GP Βελγίου: Στην pole position ο Leclerc, παρά τον κορυφαίο χρόνο του Verstappen

×

Γιώργος Ανανίδας

Στην πρώτη θέση της σχάρας εκκίνησης στο Grand Prix Βελγίου θα βρίσκεται την Κυριακή (30/7) ο Charles Leclerc. Ο Μονεγάσκος σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση του grid, με τον Max Verstappen να είναι οκτώ δέκατα ταχύτερος. Ωστόσο, η ποινή πέντε θέσεων που έχει λάβει ο Ολλανδός με το πέμπτο κιβώτιο ταχυτήτων, σημαίνει πως στον αγώνα θα εκκινήσει 6ος. Με αυτό κατά νου, 2ος θα είναι ο Sergio Perez και 3ος ο Lewis Hamilton.

 GP ΒΕΛΓΙΟΥ - Κατατακτήριες δοκιμές

Με δέκα λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησαν οι κατατακτήριες δοκιμές, καθώς ο ευμετάβλητος καιρός ελεγχόταν για το κατά πόσο θα είναι δόκιμος για τα μονοθέσια και τους πρωταγωνιστές. Εν τέλει, το qualifying ξεκίνησε κανονικά, με τις ομάδες να επιλέγουν τα ενδιάμεσα ελαστικά για την βρεγμένη ακόμα πίστα του Spa. Παρόλα αυτά, ο ήλιος ήταν πια εμφανής και έδειχνε πως σταδιακά τα σλικ ελαστικά θα ήταν απαραίτητα.

Q1

Πρώτος που σημείωσε χρόνο, κάνοντας αναγνωριστικό γύρο και με μπόλικο νερό ακόμα στην πίστα, ήταν ο George Russell. Ο Lando Norris τράβηξε τα βλέμματα όλων για λίγο, όταν η υδρολίσθηση και το βρεγμένο κερμπ τον «πρόδωσαν» και τον οδήγησαν στα χαλίκια. Ο Βρετανός ωστόσο το έσωσε και η MCL60 γλίτωσε, όμως επέστρεψε στο γκαράζ για τις απαραίτητες επισκευές ενόψει της συνέχειας.

Ο πρώτος οδηγός που «έσπασε» το φράγμα των 2 λεπτών με τα ενδιάμεσα ελαστικά, ήταν ο Carlos Sainz. Ο Max Verstappen όμως, αμέσως έριξε κι άλλο τον χρόνο, πηγαίνοντάς τον κάτω από το 1:59.

Στη ζώνη αποκλεισμού βρίσκονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Charles Leclerc και Fernando Alonso, αλλά οι τελευταίοι τους γύροι είχαν εξαιρετικό ρυθμό και τελικά μπήκαν στο Q2 εύκολα. Μεγάλος άτυχος του Q1 ήταν ο Daniel Ricciardo, ο οποίος παρότι έκανε χρόνο που θα τον έβαζε στο Q2, είδε τον γύρο του να ακυρώνεται, επειδή παραβίασε τα όρια της πίστας.

Εκτός της διαδικασίας και συνέχειας λοιπόν, έμειναν οι Hulkenberg, Ricciardo, Sargeant, Zhou και Albon.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ - Κατατακτήριες δοκιμές

Q2

Η πίστα και η αγωνιστική γραμμή άρχισαν να στεγνώνουν, ωστόσο οι οδηγοί συνέχιζαν με τα ενδιάμεσα προς ώρας. Οι χρόνοι πάντως, όλο και καλυτέρευαν και όλοι είχαν βρει τον ρυθμό τους για τα καλά.

Ο Esteban Ocon ήταν αυτός που έφερε το πρώτο δραματικό συμβάν των κατατακτήριων δοκιμών, αφού γλίστρησε φορώντας σλικ ελαστικά και έσπασε ελαφρώς την εμπρός αεροτομή της Alpine.

Η συνέχεια και το τέλος του δεύτερου μέρους του qualifying, ήταν συναρπαστικά. Σε ένα «κύμα» αλλαγών στη ζώνη αποκλεισμού, από όπου πέρασαν όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές, η πλειονότητα αυτών γλίτωσε την έξοδο από το Q3 την ύστατη στιγμή.. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι η πίστα βελτιωνόταν λεπτό με το λεπτό, άρα τα μαλακά ελαστικά γίνονταν ιδανικά για την άσφαλτο.

Ο Kevin Magnussen ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής προς το τέλος, ειδικά για τον Charles Leclerc, καθώς όχι μόνο εμπόδισε τον Μονεγάσκο σε γρήγορο γύρο, αλλά είχε και έξοδο που τον έβγαλε εντελώς εκτός προσπάθειας

Στην κορυφή του Q2 εν τέλει, βρέθηκε η McLaren του Oscar Piastri και εκτός συνέχειας έμειναν οι Ocon, Bottas, Magnussen, Gasly και Tsunoda.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ - Κατατακτήριες δοκιμές

Q3

Τα τελευταία δύο λεπτά της διαδικασίας περίμεναν οι ομάδες, για να βγουν οι οδηγοί τους και να κάνουν τον αποφασιστικό γύρο. Την προσωρινή pole πάντως στους πρώτους γύρους, είχε ο Charles Leclerc.

Ο Μονεγάσκος συνέχισε να βελτιώνει και έριξε τον χρόνο στο 1:46.988 δίνοντας μία πρόκληση στο υπόλοιπο grid. Ο μοναδικός που άντεξε αυτή την πρόκληση και μάλιστα το έκανε με στόμφο, ήταν ο Max Verstappen που «έγραψε» 1:46.168, αδειάζοντας εντελώς την επίδοση του οδηγού της Ferrari.

Η ποινή όμως που έχει δεχθεί ο Ολλανδός για το πέμπτο κιβώτιο ταχυτήτων που έχει αυτό το τριήμερο, σημαίνει πως εκκινεί 6ος στο Grand Prix της Κυριακής (30/7).

Στον κύριο αγώνα λοιπόν, 1ος θα εκκινήσει ο Charles Leclerc, 2ος ο Sergio Perez και 3ος ο Lewis Hamilton.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ - Κατατακτήριες δοκιμές