Πως η Mercedes έχασε την ευκαιρία να πάρει τον Max Verstappen

×

Του Γιώργου Ανανίδα

Λεπτομέρειες για το πως η Mercedes έχασε την ευκαιρία να υπογράψει τον Max Verstappen το 2014, αποκάλυψε ο επικεφαλής της ομάδας, Toto Wolff.

Το 2014, αποτέλεσε την πρώτη χρονιά απόλυτης κυριαρχίας από τα «ασημί βέλη», γεγονός που συνεχίστηκε και της χάρισε συνολικά οκτώ παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών. Είχαν ήδη κινηθεί γρήγορα και άμεσα για τους οδηγούς που θα στελέχωναν αυτή τη νέα προσπάθεια, φέρνοντας τον Lewis Hamilton ήδη από το 2013 στην ομάδα, ενώ ο Nico Rosberg είχε κλείσει τρία χρόνια στη Mercedes.

Max Verstappen

Εκείνη την εποχή, ο Max Verstappen ήταν μόλις 17 ετών και είχε γίνει γρήγορα γνωστός από τις επιτυχίες του στις μικρότερες κατηγορίες. Είχε πάρει 10 νίκες στη μία και μοναδική χρονιά του στη Formula 3 και οι ομάδες της Formula 1 σκέφτονταν σοβαρά την απόκτησή του, αναλογιζόμενοι το πολύ μικρό της ηλικίας του και τις δυνατότητές του.

Μία από αυτές τις ομάδες φυσικά, ήταν η Red Bull Racing η οποία έτρεξε να προλάβει τον νεαρό Ολλανδό, όταν έμαθε πως ο Niki Lauda ο τότε (μη) εκτελεστικός διευθυντής της Mercedes ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον Verstappen.

Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko αποκάλυψε τον περασμένο Οκτώβρη πως ο Lauda έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τον Hamilton για να τον φέρει στη Mercedes και ταυτόχρονα στόχευε να φέρει έναν νέο και ταλαντούχο.

«Μιλήσαμε στην οικογένεια Verstappen, την ώρα που ο Gerhard Berger τράβηξε την προσοχή του Lauda στη Mercedes. Έπειτα, κάναμε μία προσφορά στον Verstappen το αμέσως επόμενο τριήμερο στο Spielberg και του τονίσαμε ότι έπρεπε να αποφασίσει γρήγορα» ανέφερε αρχικά ο Marko και συνέχισε λέγοντας:

«Εν τέλει, ο Verstappen υπέγραψε για τη θυγατρική ομάδα της Red Bull, την Toro Rosso και πέρασε μόλις μία γεμάτη σεζόν εκεί πριν πάει στην Red Bull Racing το 2016».

Για τον Wolff, δεν ήταν απλά μία χαμένη ευκαιρία η απώλεια του νεαρού Ολλανδού, καθώς αποτελούσε τη μοναδική του επιλογή, αν σκεφτεί κανείς πως η Mercedes δεν είχε θυγατρική ομάδα για να προσφέρει θέση οδηγού στον Verstappen.

«Ναι» ήταν η απάντηση του Αυστριακού, όταν ρωτήθηκε αν έχασε αυτή τη «μάχη» από τον Helmut Marko. «Αλλά δεν είχα τιμόνι να του προσφέρω στη Formula 1» τονίζει ο Wolff.

«Είχαμε τον Lewis και τον Nico, και οι δύο είχαν μακροχρόνια συμβόλαια. Ο Max, προφανώς ήταν ένας ενδιαφέρων νεαρός, αλλά εκείνη την εποχή θα μπορούσαμε μόνο να του προσφέρουμε μία θέση στο GP2 και μετά ίσως συμβόλαιο».

«Αλλά ο Helmut, μπορούσε να του δώσει θέση στη Formula 1 και εγώ τον συμβούλεψα να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Πράγμα που σήμαινε, ότι θα αφήσει εντελώς την προοπτική της Mercedes» αναφέρει ενθυμούμενος ο επικεφαλής της γερμανικής ομάδας.