GP Αζερμπαϊτζάν: Δεύτερη νίκη στη σεζόν για τον Perez, τρίτο 1-2 για τη Red Bull Racing και πρώτο βάθρο του Leclerc το 2023

×

Της Μαρίας Ανδρεάδη

Η εκκίνηση του αγώνα πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο συμβάν. Μονάχα ο Alexander Albon της Williams είχε μία μικρή επαφή με τον πίσω αριστερό τροχό του Oscar Piastri. Και οι δύο, όμως, φάνηκε να συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα τους.

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Οι Red Bull δε δυσκολεύτηκαν να πάρουν το προβάδισμα, καθώς ο Max Verstappen κατάφερε να προσπεράσει τον Charles Leclerc, παίρνοντας την πρώτη θέση. Ο teammate του Ολλανδού, Sergio Perez, κατάφερε κι εκείνος να περάσει τον Μονεγάσκο, στον έκτο γύρο. Η λειτουργία του DRS ήταν καθοριστική και στις δύο περιπτώσεις.

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Ο Verstappen κλήθηκε στα pits στον 10ο γύρο, αλλά έναν γύρο αργότερα βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας λόγω σύγκρουσης του Nyck De Vries. Αμέσως, οι υπόλοιποι προπορευόμενοι μπήκαν στα pits για να εκτελέσουν τις αλλαγές τους, προκαλώντας αναστάτωση. Ο George Russell φάνηκε να προσπερνά τον Lance Stroll κατά την είσοδο στην pit lane, όμως το συμβάν δε διερευνήθηκε περαιτέρω.

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Δύο γύρους αργότερα, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση του αγώνα, με τον Verstappen να επιτίθεται αμέσως στον Leclerc, κατορθώνοντας να τον προσπεράσει. Την ίδια ώρα, ο Fernando Alonso πέρασε τον Carlos Sainz, για την τέταρτη θέση. Ο Perez ήταν πρωτοπόρος.

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Ο Lewis Hamilton προσπέρασε τον teammate του, ο οποίος έκανε μία κακή εκκίνηση. Ο Lance Stroll και ο Kevin Magnussen είχαν επαφές με τον τοίχο, χωρίς όμως να τραυματίζουν εμφανώς τα μονοθέσιά τους.

Καθώς ο Leclerc παρέμενε στην τρίτη θέση, η διαφορά του από τη δεύτερη Red Bull, του Verstappen, είχε αυξηθεί στα επτά δευτερόλεπτα, ήδη από τον 22ο γύρο. Στους επόμενους 10 γύρους, η μάχη φαινόταν να συνεχίζεται στις μεσαίες θέσεις, κυρίως από την 9η έως τη 12η.

Στον 36ο γύρο, ο Guanyu Zhou αναγκάστηκε να επιστρέψει την Alfa Romeo του στο γκαράζ και τελικά να αποσυρθεί, ύστερα από εντολής της ομάδας. Ταυτόχρονα, οι διαφορές μεταξύ των μονοθεσίων αυξάνονταν, μειώνοντας τις «ανοιχτές» μάχες.

Ο Alonso έκανε την έκπληξη σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο, με σκληρή γόμα, στον 48ο γύρο. Όμως, στον 50ο γύρο, η Mercedes κάλεσε τον George Russell στα pits για να αλλάξει σε σετ μαλακής γόμας και να επιχειρήσει το ταχύτερο πέρασμα, το οποίο τελικά και πέτυχε.

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Ο Perez πέρασε «ανενόχλητος» τη γραμμή του τερματισμού, με τον Verstappen να βρίσκεται σχεδόν δυόμισι δευτερόλεπτα πίσω του. Ο Leclerc τερμάτισε τρίτος, με 19 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο.

Τρομακτική, τέλος, ήταν η είσοδος του Esteban Ocon στην pit lane, στον τελευταίο γύρο, την ώρα που εθελοντές βρίσκονταν στη μέση της, στην προσπάθεια ενδεχομένως να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα πραγματοποιούταν η τελετή απονομής. Ευτυχώς, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα…

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Συνολικά, η κορυφαία δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: Perez, Verstappen, Leclerc, Alonso, Sainz, Hamilton, Stroll, Russell, Norris και Tsunoda.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του Grand Prix παρακάτω:

GP ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ