F1: Τέλος τα σχέδια για Νότια Αφρική το 2024

×

Γιώργος Ανανίδας

Στο «ράφι» μπαίνουν τα σχέδια της Formula 1 για αναχαίτιση του Grand Prix Νότιας Αφρικής το 2024, ωστόσο ο αγώνας στο Κιαλάμι για την μεθεπόμενη σεζόν δεν αποκλείεται ακόμα.

Formula 1

Για να υπογραμμίσει τον όρο «παγκόσμιο πρωτάθλημα», η Formula 1 επιθυμεί να υπάρχει στο καλεντάρι της ένας αγώνας στην Αφρική. Η επιστροφή στη διάσημη πίστα του Κιαλάμι, η οποία φιλοξένησε Grand Prix τελευταία φορά το μακρινό 1993, είναι καιρό στις προτεραιότητες της διοργάνωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Formula 1, Stefano Domenicali έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους υπεύθυνους της πίστας και άλλους μετόχους του συγκεκριμένου Grand Prix. Όλες έχουν γίνει τον τελευταίο ένα χρόνο, με μοναδικό σκοπό την επιστροφή του αγώνα στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Αρχικά, υπήρχε μία θέση στο καλεντάρι του 2024 αποκλειστικά για το Grand Prix Νότιας Αφρικής, ωστόσο εμφανίστηκε πρόταση η οποία τοποθετούσε το γεγονός στο πρόγραμμα του 2023. Οι διαπραγματεύσεις «κατέρρευσαν» όμως και το βέλγικο Grand Prix με πίστα το διάσημο Σπα, άδραξε την ευκαιρία και ανανέωσε τη θέση του στη Formula 1 και για το 2024.  

Το νωρίτερο που μπορεί πλέον να δούμε Grand Prix στη Νότια Αφρική, είναι το 2025. Η Formula 1 διστάζει να πιεστεί και να βάλει τον αγώνα στο πρόγραμμα του 2024, καθώς δεν είναι σίγουρη αν μπορεί να το «χωρέσει» στο επόμενο καλεντάρι, πριν να έχουν υπογραφεί όλα τα απαραίτητα συμβόλαια και να είναι σίγουρη για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Ο Domenicali, μίλησε το 2022 σχετικά με αυτό το θέμα και δήλωσε σχετικά:

«Υπάρχουν περιοχές στον κόσμο που θέλουν να φιλοξενήσουν τη Formula 1 και πιστεύω πως μία περιοχή όπου θέλουμε κι εμείς να επεκταθούμε, είναι η Αφρική. Είμαστε παγκόσμιο πρωτάθλημα και η Αφρική είναι μία ήπειρος, όπου δεν ταξιδεύουμε» τα λόγια του Ιταλού προέδρου της Formula 1.