Τομπάζης: «Στόχος μας, τα μονοθέσια του 2026 να είναι ελαφρύτερα»

×

Γιώργος Ανανίδας

Πηγή:https://f1tracktalk.com/ 

Οι κανονισμοί που θα φέρουν τη νέα εποχή στη Formula 1 πλησιάζουν και αυτοί θα προβλέπουν μονοθέσια τα οποία θα είναι πιο “μαζεμένα”, πιο μικρά και πιο ελαφριά. Η FIA τουλάχιστον, σε αυτό στοχεύει, με τον δικό μας Νικόλα Τομπάζη να αποκαλύπτει, πως σκοπός τους είναι να έχουν μονοθέσια που θα είναι 50 κιλά ελαφρύτερα.

Νικόλας Τομπάζης

Η παγκόσμια ομοσπονδία δουλεύει πυρετωδώς αυτή την κρίσιμη περίοδο, ώστε να έχει έτοιμους εγκαίρως τους κανονισμούς οι οποίοι θα καθορίσουν τη μορφή που θα έχει το σασί των μονοθεσίων της F1 το 2026. Ο Νικόλας Τομπάζης μίλησε για ένα θέμα που μέχρι πρότινος δεν ήταν τόσο γνωστό, αφού αποκάλυψε μερικές λεπτομέρειες οι οποίες ίσως αποδειχθούν κρίσιμες στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο υπεύθυνος μονοθεσίων της FIA, τόνισε σε συνέντευξή του πως η μεγαλύτερη αλλαγή το 2026 θα αφορά το μέγεθος των μονοθεσίων.

Αναλυτικά, δήλωσε:

«Με τις διαστάσεις που θα έχουν οι τροχοί οι οποίοι θα είναι μικρότεροι, συν την πίσω αεροτομή και το αυτοκίνητο γενικότερα, στοχεύουμε να μειώσουμε το βάρος των μονοθεσίων κατά 50 κιλά περίπου.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό να δούμε μικρότερα μονοθέσια, πιο «κοντά» και πιο «μαζεμένα». Όμως, μιλάμε για αλλαγές οι οποίες ακόμα συζητούνται.

Με ένα μονοθέσιο ελαφρύτερο, θα μειώσουμε λίγο την ταχύτητά του στις στροφές. Αυτό σημαίνει, ότι θα πηγαίνει ταχύτερα στις ευθείες, αλλά θα είναι λιγότερο αεροδυναμικό.

Άρα, θα πρέπει να αυξήσουμε την ανάκτηση ενέργειας της υβριδικής μηχανής, ώστε να βεβαιωθούμε πως θα έχουμε την απόδοση που θέλουμε» τόνισε ο Νικόλας Τομπάζης.