GP Μονακό: Νικητής στον... απρόβλεπτο αγώνα του Πριγκιπάτου ο Verstappen!

×

Γιώργος Ανανίδας

Την 4η νίκη του στη σεζόν σημείωσε στο Grand Prix του Μονακό, ο Max Verstappen. Πρώτη φορά στη σεζόν 2η θέση για τον Fernando Alonso και βάθρο για τον Esteban Ocon και την Alpine. Μοναδικός που αποσύρθηκε από τον αγώνα ο Lance Stroll της Aston Martin.  

GP Μονακό

Η εκκίνηση ήταν φυσιολογική στο Grand Prix του Μονακό με τον poleman, Max Verstappen να στρίβει πρώτος. Μοναδική αλλαγή στο grid ήταν η ανταλλαγή θέσεων μεταξύ Nico Hulkenberg και Lance Stroll. Ο Καναδός στριμώχτηκε πριν τη φουρκέτα, χτύπησε με τον Sargeant και έπαθε ζημιά στο εμπρός φτερό του. Στο ίδιο συμβάν ενεπλάκη και ο Γερμανός οδηγός της Haas ο οποίος πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων, αφού θεωρήθηκε υπεύθυνος για το ατύχημα με τον Αμερικάνο οδηγό της Williams. 

GP Μονακό

Δέκα γύρους μετά την εκκίνηση του Grand Prix, ο Max Verstappen είχε ήδη καταφέρει με «καθαρό αέρα» μπροστά του να πάρει διαφορά 3 δευτερολέπτων από τον Fernando Alonso. Στον 11ο γύρο, ο Carlos Sainz χτύπησε ελαφρώς την εμπρός αεροτομή του στο πίσω μέρος της Alpine του Esteban Ocon, ακριβώς στην έξοδο του τούνελ σε μία προσπάθεια να πιέσει. Ο Ισπανός συνέχισε με χτυπημένη αεροτομή τον αγώνα.

GP Μονακό

Μέχρι τον γύρο 14, ο Verstappen είχε πάρει διαφορά πάνω από 5 δευτερόλεπτα από την Aston Martin, ενόσω ο Alonso ένιωθε σαν να έχει κλατάρισμα ελαστικού σε έναν από τους δύο πίσω τροχούς. Συνολικά, η στρατηγική έγειρε προς τη σκληρή γόμα, αφού πάνω από το μισό grid την επέλεξε για την εκκίνηση.

Μεγάλο θέμα έγινε στη Ferrari το πιτ στοπ του Carlos Sainz. Ο Ισπανός ήταν έτοιμος να μπει για πιτ στοπ τρεις φορές, αλλά εν τέλει έμεινε όλες έξω, καθώς οι Ιταλοί είχαν στο μυαλό τους τη βροχή.

GP Μονακό

Ο Alonso κατέβασε τη διαφορά των 8 δευτερολέπτων στα 6 μετά τους 30 γύρους, με τα ελαστικά του πρωτοπόρου Verstappen να χάνουν πρόσφυση σταδιακά. Στον γύρο 33, ο Perez επιτέθηκε στον Stroll μετά το τούνελ και χτύπησε πολύ λίγο την εμπρός αεροτομή. Ακριβώς στον επόμενο γύρο όμως, ο Μεξικάνος ήταν ξανά επιθετικός και χτύπησε πιο δυνατά το πίσω μέρος της Haas του Magnussen, χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι από το «φτερό» του και μπαίνοντας αναγκαστικά για αλλαγή αεροτομής.

GP Μονακό

Τις κινήσεις του οδηγού της Red Bull Racing ζήλεψε ο Lance Stroll ο οποίος ακούμπησε τον πίσω δεξιά τροχό του Magnussen στον 38ο γύρο, στην τελευταία στροφή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να περάσει. Στα αγωνιστικά, ο Verstappen κράτησε τη μέση γόμα του σε μία αξιοπρεπή κατάσταση και ξανά ανέβασε τη διαφορά από τον Alonso στα 9 δευτερόλεπτα.

Ο Sainz εμφανίστηκε αρκετά θυμωμένος με την λογική της Ferrari, αφού από νωρίς έτρεχε και χωρίς ένα μικρό κομμάτι της εμπρός αεροτομής του. Ο Leclerc εν τέλει, άλλαξε τα ελαστικά του στον γύρο 45 φορώντας τη μέση με σκοπό να πάει μέχρι τέλους.

GP Μονακό

Ο πρωτοπόρος, Max Verstappen είχε τον δικό του άθλο διατηρώντας τη μέση γόμα – με την οποία εκκίνησε – για πάνω από 50 γύρους. Σκοπός του Ολλανδού και της Red Bull Racing ήταν να μην μπει ο Alonso πριν από εκείνον, ενώ την ίδια ώρα η βροχή έδειχνε να πλησιάζει. Οι πρώτοι που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να βάλουν τα ενδιάμεσα ελαστικά, ήταν οι Valterri Bottas και Lance Stroll.

Το στοίχημα βγήκε τόσο για την Alfa Romeo, όσο και για την Aston Martin και από τον γύρο 55 και έπειτα, όλοι άρχισαν να ακολουθούν αναγκαστικά την ίδια στρατηγική και να αλλάζουν σε ενδιάμεσα.

GP Μονακό

Η στρατηγική και η βροχή «πλήγωσαν» πολύ τον Sainz, ο οποίος μετά το χάος της βροχής και των πιτ στοπ, βρέθηκε 8ος και την 4η θέση παρέλαβε η Mercedes του Lewis Hamilton.

Ποινή 5 δευτερολέπτων δέχθηκε η έτερη Mercedes του George Russell, καθώς η έξοδός του από τα πιτ θεωρήθηκε από τους αγωνοδίκες επικίνδυνη. Τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα δεν σταμάτησαν λεπτό, με τα μονοθέσια να βγαίνουν εκτός πίστας συνεχώς, χάνοντας πρόσφυση σχεδόν σε κάθε σημείο της πίστας. Ο πρώτος αποσυρμένος του Grand Prix ήταν ο Lance Stroll ο οποίος είχε ήδη χτυπήσει άσχημα όλη την εμπρός αεροτομή και μία ακόμα έξοδος στη στροφή Ρασκάς τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

GP Μονακό

Ο Tsunoda αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα φρένα του αρκετή ώρα και στον 69ο γύρο βγήκε εκτός πίστας στη στροφή Μιραμπό. Η βροχή άρχισε να “κόβει” προς το τέλος του αγώνα, αλλά δεν ήταν αρκετό για να βάλει κάποιος σλικ ελαστικά.

GP Μονακό

Ο 7ος γύρος και 6ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, ολοκληρώθηκε με τον Max Verstappen να παίρνει την 4η νίκη του στη σεζόν και τη Red Bull Racing να διατηρεί το απόλυτο, με το 6/6. Την πρώτη του 2η θέση της χρονιάς κατέκτησε ο Fernando Alonso και ο Esteban Ocon οδήγησε σταθερά την Alpine για να της χαρίσει το πρώτο της βάθρο φέτος. Ο Γάλλος οδηγός αναδείχθηκε μάλιστα «Οδηγός του αγώνα»! Είναι το πρώτο βάθρο που παίρνει φέτος ομάδα εκτός της τετράδας.

GP Μονακό

Αναλυτικά, η τελική κατάταξη του… βροχερού Grand Prix στο Μονακό:  

GP Μονακό