GP Κατάρ - Sprint: Πρώτη νίκη του Piastri στην F1, για τρίτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής ο Verstappen!

×

Την καρό σημαία στον τέταρτο αγώνα Sprint της σεζόν πήρε ο rookie, Oscar Piastri, την ώρα που ο Max Verstappen κατέκτησε όχι απλά τη 2η θέση, αλλά και τον τρίτο συνεχή παγκόσμιο τίτλο του στην Formula 1, έχοντας όλους τους απαραίτητους βαθμούς και με τον Sergio Perez εκτός αγώνα. Την τρίαδα συμπλήρωσε ο Norris «ρεφάροντας» έτσι για την αργή του εκκίνηση.

piastri_520

Εκπληκτικά εκκίνησε ο rookie και poleman του Sprint, Oscar Piastri διατηρώντας την πρωτοπορία του στην στροφή 1. Πίσω του όμως, ο... χαμός ξεκίνησε από τη στιγμή που έσβησαν τα κόκκινα φώτα. Ο Lando Norris είδε τους Russell, Sainz, Leclerc και Verstappen να τον προσπερνούν, ρίχνοντάς τον έτσι στην 6η θέση.

Οι δύο Ferrari και ο οδηγός της Mercedes εκμεταλλεύτηκαν την μαλακή τους γόμα, για να εκκινήσουν εξαιρετικά, ενώ ο Ολλανδός κατάφερε να αφήσει πίσω του την McLaren του Norris με τη μέση γόμα. Μεγάλος άτυχος της εκκίνησης ήταν ο Liam Lawson που έχασε τον έλεγχο στο πίσω μέρος του μονοθεσίου και κατέληξε εκτός πίστας. Αυτό έφερε την κίτρινη σημαία και το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Στην επανεκκίνηση στον 3ο γύρο, ο Russell αιφνιδίασε τον νεαρό Piastri, "βούτηξε" στην εσωτερική του Αυστραλού, αρπάζοντας έτσι την πρωτοπορία στο Sprint. Την ίδια ώρα πιο πίσω, ο Alonso έδωσε σκληρή και εντυπωσιακή μάχη με τον Norris, αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής, χάνοντας ταυτόχρονα τη θέση του από τον Ocon ο οποίος ήρθε από το... πουθενά.

Ο Logan Sargeant είχε παρόμοια τύχη με αυτήν του Lawson στον 4ο γύρο, καθώς δεν μπόρεσε να ελέγξει την Williams, παλεύοντας με την πρόσφυση και βρέθηκε στην αμμοπαγίδα. Αυτόματα λοιπόν, το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε ξανά και διέκοψε ουσιαστικά τον αγώνα.

Η δεύτερη επανεκκίνηση μας χάρισε μία μικρή μάχη μεταξύ Sainz και Piastri, όμως ο Αυστραλός δεν χαρίστηκε και κατάφερε να μείνει προς ώρας στην 2η θέση. Όσο πέρναγαν οι γύροι, η μέση γόμα βελτιωνόταν και η μαλακή χειροτέρευε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Piastri να είναι ταχύτερος γύρο με τον γύρο και να παίρνει πίσω την πρωτοπορία από τον Russell στον 11ο, με τη βοήθεια του DRS στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Ταυτόχρονα, ο ομόσταυλος του Αυστραλού, Lando Norris κατάφερε για τον ίδιο λόγο να προσπεράσει την Ferrari του Leclerc με μία εντυπωσιακή κίνηση από την εξωτερική.

Ο Sergio Perez ήταν άτυχος και όχι φταίχτης αυτήν την φορά, καθώς στην προσπάθειά του να κερδίσει θέση από τον Ocon και τον Hulkenberg, ο Γάλλος ακούμπησε τον οδηγό της Haas, με αποτέλεσμα και οι τρεις να καταλήξουν εκτός. Με γεγονός αυτή την σύγκρουση, το τρίτο αυτοκίνητο ασφαλείας του Sprint ήταν γεγονός.

Αλλαγές δεν υπήρχαν παραδόξως στην τρίτη και τελευταία επανεκκίνηση του Sprint στο Κατάρ, αφού η επίθεση του Leclerc στον Norris και αυτή του Russell στον Piastri, δεν βγήκαν. Στους τελευταίους γύρους, οι δύο Ferrari τράβηξαν τα βλέμματα, μαχόμενοι για την 5η θέση. Ο Leclerc δεν κατάφερε όμως να υπερισχύσει και ένιωσε την ίδια ώρα την ασφυκτική πίεση του Lewis Hamilton.

Ο Lando Norris, έχοντας την πρόσφυση και τα ελαστικά, έκανε μία ρελάνς προς το τέλος και κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση, έναν γύρο πριν το τέλος, προσπερνώντας τον George Russell.

Η έτερη McLaren όμως του Oscar Piastri πήρε την καρό σημαία στο Sprint, γράφοντας την δική του ιστορία. Ο Max Verstappen όμως ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τερματισμού, αφού οι βαθμοί αυτοί τον κατέστησαν επίσημα παγκόσμιο πρωταθλητή του 2023 και μάλιστα για τρίτη φορά στην καριέρα του.