GP Αζερμπαϊτζάν: Ταχύτερος ο Verstappen σε ένα οριακό FP1

×

Της Μαρίας Ανδρεάδη

Ταχύτερος όλων ο Max Verstappen της Red Bull Racing στις πρώτες (και μοναδικές) ελεύθερες δοκιμές στην πίστα του Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν. Η κορυφαία τριάδα συμπληρώθηκε από τον Charles Leclerc και τον Sergio Perez.

Max Verstappen

Ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο, όλοι οι οδηγοί -πλην του Lewis Hamilton της Mercedes- είχαν σημειώσει γύρους, με τις δύο Ferrari και τις δύο Red Bull να υποδεικνύουν έναν ανεβασμένο ρυθμό. Ο Carlos Sainz είχε μεν μία επαφή με τον τοίχο, αλλά δε φάνηκε να τραυματίζει το μονοθέσιό του.

Ο Yuki Tsunoda είχε μία περιστροφή και σύγκρουση με τον τοίχο, με αποτέλεσμα να κλατάρει το πίσω δεξιό ελαστικό του. Ο Ιάπωνας, ωστόσο, κατάφερε να επιστρέψει το μονοθέσιο στο γκαράζ της AlphaTauri.

Μόλις 15 λεπτά μετά την έναρξη του FP1, ο θερμικός κινητήρας του Pierre Gasly πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα ο Γάλλος να αναγκαστεί να σταματήσει. Όσο το προσωπικό ασφαλείας προσπαθούσε να σβήσει την πυρκαγιά, ο Kevin Magnussen σταμάτησε τη Haas του στην πρώτη στροφή, χωρίς κάποια αναφορά για πρόβλημα. Μία κόκκινη σημαία διέκοψε προσωρινά τη διαδικασία.

Η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών συνεχίστηκε μετά από περίπου 12 λεπτά. Αργότερα δόθηκε ενημέρωση ότι το πρόβλημα στο μονοθέσιο του Magnussen οφειλόταν σε απώλεια της πίεσης καυσίμου.

Το πρώτο μισάωρο ολοκληρώθηκε με τους Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz, Ocon, Alonso, Bottas, Norris, Gasly και De Vries να συμπληρώνουν την ταχύτερη δεκάδα.

Εντυπωσιακή φάνηκε η επίδοση του Lance Stroll, ο οποίος, 17 λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας, σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο γύρο, με διαφορά 2 δεκάτων από τον πρωτοπόρο Verstappen. Την ίδια ώρα, ο Fernando Alonso ειδοποίησε την Aston Martin για πρόβλημα κατά το άνοιγμα του DRS, με αποτέλεσμα ο Ισπανός να επιστρέψει στο γκαράζ της ομάδας.

Το τελευταίο δεκάλεπτο, πολλοί οδηγοί φάνηκαν να χρησιμοποιούν νέα σετ μαλακής γόμας, ώστε να σημειώσουν τους ταχύτερους γύρους. Το ταχύτερο πέρασμα έκανε αρχικά ο Perez, με χρόνο 1:42.651, αφήνοντας πίσω του τον Verstappen κατά 4 δέκατα περίπου. Ο Alexander Albon της Williams, όμως, είχε κάνει προς ώρας τον ταχύτερο γύρο, προτού οι δύο Red Bull διεκδικήσουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Σταδιακά, ανέβασαν ρυθμό και οι δύο Ferrari, με τον Leclerc και τον Sainz να ανεβαίνουν στη 2η και την 4η θέση, αντίστοιχα. Ο Perez τελικά βελτίωσε ακόμη περισσότερο την επίδοσή του, σημειώνοντας 1:42.600, μόλις δύο λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας.

Στο τελευταίο λεπτό, ο Leclerc κατόρθωσε να κάνει τον ταχύτερο γύρο, αφήνοντας πίσω τον Perez, κατά 248 χιλιοστά. Ο Verstappen κατάφερε, τελικά, να πάρει το ταχύτερο πέρασμα με το πέσιμο της καρό σημαίας, με διαφορά μόλις 37 χιλιοστών από τον Μονεγάσκο. Οριακές οι διαφορές πριν τις κατατακτήριες δοκιμές.

Στο τέλος των πρώτων ελεύθερων δοκιμών, η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Verstappen, Leclerc, Perez, Sainz, Norris, De Vries, Stroll, Alonso, Albon, Zhou, Hamilton, Piastri, Bottas, Tsunoda, Hulkenberg, Sargeant, Russell, Ocon, Gasly, Magnussen.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα παρακάτω:

GP Αζερμπαϊτζάν - FP1