GP Ισπανίας: Τρομερή επίδοση και pole position για τον Verstappen, δίπλα του η Ferrari του Sainz

×

Γιώργος Ανανίδας

Ακόμα μία pole position για τον ασταμάτητο Max Verstappen και τη Red Bull Racing. Ο Ολλανδός θα εκκινήσει πρώτος στο Grand Prix της Καταλονίας την Κυριακή (4/6), ενώ δίπλα του στην πρώτη σειρά θα στηθεί ο τοπικός ήρωας, Carlos Sainz. Εντυπωσιακή και πολύ βελτιωμένη η McLaren, τρίτος θα εκκινήσει ο Lando Norris. Καμία βροχή δεν εμφανίστηκε, παρά τα προγνωστικά.

Lando Norris - Max Verstappen - Carlos Sainz

Γρήγορα διακόπηκε το Q1 στο ξεκίνημα των κατατακτήριων δοκιμών, με τους οδηγούς να χάνουν συνεχώς πρόσφυση και να βγαίνουν εκτός πίστας σε διάφορα σημεία λόγω ασθενούς βροχόπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι de Vries, Alonso, Albon και Bottas αντιμετώπισαν γλιστρήματα και πάλεψαν με το μονοθέσιο για να μην βγουν εντελώς εκτός, αλλιώς έκαναν τετακέ. Με τις πολλές εξόδους και τα χαλίκια εντός της πίστας, η κόκκινη σημαία βγήκε και διέκοψε προσωρινά τη διαδικασία.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Στην επανεκκίνηση, ο de Vries ξαναβγήκε εκτός στην αμμοπαγίδα, δυσκολεύοντας τις προσπάθειές του. Ο Verstappen από την άλλη, έθεσε ξανά τον ρυθμό στην πίστα, σημειώνοντας 1:13.615. Δεν συνέβη το ίδιο και με τον teammate του, Sergio Perez ο οποίος σε συνδυασμό με τη διακοπή και την κίνηση, δεν «έγραψε» ικανοποιητικό χρόνο και βρέθηκε προς ώρας στην επικίνδυνη ζώνη. Σε παρόμοια μοίρα ήταν και ο Charles Leclerc, πέντε λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο Μεξικάνος από τη μία, βγήκε με άνεση από τη ζώνη αποκλεισμού, ενώ ο Μονεγάσκος της Ferrari αντιμετώπισε πρόβλημα με το σετάρισμα του μονοθεσίου και δεν έκανε ούτε μία φορά δυνατό χρόνο. Αντίθετα, ο Carlos Sainz κατετάγη 4ος στους χρόνους του Q1, γεγονός που αποδεικνύει πως το πρόβλημα δεν ήταν η SF-23 συνολικά σαν μονοθέσιο.

Η μεγάλη έκπληξη του Q1, ήταν ο Leclerc ο οποίος θα εκκινήσει 19ος την Κυριακή (4/6) και αποκλείστηκε μαζί με τους Sargeant, Albon, Magnussen και Bottas. Πρώτος ο Lewis Hamilton ο οποίος έδωσε ένα μικρό δείγμα της «νέας W14».

Στο Q2, η Red Bull Racing έκανε ξανά πρώτη τον καλύτερο χρόνο, ώστε να κυνηγήσουν οι υπόλοιποι, με τον Verstappen να κάνει ταχύτερο πέρασμα στο 1:12.760. Κάτω από το 1:13 έπεσε και ο Lewis Hamilton στην πρώτη του προσπάθεια, όμως και ο Βρετανός και ο Alonso απείχαν τουλάχιστον 2-3 δέκατα από τον χρόνο του Ολλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο επόμενος γύρος εξόδου των οδηγών άργησε να πραγματοποιηθεί, αφού όλοι βγήκαν για την αποφασιστική τους προσπάθεια δύο λεπτά πριν το τέλος. Ο Perez πάντως, υπέπεσε σε λάθος και έφυγε στην αμμοπαγίδα στη στροφή 5 , την ώρα που ήταν ακόμα 8ος. Το αποτέλεσμα αυτού, ήταν να τον προσπεράσουν σε χρόνο και να βρεθεί ξανά στη ζώνη αποκλεισμού.

Ο Μεξικάνος έκανε ένα κάκιστο τρίτο κομμάτι της πίστας σε γρήγορο γύρο και συνεπώς έμεινε εκτός Q3 που σημαίνει πως θα εκκινήσει 11ος στον αγώνα. Παρόμοια εξέλιξη έζησε και ο George Russell που ενώ βρισκόταν σε γρήγορο γύρο, χτύπησε στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού με τον ομόσταυλό του, Lewis Hamilton και έμεινε 12ος, θέση που θα κρατήσει για το Grand Prix. Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής έχασε κομμάτι της εμπρός αεροτομής από αυτή τη σύγκρουση και έκοψε την προσπάθειά του εκεί.

Εντυπωσιακές οι δύο McLaren καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού ελάχιστα κινδύνεψαν τόσο στο Q1 όσο και στο Q2. Τρομερή επίδοση πραγματοποίησε επίσης η Haas του Nico Hulkenberg ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις εξόδους των φαβορί και μπήκε στο Q3.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν στο Q2 λοιπόν, με αποκλεισμένους τους Tsunoda, de Vries, Zhou, Russell και Perez.

Το Q3 ξεκίνησε με τη Red Bull και τον Verstappen να δείχνουν ασταμάτητοι, κάνοντας 1:12.272 στο πρώτο γρήγορο πέρασμα. Η διαφορά με τον δεύτερο Hamilton ήταν πολύ μεγάλη, στα εννέα δέκατα, αφού ο Ολλανδός είχε φρέσκα μαλακά ελαστικά και από τον Βρετανό έμοιαζε ακόμα να λείπει κομμάτι της εμπρός αεροτομής.

Ο Hulkenberg συνέχισε να πιέζει και ανταγωνίστηκε τους χρόνους της McLaren. Άργησαν να κάνουν αξιόλογη προσπάθεια οι δύο Aston Martin, αφού δύο λεπτά πριν το τέλος δεν είχαν μπει στην πρώτη πεντάδα.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Απλησίαστος αποδείχθηκε τελικά ο χρόνος του Max Verstappen, με τον Sainz να δείχνει τις δυνατότητες της αναβαθμισμένης SF-23 και να κάνει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο. Φοβερή επίδοση από τον Lando Norris που θα εκκινήσει τρίτος με την πολύ βελτιωμένη McLaren. 

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Αναλυτικά, το grid για το Grand Prix της Καταλονίας:

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ