα-έξω» προσπέρασε και πήρε την 5η θέση.

GP ΜΕΞΙΚΟΥ

Ο Max Verstappen, συνεχίζοντας το «βιολί» του όπως σε όλο τον αγώνα σχεδόν, έφτασε με άνεση στην καρό σημαία παίρνοντας έτσι ακόμα μία νίκη. Εκπληκτικά μεστός αγώνας από τον Lewis Hamilton στην 2η θέση που κέρδισε και τον πιο γρήγορο γύρο, συμβιβάστηκε αναγκαστικά με την 3η θέση ο Charles Leclerc.

Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής έσπασε έτσι ακόμα ένα ρεκόρ, φτάνοντας τις 16 νίκες σε μία σεζόν που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τις 15, αριθμός που κρατάει πάλι ο ίδιος από το 2022.