F1: Ο κίνδυνος που κρύβουν τα γραφήματα των παλμών καρδιάς των οδηγών

×

Γιώργος Ανανίδας

Η Formula 1, εξέφρασε τη θέση πως πρέπει να είναι προσεκτική στο τι δείχνει στη live κάλυψη των αγώνων, όσον αφορά τους παλμούς καρδιάς των οδηγών. Αυτό τουλάχιστον θα συμβεί, εάν και εφόσον πρώτα πάρουν το «πράσινο φως» να δείχνουν βιομετρικά δεδομένα στην οθόνη των θεατών.

Formula 1

Τα πειράματα έχει ξεκινήσει η Formula 1, απεικονίζοντας τους παλμούς της καρδιάς δύο οδηγών της Formula 2. Πρόκειται για ένα πείραμα που δοκιμάστηκε πρώτη φορά στο Grand Prix Αυστρίας. Τα δεδομένα αυτά, χρησιμοποιούνται σε ένα νέο γραφικό στην τηλεόραση το οποίο δείχνει το επίπεδο έντασης του οδηγού.

Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, τα πειράματα αυτά στη Formula 2, γίνονται ώστε να δουν αν αυτή η τεχνολογία είναι έτοιμη και μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Formula 1.

Παρόλα αυτά, πέρα από το τεχνικό κομμάτι της παρακολούθησης παλμών καρδιάς, η F1 αναγνωρίζει πως μπορεί να υπάρχουν θέματα με οδηγούς οι οποίοι δεν θα επιθυμούν τα δεδομένα της καρδιάς τους να βγαίνουν δημόσια στην τηλεόραση.

Πέραν του ότι μιλάμε για ένα ζήτημα εντελώς προσωπικό, οι οδηγοί μπορεί να πιστεύουν πως οι αντίπαλοί τους θα αποκτήσουν αβαντάζ, εάν η αναμετάδοση δείχνει υψηλούς παλμούς ενός οδηγού, σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας.

Ο τεχνικός παραγωγός της F1, Justin Laurie μίλησε σχετικά με το θέμα:

«Προφανώς, υπάρχει ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τεχνικά, στο πώς θα το παρουσιάσουμε. Πρέπει να παρουσιαστεί με τον σωστό τρόπο, ώστε να λέει μία ιστορία. Κάθε οδηγός είναι διαφορετικός και όλοι είναι σωματικά διαφορετικοί. Επομένως, πρέπει να τα αναλογιστούμε όλα αυτά, πριν αποφασίσουμε πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα. Θεμελιωδώς όμως, είναι ένα νέο κομμάτι απασχόλησης για εμάς, αλλά συναρπαστικό. Αυτό είναι το κυρίως θέμα» δήλωσε ο Laurie.