GP Μ. Βρετανίας: Ξανά στην pole position ο Verstappen, εντυπωσιακές οι δύο McLaren

×

Γιώργος Ανανίδας 

Την πέμπτη συνεχόμενη pole position κατέκτησε ο Max Verstappen στο Σίλβερστον, με τον Ολλανδό να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο στο 1:26.720. Απίστευτη επίδοση από τη McLaren, με τον Lando Norris να εκκινεί από τη δεύτερη και τον Oscar Piastri από την τρίτη θέση στο Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας. Απογοητευτικός ξανά ο Sergio Perez, θα εκκινήσει 16ος.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Πολύπλοκο ήταν το ξεκίνημα στις κατατακτήριες δοκιμές του Σίλβερστον, καθώς οι απόψεις για τα ελαστικά διέφεραν. Η πλειονότητα του grid επέλεξε τη μαλακή γόμα για να εκκινήσει το Q1, ενώ τα βλέμματα τράβηξαν οι Ferrari, Williams και Haas που πήγαν στα ενδιάμεσα.

Q1

Max Verstappen

Εκτός στον πρώτο γρήγορο γύρο βγήκε ο Lewis Hamilton, καθώς η Mercedes γλίστρησε στη Στόου και κατέληξε στην αμμοπαγίδα. Με την τύχη όμως να του χαμογελά, ο Βρετανός είδε τη W14 να γλιτώνει άθικτη και συνέχισε κανονικά.

Ο Max Verstappen έκανε πρώτος ανταγωνιστικό χρόνο στην ολισθηρή πίστα του Σίλβερστον, έχοντας τα μαλακά ελαστικά. Όσο πέρναγαν τα λεπτά και η βροχή δεν δυνάμωνε, όλοι οι οδηγοί κυνήγησαν και βελτίωσαν, με την πρωτιά να αλλάζει συνεχώς χέρια.

Περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος του Q1, η διαδικασία διακόπηκε, καθώς η Haas του Kevin Magnussen «έσβησε» απότομα στη μέση της πίστας.

Ο Alex Albon επιβεβαίωσε τη δυναμική της Williams αυτό το τριήμερο και βγήκε με άνεση από τη ζώνη αποκλεισμού, στην επανεκκίνηση της διαδικασίας. Παρόμοια έπραξε ο Bottas με την Alfa Romeo. Η πίστα είχε πλέον βελτιωθεί για τα καλά και η θερμοκρασία της ήταν ιδανική για ανταγωνιστικούς χρόνους.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Οι δύο Ferrari και οι δύο Mercedes βγήκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τη ζώνη αποκλεισμού, ενώ για πέμπτη συνεχόμενη φορά ο Sergio Perez πραγματοποίησε άσχημη επίδοση και σε συνδυασμό με τις συνθήκες, έμεινε εκτός 15άδας. 

Ο Valterri Bottas, παρότι πέρασε στο Q2, «κόλλησε» με την Alfa Romeo στο γρασίδι στο τέλος του Q1, γεγονός που έφερε κίτρινη σημαία. Αυτόματα, ο Φινλανδός έμεινε εκτός Q3, καθώς δεν μπορούσε να συμμετέχει στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας.

Εκτός Q2 μετά από πληθώρα αλλαγών, έμειναν τελικά οι Magnussen, de Vries, Zhou, Tsunoda και Perez.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Q2

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους των κατατακτήριων δοκιμών, ο ήλιος ήταν εμφανής. Εξαιρετικές συνέχισαν να είναι οι επιδόσεις της Williams και στο Q2, με τον Albon να ανταγωνίζεται τους χρόνους της Aston Martin και της Ferrari.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Στο 1:28.667 έριξε ο Oscar Piastri τον χρόνο αρχικά. Στην κορυφή όμως γρήγορα ανέβηκε ο Lewis Hamilton, κάνοντας 1:28.545. Εντυπωσιακή επίδοση ήρθε να σημειώσει ο Lando Norris με τη McLaren, καθώς ο νεαρός Βρετανός εκθρόνισε από την κορυφή τον συμπατριώτη του, όντας μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορος.

Η MCL60, έδειχνε για πρώτη φορά φέτος εξαιρετικά ανταγωνιστική, καθώς είχε και τους δύο οδηγούς της στις πρώτες θέσεις. Μάλιστα, ο Piastri σε μία κρίσιμη στιγμή, έκανε γύρο δύο δέκατα ταχύτερο από τον Norris.

Το «πάρτι» των McLaren και Williams δεν συνεχίστηκε για πολύ, αφού πέρασε ο Max Verstappen, κάνοντας 1:27.702 και ανέβηκε με άνεση στην κορυφή του Q2.  Στη «μάχη» του αποκλεισμού, μόνη έκπληξη ήταν ο Lance Stroll, ο οποίος έχασε τη θέση του στη δεκάδα από την Alpine του Pierre Gasly.

Από το Q3 εν τέλει, αποκλείστηκαν οι Bottas, Sargeant, Ocon, Stroll και Hulkenberg. 

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Q3

Με τον ήλιο να είναι έντονος και ξεκάθαρος, το τρίτο και τελευταίο μέρος ξεκίνησε και τελείωσε με σλικ ελαστικά και ταχύτατους ρυθμούς. Οι δύο Mercedes βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις στην αρχή, όμως ήρθε ο εκπληκτικός Alex Albon και ο σταθερός Fernando Alonso να μπουν ανάμεσα στις δύο W14.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Ο Max Verstappen ωστόσο, αποφάσισε να «γκρεμίσει» τις όποιες ελπίδες των υπολοίπων, σημειώνοντας 1:27.084 και παίρνοντας προς ώρας την pole position. Έξι ολόκληρα δέκατα ήταν η διαφορά ανάμεσα στον Ολλανδό και τον δεύτερο Lewis Hamilton. Στη δεύτερη θέση και πάνω από τον Russell ανέβηκαν οι δύο Ferrari προς το τέλος, λίγο πριν ξεκινήσει ο «χαμός» και η απόλυτη αλλαγή της κατάταξης.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Οι δύο McLaren πραγματοποίησαν συγκλονιστικούς χρόνους και επιδόσεις. Ο Lando Norris χάρηκε προς ώρας πως έχει την pole position για το Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Red Bull Racing, ήρθε να σημειώσει 1:26.720, αφήνοντας 2,5 δέκατα πίσω του τον Βρετανό.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Παρόλα αυτά, στο «στρατόπεδο» της θρυλικής βρετανικής ομάδας, υπήρχε μόνο ικανοποίηση, καθώς θα εκκινήσουν από δύο πλεονεκτικές θέσεις. Από την άλλη, ο Verstappen, βλέπει εαυτόν για πέμπτη συνεχόμενη φορά να ξεκινάει από την κορυφή της σχάρας εκκίνησης.

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές

Αναλυτικά, η τελική σειρά εκκίνησης για το Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας:

GP Μ. Βρετανίας - Κατατακτήριες δοκιμές