GP ΗΠΑ: Pole για τον Leclerc, κοντά του οι Norris και Hamilton

×

Μαρία Ανδρεάδη

Πηγή: https://f1tracktalk.com/ 

Από την πρώτη θέση θα εκκινήσει ο Charles Leclerc στον αγώνα της Κυριακής, που έκανε έναν αλάνθαστο γύρο στο Τέξας. Πίσω του θα παραταχθούν οι Lando Norris και Lewis Hamilton, αφού ο ταχύτερος χρόνος του Max Verstappen διεγράφη μετά το πέσιμο της καρό σημαίας.

Charles Leclerc

Εν μέσω αγωνιστικού τριημέρου με αγώνα sprint, οι οδηγοί είχαν μόνο μία περίοδο ελεύθερων δοκιμών προτού “ριχτούν” στη μάχη για την pole.

Στο Q1 ο Max Verstappen έδειξε αρχικά να έχει το “πάνω χέρι”, με χρόνο 1:36.470, όμως ο Lewis Hamilton ανέτρεψε τα δεδομένα ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση και σημειώνοντας ταχύτερο πέρασμα με 1:35.091. Μόλις 19 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του παρατάχθηκε ο Lando Norris, δείχνοντας την πραγματική δυναμική της McLaren με τη μαλακή γόμα.

Στις εκπλήξεις του πρώτου μέρους της διαδικασίας: ο Yuki Tsunoda σημείωσε τον 5ο ταχύτερο χρόνο, ο Kevin Magnussen ανέβηκε στην 7η θέση εντός έδρας για τη Haas και ο Zhou Guanyu στην 8η. Ο Daniel Ricciardo προκρίθηκε στο Q2 από τη 15η θέση, αφήνοντας πίσω του τον Nico Hulkenberg κατά 22 χιλιοστά.

Στο τέλος του Q1 αποκλείστηκαν οι Hulkenberg, Alonso, Albon, Stroll και Sargeant. Απογοήτευση για τις δύο Aston Martin, εν μέσω μάχης με τη McLaren για τη διατήρηση της 4ης θέσης στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Με την έναρξη του Q2, ο Max Verstappen έδωσε πάλι τον “ρυθμό”, ανεβαίνοντας αρχικά στην κορυφή, όμως είχε πίσω του τον Oscar Piastri. Σχεδόν 7 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους, την έκπληξη έκαναν οι δύο Alpine, κάνοντας προς ώρας το 3-4 και προμηνύοντας ίσως ένα καλό αποτέλεσμα για τη γαλλική ομάδα.

Τα τελευταία περάσματα ήταν εκείνα που καθόρισαν τους δέκα ταχύτερους που θα μάχονταν για την pole position.

Και ήταν ο Charles Leclerc εκείνος που ανέβηκε στην κορυφή, μην καταφέρνοντας να σπάσει το “φράγμα” του 1:35, για μόλις 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με τη σειρά του, ο Verstappen παρατάχθηκε στη 2η θέση, απέχοντας επίσης 4 χιλιοστά από τον Μονεγάσκο.

Η Alpine πράγματι επιβεβαίωσε τον γρήγορό της ρυθμό, με τα δύο μονοθέσιά της να προκρίνονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Στο τέλος του Q2 αποκλείστηκαν οι Tsunoda, Zhou, Bottas, Magnussen και Ricciardo.

Στο Q3, ο Leclerc ήταν εκείνος που έσπασε πρώτος το “φράγμα” του 1:35, σημειώνοντας χρόνο 1:34.829, ενώ ακολούθησε και ο Hamilton, με διαφορά 56 χιλιοστών από τον πρωτοπόρο.

Ο Verstappen φάνηκε να δυσκολεύεται με την τελειοποίηση του γύρου του και ξέσπασε στον ασύρματο, με παράπονα για τον teammate του, Sergio Perez, που βρέθηκε μπροστά του στην έξοδο της τελευταίας στροφής.

Με το πέσιμο της καρό σημαίας, το δράμα εκτυλίχθηκε μεταξύ Leclerc, Verstappen και Hamilton. Ο Ολλανδός πήρε στιγμιαία τον ταχύτερο χρόνο από τον Μονεγάσκο, όμως ο χρόνος του διαγράφηκε για παράβαση των ορίων της πίστας κι έτσι θα εκκινήσει τον αγώνα της Κυριακής από την 6η θέση.

Ο Norris έκανε ένα πολύ γρήγορο πέρασμα που τον ανέβασε στη 2η θέση, αφήνοντας πίσω του τον Hamilton κατά 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση της Alpine, με τους Pierre Gasly και Esteban Ocon να εξασφαλίζουν το 7-8 για την ομάδα.

Η κορυφαία δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: Leclerc, Norris, Hamilton, Sainz, Verstappen, Gasly, Ocon, Perez, Piastri και Russell.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GRAND PRIX ΗΠΑ - Κατατακτήριες δοκιμές