GP Βελγίου - Sprint: Νικητής ο Verstappen στον πιο χαοτικό αγώνα της χρονιάς

×

Γιώργος Ανανίδας

Την καρό σημαία πήρε και στο τρίτο Sprint της σεζόν ο Max Verstappen, τερματίζοντας πρώτος στο Spa, μπροστά από τον αξιόμαχο και εντυπωσιακό Oscar Piastri. Στην 3η θέση ο Pierre Gasly με πολύτιμους βαθμούς για την Alpine, αφού ευνοήθηκε από τον... χαμό στις αλλαγές ελαστικών. Πλήρης απογοήτευση για τον Sergio Perez ο οποίος αποσύρθηκε, λόγω βλάβης που αποκόμισε σε μάχη με τον Lewis Hamilton.

Max Verstappen

Η έντονη βροχή δεν επέτρεψε στο Sprint να αρχίσει κανονικά και η εκκίνηση καθυστέρησε 35 λεπτά. Η κακοκαιρία τελικά σταμάτησε νωρίς και απότομα και την αντικατέστησε ο ήλιος. Η τελική απόφαση της FIA για τη διεξαγωγή του Sprint στο Spa, ήταν εκκίνηση πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και υποχρεωτικά με βρόχινα ελαστικά, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού.

Το σύνολο των γύρων του Sprint, μετά από απόφαση των διοικούντων, μειώθηκε από τους 15 γύρους, στους 11. Χρειάστηκε να ολοκληρωθούν πέντε «γύροι σχηματισμού» με το αυτοκίνητο ασφαλείας, πριν να έχουμε κανονικό αγώνα. Αλλά ακόμα και ο αγώνας ξεκίνησε με τα μονοθέσια εν κινήσει.

Με την εκκίνηση του αγώνα να είναι επιτέλους πραγματικότητα, κάθε ομάδα έβαλε ένα μονοθέσιο και έναν οδηγό της στα πιτ για αλλαγή σε ενδιάμεσα ελαστικά. Ο πρωτοπόρος Max Verstappen πάντως, δεν ήταν ένα από αυτά. Παρόλα αυτά, στον ακριβώς επόμενο γύρο, δεν έχασε την ευκαιρία του ο Ολλανδός και μπήκε και εκείνος για ενδιάμεσα. Το ίδιο συνέβη και με το υπόλοιπο grid που είχε μείνει έξω με τα βρόχινα.

Από αυτό το… χάος, κερδισμένος βγήκε ο Oscar Piastri που είδε τη McLaren του να καταλήγει μπροστά από τον Verstappen και στην πρωτοπορία του Sprint. Όλο αυτό συνέβη, χάρη στο γεγονός πως ο Αυστραλός είχε μπει εξ αρχής για αλλαγή ελαστικών. Παρόμοια βγήκε κερδισμένος και ο Pierre Gasly που με αυτή την τακτική κέρδισε τρεις θέσεις και βρέθηκε 3ος και διατηρήθηκε εκεί μέχρι τέλους.

Αντίθετα, μεγάλος χαμένος πέραν του παγκόσμιου πρωταθλητή, ήταν ο Carlos Sainz που βρέθηκε 6ος μετά την αλλαγή ελαστικών. Η Ferrari επέλεξε να μπει πρώτος ο Ισπανός για ενδιάμεσα, όμως αυτό τελικά δεν τον ευνόησε.
Πρώτη εγκατάλειψη του Sprint, ήταν ο εορτάζων Fernando Alonso ο οποίος βγήκε εκτός στη στροφή 11, μετά από γλίστρημα πάνω στο κερμπ. Το γεγονός αυτό έφερε την κίτρινη σημαία και ξανά το αυτοκίνητο ασφαλείας, το οποίο έμεινε μέχρι τον 5ο γύρο.

Στην επανεκκίνηση, ο Verstappen πίεσε πολύ τον νεαρό Αυστραλό και στην ευθεία Κεμέλ, ο παγκόσμιος, πρωταθλητής, χρησιμοποιώντας το slipstream, προσπέρασε τον οδηγό της McLaren, ανακτώντας την πρωτοπορία. Στον 6ο και τον 7ο γύρο, Hamilton και Perez χάρισαν μοναδικά στιγμιότυπα με τον Βρετανό όμως να βγαίνει νικητής από αυτή τη μάχη. Υπήρξε μικρή σύγκρουση μεταξύ των δύο, η οποία φάνηκε να πληγώνει τον Μεξικάνο.

Ο Perez έχασε από εκεί και πέρα για τα καλά τη φόρα του, με αποτέλεσμα να τον προσπεράσουν αμέσως οι δύο Ferrari. Ο οδηγός της Red Bull Racing, μέχρι τον 8ο γύρο, είχε πέσει ήδη στη 16η θέση, αφού το θέμα που αντιμετώπιζε, σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία, ήταν σοβαρό. Τελικά το θέμα τον ανάγκασε να γυρίσει στο «κουτί», ώστε να αποσύρει το μονοθέσιο.

Η «κοκορομαχία» μεταξύ Hamiltον και Perez θεωρήθηκε ευθύνη του Βρετανού, γεγονός που του απέφερε ποινή 5 δευτερολέπτων.

Από την προσπέραση στον Piastri και μετά, ο Max Verstappen άνοιξε τη διαφορά στα 6+ δευτερόλεπτα και πήρε εύκολα την καρό σημαία. Πίσω του τερμάτισε ο 22χρονος οδηγός της McLaren ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις με την απόδοσή του.