GP Βελγίου - Sprint: Στην pole position ο Verstappen, μόλις 11 χιλιοστά πιο γρήγορος από τον Piastri

×

Γιώργος Ανανίδας

Την pole position για τον αγώνα Sprint του απογεύματος (18:05, ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+) στο Spa, πήρε ο Max Verstappen. Ο Ολλανδός «άρπαξε» την πρώτη θέση την ύστατη στιγμή από τα χέρια του Oscar Piastri ο οποίος για 11 χιλιοστά του δευτερολέπτου δεν πανηγύρισε. Στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης οι δύο Ferrari με τον Carlos Sainz 3ο και τον Charles Leclerc 4ο.

Max Verstappen

Με καθυστέρηση 35 λεπτών ξεκίνησε το Sprint Shootout καθώς ο καιρός στα δάση των Αρδεννών για ακόμα μία φορά, ήταν ο μεγάλος αντίπαλος. Η πίστα ήταν γεμάτη νερό το οποίο έπρεπε να μαζευτεί για την ελάχιστη ύπαρξη πρόσφυσης. Σαν αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, οι οδηγοί βγήκαν με τα ενδιάμεσα ελαστικά για το SQ1, ενώ ο αγώνας Sprint θα ξεκινήσει και αυτός με 35 λεπτά καθυστέρηση το απόγευμα.

SQ1

Από νωρίς εγκατέλειψε τις προσπάθειές της η Haas, αφού και οι δύο οδηγοί της μπήκαν στα πιτ χωρίς να έχουν κάνει χρόνο. Ο μεν Hulkenberg είχε πρόβλημα στο «κουτί» των πιτ, ενώ ο Magnussen με τον χρόνο που έκανε μετέπειτα, κέρδισε μόλις την 18η θέση για το Sprint.

Από την άλλη, στη ζώνη αποκλεισμού βρέθηκαν στη λήξη του χρόνου ο Lando Norris και οι δύο Aston Martin. Και οι τρεις τους όμως, κατάφεραν να γλιτώσουν τον αποκλεισμό, περνώντας την ύστατη στιγμή στο SQ2.
Στο SQ1 τελικά, αποκλείστηκαν οι Hulkenberg, Zhou, Magnussen, Bottas και Tsunoda.

SQ2

Μία κίτρινη σημαία (έξοδος του Logan Sargeant με τετακέ) και μία κόκκινη, ήταν τα στιγμιότυπα του SQ2. Η κόκκινη μάλιστα που βγήκε 29 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της διαδικασίας, εξαιτίας της εξόδου του Lance Stroll στον τοίχο (γλίστρησε με τα σλικ ελαστικά), ήταν αποφασιστική, διότι το SQ2 εκεί τελείωσε αυτόματα.
Χάρη σε αυτό το γεγονός, δεν κατάφερε ο ομόσταυλος του Καναδού, Fernando Alonso να κάνει χρόνο και έμεινε εκτός SQ3.

Επομένως, ο Ισπανός θα εκκινήσει 15ος στο Sprint και ο Stroll 14ος. Οι υπόλοιποι που είδαν εαυτούς να μην συνεχίζουν, ήταν οι Ricciardo (11ος), Albon (12ος) και Sargeant (13ος). Εντυπωσιακός ο οδηγός της Alpha Tauri που άφησε κατά πολύ πίσω τον teammate του, Yuki Tsunoda.

SQ3

Με την πίστα στεγνή πια, οι ομάδες πήγαν στα σλικ ελαστικά για το πιο κρίσιμο μέρος του Shootout. Στη μάχη της pole position για τον αγώνα Sprint οι συμμετέχοντες ήταν πολλοί, με τους Hamilton, Norris, Piastri, Leclerc, Sainz και Verstappen να βρίσκονται στην εξίσωση.

Η πίστα βελτιωνόταν γύρο με τον γύρο, λεπτό με το λεπτό και ο χρόνος αναμενόταν να πέσει αρκετά. Με 1:50.303 ο Sergio Perez είχε προσωρινά την pole, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν τον τελευταίο τους αποφασιστικό γύρο. Όλοι άφησαν πολύ πίσω τον Μεξικάνο με τους νέους τους χρόνους, ρίχνοντάς τον στην 8η θέση.

Ο Oscar Piastri έδειχνε έτοιμος να πάρει την πρώτη του pole στη Formula 1, αλλά ο Max Verstappen για 11 χιλιοστά του δευτερολέπτου, χάλασε το «πάρτι» του Αυστραλού, σημειώνοντας 1:49.056. Ανταγωνιστικές οι Ferrari, ήταν πολύ κοντά στη McLaren και για αυτό θα εκκινήσουν στη δεύτερη σειρά.