Προστάτεψε τον Hamilton η Mercedes με την αλλαγή θέσεων στη Σουζούκα

×

Γιώργος Ανανίδας

Η εντολή της Mercedes στο Grand Prix Ιαπωνίας προκάλεσε την αντίδραση τόσο του κοινού, όσο και ορισμένων οδηγών και ο διευθυντής μηχανικών πίστας της γερμανικής ομάδας, Andrew Shovlin μίλησε σχετικά με την απόφαση που πήραν προς το τέλος του αγώνα.

 Mercedes

Ο Βρετανός μηχανικός τόνισε, πως η απόφαση πάρθηκε με σκοπό να βοηθηθεί ο Lewis Hamilton, παρότι ο 38χρονος δήλωσε, πως «μερικές ιδέες τους δεν βγάζουν νόημα».

Με τον George Russell να βρίσκεται στην 5η θέση, όντας ο μοναδικός στην πρώτη δεκάδα που είχε κάνει μόνο ένα πιτ στοπ και έχοντας πίσω του τον Lewis Hamilton, ο Carlos Sainz ερχόταν λίγο πιο πίσω… πετώντας με τη Ferrari.

Ο Hamilton είχε πιο φρέσκα ελαστικά, ωστόσο η απόφαση να αλλάξουν θέσεις οι δύο οδηγοί της Mercedes δεν ήταν άμεση, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή. Όταν τελικά το αναπόφευκτο έγινε, ζητήθηκε στον 38χρονο Βρετανό να… κόψει λίγο, ώστε να έχει τον Russell στη ζώνη του DRS, μήπως ο 25χρονος… γλιτώσει την προσπέραση από τον Sainz.

Ο Hamilton όμως διαφωνούσε με αυτήν την απόφαση, καθώς πίστευε πως θα ήταν καλύτερα να χτίσει μία διαφορά μπροστά έχοντας πια καθαρό αέρα, χωρίς τον Russell να τον εμποδίζει.

«Δεν πιστεύω ότι ήταν καλή ιδέα, καθόλου όμως. Όταν μου το πρότειναν, ήξερα πως το σκέφτηκαν λόγω του προηγούμενου αγώνα, αλλά δεν μου έβγαζε κανένα νόημα» τόνισε ο πολύπειρος οδηγός της Mercedes.

Μιλώντας για την τελική απόφαση που πάρθηκε στην πίστα για τους δύο οδηγούς, ο διευθυντής μηχανικών πίστας των «ασημί βελών», Andrew Shovlin ξεκαθάρισε, πως η όλη ιδέα γεννήθηκε με σκοπό να μην βρεθεί ο Sainz μπροστά από τον Hamilton.

«Είναι πολύ δύσκολο να οργανώσεις τα μονοθέσια στην πίστα την ώρα του αγώνα. Όταν αποφασίσαμε να αλλάξουν θέσεις, ήταν επειδή είχαμε δει πόσο γρήγορα ερχόταν ο Carlos από πίσω τους και είχαμε δει πως ο Lewis βρισκόταν στη μέση αυτής της κατάστασης. Θα ήταν ρίσκο να μείνει εκεί με τα φθαρμένα ελαστικά του.

Ίσως μπορούσε να έχει εκτελεστεί καλύτερα το σχέδιο, όμως το θέμα είναι πως προσπαθούσαμε να προστατέψουμε τον Lewis από το να χάσει τη θέση, καθώς αυτός είχε περισσότερες πιθανότητες να τερματίσει μπροστά από τον Carlos, όπως και έγινε» δήλωσε πειστικά ο Βρετανός μηχανικός της Mercedes.