Σημαντικές αλλαγές στην F1 με αφετηρία το Μπακού!

×

Πολύ σημαντική τροποποίηση της διαδικασίας του Sprint φέρνει η Formula 1 και η FIA, η οποία μάλιστα αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εισήγηση, που αναμένεται να υπερψηφιστεί από την αρμόδια επιτροπή, προβλέπει να καταργηθεί εντελώς η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών (Free Practice 2) του Σαββάτου και να αντικατασταθεί από μία ανεξάρτητη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, που θα καθορίζει τη σειρά εκκίνησης του αγώνα Sprint, που θα διεξάγεται μετά από λίγες ώρες την ίδια ημέρα!

Formula 1

Οι κατατακτήριες δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν μόνο τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής, που δεν θα επηρεάζεται στο εξής από την κατάταξη του Sprint. Ουσιαστικά, οι εξελίξεις του Σαββάτου θα αφορούν μόνο εκείνη την ημέρα και δε θα επηρεάζουν τον βασικό αγώνα. Αυτό έχει στόχο να κάνει τους οδηγούς πιο επιθετικούς στo Sprint, καθώς δεν θα ανησυχούν πως ένα λάθος μπορεί να καταστρέψει και τον αγώνα τους την Κυριακή.

Εξάλλου, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά σετ ελαστικών για τον αγώνα Sprint από εκείνα που έχουν στη διάθεσή τους για τις ελεύθερες δοκιμές, τις κατατακτήριες δοκιμές και τον αγώνα της Κυριακής.

H εισήγηση για την αλλαγή της διαδικασίας θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή της Formula 1 την Τρίτη, 25 Απριλίου.

Οι αγώνες Sprint εισήχθησαν στη Formula 1 το 2021, στο πλαίσιο ενός «πειραματισμού» με διαφορετική δομή στα αγωνιστικά τριήμερα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν σαφώς η προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, όμως τόσο οι ομάδες όσο και οι οδηγοί έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους. Πρόκειται για κανονικούς αγώνες αλλά με το 1/3 των γύρων του Grand Prix, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τους βαθμούς που παίρνουν αυτοί που τερματίζουν στην πρώτη οκτάδα. Ο οδηγός που τερματίζει πρώτος παίρνει οκτώ βαθμούς και ο όγδοος έναν.

Φέτος, οι αγώνες sprint διπλασιάστηκαν, από τρεις σε έξι, με τον πρώτο για φέτος να πραγματοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν. Θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί αγώνας Sprint σε σιρκουί πόλης.