Το Grand Prix του Καναδά «δεν κινδυνεύει» από τις φωτιές στο Κεμπέκ

×

Γιώργος Ανανίδας

Κανένας κίνδυνος ακύρωσης του Grand Prix του Καναδά δεν υπάρχει, σύμφωνα με τη Formula 1. Οι φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Κεμπέκ, εκεί όπου βρίσκεται και το Μόντρεαλ, έχουν φτάσει τις 150 στον αριθμό και ο Καναδάς βιώνει τη χειρότερή του εμπειρία με φωτιά στην ιστορία της χώρας. Ωστόσο, ο 9ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, δεν δείχνει να ακυρώνεται.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο έντονος καπνός από τις φωτιές έχει απλωθεί στον Καναδά και λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Νέα Υόρκη έχει ήδη «πνιγεί» και ο αέρας της έχει μολυνθεί για περίπου 100.000.000 Αμερικάνους. Ουκ ολίγες πόλεις, βιώνουν αυτή τη στιγμή δραματικές στιγμές με το περιβάλλον γύρω τους να μοιάζει βγαλμένο από... ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Οι πολίτες έχουν συμβουλευτεί να αποφύγουν εξωτερικές δραστηριότητες και οι αντί ρυπαντικές μάσκες διαδίδονται ήδη σε ορισμένες περιοχές. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς η φορά του ανέμου μπορεί να επηρεάσει «βαριά» το Μόντρεαλ, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει Grand Prix το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μετά από συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στους διοργανωτές του αγώνα, την τοπική κυβέρνηση και τους αρμόδιους της Formula 1, τα Μέσα ενημερώθηκαν πως δεν έχουν ανέλθει ανησυχίες για τη μη διεξαγωγή του Grand Prix.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Τα καθησυχαστικά λόγια, ήρθαν από εκπρόσωπο της Formula 1 σήμερα Πέμπτη (8/6):

«Το event δεν κινδυνεύει και έχουμε βεβαιωθεί από όλους τους σχετικούς και αρμόδιους πως η κατάσταση στο Μόντρεαλ αυτή τη στιγμή, είναι διαφορετική από ότι σε άλλα μέρη της χώρας και τη βόρεια Αμερική. Το ρίσκο είναι μικρό και η ποιότητα του αέρα, είναι καλή στο Μόντρεαλ» δήλωσε.

Οι φωτιές απέχουν περίπου 800 χιλιόμετρα από το Μόντρεαλ και επηρέασαν την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Παρόλο που η ποιότητα του οξυγόνου και του αέρα έπεσε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, δεν έφτασε σε τόσο χαμηλό επίπεδο που οι κάτοικοι να πρέπει να μείνουν μέσα και να αποφύγουν αυστηρά εξωτερικές δραστηριότητες.

Τα πρώτα προγνωστικά του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, λένε πως η φορά του ανέμου θα συνεχίσει να απομακρύνει τον καπνό από το Μόντρεαλ. Ταυτόχρονα, αναμένεται βροχή η οποία θα καταβάλλει σημαντικά την εξάπλωση του τοξικού αέρα.

Τα γεγονότα στον Καναδά, φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά μας λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αναγκαστική ακύρωση του Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια, εκεί όπου η ευρύτερη περιοχή πλημμύρισε, κόσμος έχασε τη ζωή του και περιουσίες κατέρρευσαν.

Είναι εύλογο να πούμε πως η κλιματική κρίση... εξαπλώνεται.