Γιατί γίνονται συνέχεια δοκιμές στη πίστα της Βαρκελώνης;

×

Τάκης Πουρναράκης

Την πίστα του Μοντμελό οι ομάδες και οι οδηγοί την γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλη.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Η Ισπανία έχει άλλες δυο πίστες (Χερέθ, Ρικάρντο Τόρμο) η περιοχή τρεις επιπλέον (Πορτιμάο, Εστορίλ, Λε Καστελέ) αλλά όλοι πάνε στο Μοντμελό. Η πίστα της Καταλονίας άρχισε να λειτουργεί το 1991, εδώ και 32 χρόνια. Συνέπεσε ως κατασκευή με τη φιλοξενία των Ολυμπιακών αγώνων στη Βαρκελώνη το 1992. Από τότε φιλοξενεί ανελλιπώς το Ισπανικό GP. Πέρα από τον αγώνα όμως οι ομάδες την επισκέπτονται συνεχώς για δοκιμές εξέλιξης. Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η χάραξή της. Διαθέτει γρήγορες καμπές στις οποίες μπορούν να αξιολογήσουν την απόδοση των μονοθεσίων. Οι αεροδυναμιστές θέλουν δεδομένα από τις στροφές 3 και 9 όπου τα μονοθέσια στρίβουν με 200km/h και η αεροδυναμική πίεση, έχει κυρίαρχο ρόλο. Μέχρι το 2007 η πίστα είχε 14 στροφές οι δεξιές είναι γρήγορες και οι αριστερές αργές. Τότε προστέθηκε ένα σικέιν πριν την μεγάλη ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Αυτό αφαιρέθηκε φέτος: «Νιώθω καλύτερα χωρίς το σικέιν, τα μονοθέσια της F1 είναι απόλαυση στις γρήγορες καμπές» δήλωσε ο πρωταθλητής Μαξ Φερστάπεν που δεν είχε οδηγήσει την πίστα χωρίς το σικέιν. Πριν χρόνια φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν παράπονα ότι στα GP της F1 το θέαμα υστερεί γιατί οι οδηγοί και οι μηχανικοί γνωρίζουν τόσο καλά την πίστα που δεν κάνουν λάθη.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Μερικά ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα της πίστας πέρα από τη χάραξή της είναι η γειτνίασή της με το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και το εύκρατο μεσογειακό κλίμα που επιτρέπει την πραγματοποίηση δοκιμών ακόμη και το χειμώνα. Με τα χρόνια δημιουργήθηκαν γύρω από την πίστα, πολλά ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου, πέρα απ’ αυτά που λειτουργούν στη Βαρκελώνη. Έτσι πλέον εκτός της F1, πάρα πολλοί κατασκευαστές επιλέγουν την πίστα αυτή για δοκιμές αυτοκινήτων ή ελαστικών καθώς εξυπηρετεί απ’ όλες τις απόψεις. Σήμερα η εγκατάσταση έχει μόνιμο προσωπικό 100 ατόμων και τις μέρες που φιλοξενεί μεγάλα event μπορεί να φτάσει και τα 750 άτομα. Ανάμεσά τους ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι ασφαλείας, ιατρικό προσωπικό και χρονομέτρες. Το οικονομικό αποτύπωμα της εγκατάστασης στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής είναι σημαντικό, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους έχουν ως κύριο αντικείμενό τους την υποστήριξη λειτουργίας της.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Προσωπικά την έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές για δοκιμές εξέλιξης της F1, μετάδοση αγώνα, παρουσιάσεις αλλά και άλλες μορφές αγώνων. Το 2001 εκεί είχα την ευκαιρία να οδηγήσω και μονοθέσιο F1 στο πλαίσιο του προγράμματος Feel it της Michelin.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ