GP Βελγίου: Τι θα γίνει με τις κατατακτήριες - Όλα τα ενδεχόμενα

×

Γιώργος Ανανίδας

Ευέλικτη σκοπεύει να είναι η FIA σχετικά με τις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής (28/7) στο Spa. Η πολλή βροχή που παρατηρήθηκε στο FP1, δείχνει επικίνδυνη για τους οδηγούς οι οποίοι στο qualifying θα θέλουν και θα πρέπει να πιέσουν το μονοθέσιό τους στο μέγιστο. Η Ομοσπονδία επομένως, κλείνεται να αποφασίσει.

 Sergio Perez

Πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα φέτος στο Spa, το οποίο μετουσιώθηκε σε «τριήμερο Sprint», διότι αυτό σημαίνει πως σε τρεις μέρες πρέπει να χωρέσουν δύο διαδικασίες κατατακτήριων και δύο αγώνες. Για αυτόν τον λόγο, αρκετά πιθανά σενάρια συζητήθηκαν μεταξύ των υπεύθυνων των ομάδων το πρωί της Παρασκευής (28/7).

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ομόφωνα πως προτεραιότητα όλων θα είναι να διεξαχθούν οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix κανονικά. Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο όμως λέει, πως το Sprint Shootout (κατατακτήριες για τον αγώνα Sprint) του Σαββάτου (29/7) μπορεί να αντικατασταθεί και να γίνει οι κατατακτήριες του Grand Prix. Και αυτό, υποθέτοντας πως οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ

Η FIA ξεκαθάρισε πάντως πως το FP1 δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν κατατακτήριες, για να βεβαιωθεί πως καμία ομάδα δεν θα συμπεριφερθεί σαν να είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Όπερ και εγένετο, με τις ελεύθερες δοκιμές να διεξάγονται φυσιολογικά, χωρίς βιασύνες ή ανταγωνιστικούς χρόνους.

«Παρότι η κατάσταση με τον καιρό εξελίσσεται συνεχώς, προτεραιότητά μας είναι να γίνουν κανονικά το απόγευμα οι κατατακτήριες για το Grand Prix. Άλλες διαδικασίες του τριημέρου μπορεί να ακυρωθούν ή να επαναπρογραμματιστούν για να το διευθετήσουμε. Και αν καταστεί αδύνατο να γίνει το qualifying, τότε η σχάρα εκκίνησης για την Κυριακή (30/7) θα στηθεί βάσει της κατάταξης του πρωταθλήματος» ήταν η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Με όλα αυτά τα γεγονότα να «τρέχουν», εάν το Sprint ή το Grand Prix δεν γίνουν με τον προβλεπόμενο χρόνο και την προβλεπόμενη απόσταση αγώνα, τότε θα δούμε τον νέο τρόπο βαθμολόγησης ο οποίος τέθηκε στο Grand Prix Βελγίου το 2021.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ

Τότε, η κάθε βαθμοφόρα θέση πήρε τους μισούς βαθμούς από αυτούς που προβλέπονται, διότι ο αγώνας ολοκληρώθηκε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και κανένας πραγματικός αγωνιστικός γύρος δεν πραγματοποιήθηκε.