Ναι στις ξεχωριστές κατατακτήριες για τους αγώνες sprint

×

Κώστας Λεώνης

Από το grand prix του Αζερμπαϊτζάν η Formula 1 αλλάζει τους κανονισμούς και μαζί το πρόγραμμα των αγώνων sprint. Η πρόταση να ξεχωρίσει το πρόγραμμα του Σαββάτου από τον κύριο αγώνα της Κυριακής βρήκε ανταπόκριση μετά από έντονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες και την FIA. Έτσι η μέχρι τώρα ανούσια δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών θα αλλάξει σε 'sprint shootout' και θα καθορίζει την σειρά εκκίνησης για τον αγώνα sprint που θα ακολουθεί λίγες ώρες αργότερα. Από την άλλη οι κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής θα καθορίζουν την σειρά εκκίνησης για τον κύριο αγώνα της Κυριακής χωρίς το αποτέλεσμα του αγώνα sprint να παίζει ρόλο.

Formula 1

Οι αλλαγές θα ισχύσουν στους αγώνες του Αζερμπαϊτζάν, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Κατάρ, της Αμερικής και της Βραζιλίας και αναμένεται να αυξήσουν το θέαμα των αγώνων sprint αφού ότι οι πιλότοι θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα. Βέβαια οι πιθανές συνέπειες κάποιας υπερβολής δε θα εκλείψουν αφού και ο χρόνος για επισκευές ζημιών στα μονοθέσια θα είναι περιορισμένος ενώ τυχόν ποινές που θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτιθούν στο grand prix της Κυριακής. Παρόλα αυτά σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα από το προηγούμενο format.

Το sprint shootout του Σαββάτου θα είναι μια πιο σύντομη διαδικασία αν και θα διατηρήσει την μορφή των τριών φάσεων των παραδοσιακών κατατακτήριων δοκιμών. Η πρώτη φάση θα ονομάζεται SQ1 και θα διαρκεί 12 λεπτά, η δεύτερη SQ2 και θα διαρκεί 10 λεπτά ενώ η τελική φάση SQ3 θα έχει διάρκεια μόλις 8 λεπτά. Από την άλλη σταθερή έμεινε η κατανομή των βαθμών του αγώνα sprint με τον νικητή να παίρνει 8 βαθμούς και τους επόμενους της βαθμολογούμενης οκτάδας από ένα λιγότερο ανά θέση. Τέλος, μεγάλη κουβέντα ανάμεσα στις ομάδες και την FIA έγινε για τη χρήση των ελαστικών με τη τελική απόφαση να είναι ότι στο sprint shootout θα χρησιμοποιηθούν τρία φρέσκα σετ, στα SQ1 και SQ2 υποχρεωτικά μέσης γόμας ενώ στο SQ3 πάλι υποχρεωτικά μαλακής γόμας.