GP Αυστρίας: Εύκολη pole position για τον Verstappen, πίσω του οι δύο Ferrari

×

Γιώργος Ανανίδας

Την τρίτη του σερί pole position στην Αυστρία, πήρε ο Max Verstappen την Παρασκευή (30/6), σημειώνοντας 1:04.491. Στο 2-3 θα εκκινήσουν οι δύο Ferrari, με τον Leclerc 2ο και τον Sainz 3ο. Εντυπωσιακός ο Lando Norris με την αναβαθμισμένη MCL60, ενώ απογοήτευσαν ξανά οι George Russell και Sergio Perez οι οποίοι αποκλείστηκαν στο Q2.

GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Q1

Το πρώτο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών στην Αυστρία, ξεκίνησε με τον Max Verstappen να θέτει τον ρυθμό στο 1:05.190. Ο Carlos Sainz από την άλλη, δύο φορές ξεπέρασε τα όρια της πίστας σε γρήγορο γύρο.

Οι προσπάθειες των οδηγών ωστόσο, δεν συνεχίστηκαν για πολύ. Ο Valterri Bottas, πάτησε γκάζι πάνω στο κερμπ της στροφής 1, κάνοντας έτσι τετακέ και φέρνοντας την Alfa Romeo στο γρασίδι. Η κίτρινη σημαία δεν αρκούσε, για να απομακρυνθεί το ιταλικό μονοθέσιο, οπότε οι αγωνοδίκες διέκοψαν τη διαδικασία, 11:49 πριν το τέλος της.

Παρότι οι χρόνοι ορισμένων οδηγών σβήστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Verstappen, ο Ολλανδός συνέχισε το «βιολί» του και έκανε ξανά κορυφαίο χρόνο, σπάζοντας αυτόν του Fernando Alonso και κάνοντας 1:05.116.

Η αναβαθμισμένη McLaren του Lando Norris, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση, με τον Βρετανό να «σπάει» τον χρόνο των δύο Ferrari, απέχοντας μάλιστα χιλιοστά από τον καλύτερο γύρο του Verstappen. Στη «μάχη» της ζώνης αποκλεισμού, ο Esteban Ocon γλίτωσε την ύστατη στιγμή, ενώ κανένας από τους οδηγούς που αποκλείστηκαν, δεν ήταν έκπληξη.

Από το Q2, αποκλείστηκαν οι de Vries, Magnussen, Sargeant, Zhou και Tsunoda.

Max Verstappen

Q2

Ο Max Verstappen έθεσε ξανά τον ρυθμό στο δεύτερο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών, ρίχνοντας τον χρόνο για πρώτη φορά στο τριήμερο κάτω από το 1:05. Ωστόσο, ο γύρος θεωρήθηκε άκυρος, επειδή ο Ολλανδός ξεπέρασε τα όρια της πίστας στην έξοδο της τελευταίας στροφής. Μακριά από τον ρυθμό των υπολοίπων έμενε προς ώρας η Ferrari, όντας έξι και επτά δέκατα μακριά από το ταχύτερο πέρασμα.

Ο Verstappen έριξε και πάλι τον καλύτερο χρόνο κάτω από το 1:05, αλλά αυτή τη φορά ο γύρος του δεν ακυρώθηκε. Ο Ολλανδός, είχε έντονα παράπονα από τους αγωνοδίκες, καθώς θεώρησε πολύ αυστηρά τα όρια της πίστας. Το πρώτο ταχύτερο πέρασμα στο Q2 για τη Ferrari, πραγματοποίησε ο Carlos Sainz, χιλιοστά μακριά από τον χρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Αρκετοί οδηγοί κατά τη διάρκεια του Q2, δέχθηκαν ακύρωση του γύρου τους, συμπεριλαμβανομένων των George Russell και Sergio Perez. Και οι δύο προαναφερθέντες, ήταν απογοητευτικοί για τις ομάδες τους, καθώς αποκλείστηκαν από τη συνέχεια των κατατακτήριων δοκιμών.

Ο μεν Perez ξεπέρασε ξανά τα όρια της πίστας στο τέλος του γρήγορου γύρου του, ενώ ο Russell δεν σημείωσε χρόνο ικανό να τον βγάλει από τη ζώνη αποκλεισμού. Τη θέση αυτών των δύο στην τελική δεκάδα, πήραν οι Alex Albon και Nico Hulkenberg.

Εκτός συνέχειας και εκτός Q3, έμειναν οι Perez, Piastri, Bottas, Ocon και Russell.

GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Q3

Για ακόμα μία φορά, ο Max Verstappen έθεσε τη βάση για τους υπόλοιπους, στο τρίτο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής «έγραψε» με την πρώτη προσπάθεια 1:04.503, κάνοντας δύσκολα τα πράγματα για τους ανταγωνιστές του. Μοναδικός που τον ακολούθησε στα δύο δέκατα, ήταν ο Charles Leclerc.

Σε «ρηχά νερά» έδειχναν την ίδια ώρα οι Lewis Hamilton και Fernando Alonso. Ο Ισπανός μάλιστα, έμεινε πίσω από τον ομόσταυλό του, Lance Stroll και θα εκκινήσει 8ος την Κυριακή, ενώ ο Καναδός θα εκκινήσει 7ος. Ο Verstappen ταυτόχρονα, αντιμετώπιζε τον… εαυτό του και έριξε κι άλλο τον χρόνο, σημειώνοντας 1:04.391 και παίρνοντας μία άνετη pole position.

Πίσω από τον Ολλανδό, θα εκκινήσουν οι δύο Ferrari με τον αξιόμαχο Charles Leclerc στη 2η θέση, ενώ ο επίμονος και ταχύς Lando Norris, θα εκκινήσει από την 4η θέση.

GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Αναλυτικά, η τελική σχάρα εκκίνησης για το Grand Prix της Κυριακής (2/7), στην Αυστρία:

GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ