GP Αυστραλίας: Το 3/3 η Red Bull με Verstappen στον πιο επεισοδιακό αγώνα της σεζόν, επιστροφή στο βάθρο για Hamilton!

×

Του Γιώργου Ανανίδα

Στην κορυφή επέστρεψε ο Max Verstappen στο Grand Prix της Αυστραλίας, σε έναν αγώνα… χαοτικό όπου σημειώθηκαν τρεις κόκκινες σημαίες, δύο επανεκκινήσεις και οκτώ εγκαταλείψεις! Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Lewis Hamilton και Fernando Alonso, με τον Βρετανό να επιστρέφει στις πρώτες θέσεις για πρώτη φορά το 2023, ενώ ο Ισπανός συνεχίζει το… βιολί του στο μικρότερο «σκαλί» του βάθρου. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Max Verstappen

Από την πρώτη κιόλας στροφή, ο αγώνας ήταν συναρπαστικός. Η εκπληκτική εκκίνηση του Russell του έδωσε την 1η θέση, ενώ τον ίδιο ρυθμό ακολούθησε ο teammate του Lewis Hamilton ο οποίος προσπέρασε τον Verstappen στη στροφή 3.

Ακόμα μία άτυχη μέρα για τη Ferrari και τον Charles Leclerc, ο οποίος στη στροφή 3 κατέληξε στην αμμοπαγίδα, έπειτα από σύγκρουση της πίσω ρόδας του με τον Lance Stroll. Η πρώτη ταραχή ήρθε στον 7ο γύρο, όταν ο Alex Albon έχασε τη στροφή 6 με πολλά χιλιόμετρα, κατέληξε στον τοίχο και ανάγκασε τους αγωνοδίκες να δείξουν κόκκινη σημαία.

Charles Leclerc

Πριν την εγκατάλειψη της Williams και την επανεκκίνηση, ο Russell είχε εισέλθει στα πιτς χάνοντας έτσι… τζάμπα την πρωτιά του. Στην επανεκκίνηση, ο οδηγός του Grand Prix πια Hamilton κράτησε τη θέση του από τον Verstappen για λιγότερο από τέσσερις γύρους πριν ο Ολλανδός περάσει… πετώντας με το DRS.

Max Verstappen

Η ατυχία του George Russell όμως δεν σταμάτησε στο λάθος χρονικό σημείο του πιτ στοπ. Συνεχίστηκε, όταν ο κινητήρας της Mercedes πήρε φωτιά στον 18ο γύρο, αναγκάζοντας έτσι τον 25χρονο Βρετανό να εγκαταλείψει εντελώς την προσπάθειά του. Ο αγώνας από εκεί και πέρα κύλησε ήρεμα με μοναδικές διακυμάνσεις από την 5η θέση και πίσω, όπου Sainz και Perez ανέβαιναν ο καθένας με το ρυθμό του και ο Verstappen έπαιρνε διαφορά μεγάλη.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ο… χαμός ξεκίνησε όταν στον 54ο γύρο (τέσσερις πριν το τέλος), ο Magnussen χτύπησε με δύναμη την πίσω δεξιά ρόδα του σε τοίχο, δημιουργώντας θραύσματα και φέρνοντας ένα λάστιχο… εντός της πίστας. Η δεύτερη κόκκινη σημαία βγήκε δίχως δεύτερη σκέψη και η απόφαση ήταν ακόμα μία επανεκκίνηση.

Στη δεύτερη και τελευταία επανεκκίνηση του Grand Prix, στην οποία όλοι φόρεσαν μαλακά ελαστικά για να εκμεταλλευτούν το ελάχιστο του αγώνα που είχε απομείνει, οι εγκαταλείψεις ήρθαν σε μεγάλους αριθμούς. Ο Alonso χτυπήθηκε πριν τη στροφή 2 από τον Sainz και με τετακέ έπεσε 12ος, την ώρα που οι δύο Alpine πάλευαν μεταξύ τους με πολύ στενά περιθώρια, καταλήγοντας τελικά ταυτόχρονα στον τοίχο. Η τρίτη κόκκινη σημαία βγήκε αμέσως, πριν καν ολοκληρωθεί ο γύρος και τα μονοθέσια μπήκαν για ακόμα μία φορά στα πιτς.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η απόφαση από τους αγωνοδίκες εξέπληξε τον Carlos Sainz και την Ferrari στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων για το συμβάν με τον συμπατριώτη του της Aston Martin, γεγονός που τον έστειλε… τελευταίο. Επιπλέον, αποφασίστηκε η σειρά εκκίνησης να είναι η ίδια με την προηγούμενη μιας και ο γύρος δεν ολοκληρώθηκε καν, επομένως ο Alonso ευνοήθηκε καθώς επανεντάχθηκε στην 3η θέση.

Ο αγώνας είχε φτάσει πια στο τέλος του και για να γλιτώσουν περαιτέρω… δράματα, οι αγωνοδίκες έδωσαν εντολή ο αγώνας να ολοκληρωθεί με το αυτοκίνητο ασφαλείας και με απαγόρευση προσπεράσεων, όπως και έγινε.

Επόμενο «ραντεβού» του παγκοσμίου πρωταθλήματος Formula 1, το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν σε τέσσερις εβδομάδες, στις 28-30 Απριλίου.

Αναλυτικά, η τελική κατάταξη του Grand Prix της Αυστραλίας:

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ