GP Αυστραλίας: Ταχύτερος ο Verstappen στο επεισοδιακό FP1

×

Της Μαρίας Ανδρεάδη

Ταχύτερος όλων ο Max Verstappen της Red Bull Racing στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές στην Αυστραλία, οι οποίες αποδείχθηκαν άκρως επεισοδιακές.

Ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο της διαδικασίας, όλοι οι οδηγοί είχαν βγει στην πίστα σημειώνοντας χρόνους. Μονάχα ο Lando Norris της McLaren βρισκόταν ακόμη στο γκαράζ της ομάδας, καθώς οι μηχανικοί του έκαναν εργασίες πάνω στο μονοθέσιο. Ο Max Verstappen της Red Bull Racing ανέβηκε αμέσως στην κορυφή της κατάταξης, διότι ήταν ο μόνος οδηγός που χρησιμοποίησε μαλακά ελαστικά από την αρχή της διαδικασίας. Ακριβώς πίσω του βρισκόταν ο teammate του, Sergio Perez.

Max Verstappen

Ο Kevin Magnussen είχε μία έξοδο από την πίστα σε αμμοπαγίδα, καταφέρνοντας ωστόσο να επιστρέψει τη Haas του στην άσφαλτο. Ο Lewis Hamilton είχε μία αποσταθεροποίηση στο πίσω μέρος της Mercedes του, σημειώνοντας τον έκτο ταχύτερο χρόνο. Την ίδια ώρα, ο Verstappen μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τον δεύτερο Perez, σημειώνοντας χρόνο 1:28.790.

Οι δύο Aston Martin του Lance Stroll και του Fernando Alonso βρίσκονταν στην τρίτη και πέμπτη θέση, αντιστοίχως, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο Alexander Albon της Williams. Εντυπωσιακή φαινόταν και η απόδοση του Nyck De Vries της AlphaTauri, ο οποίος είχε ανέβει στην έκτη θέση. Στο μεταξύ, ο Norris κατάφερε να βγει στην πίστα για τους πρώτους του γύρους.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου 30λεπτου, οι δύο Ferrari του Charles Leclerc και του Carlos Sainz ανέβηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση.

Τελικά, στο τέλος του πρώτου μισάωρου, οι δέκα ταχύτεροι ήταν οι: Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz, Stroll, Albon, Piastri, Alonso, De Vries και Gasly.

Τυχερός στην ατυχία του αποδείχθηκε ο Yuki Tsunoda, ο οποίος έχασε την ισορροπία της AlphaTauri του στην πρώτη στροφή, βγαίνοντας στην αμμοπαγίδα με υψηλή ταχύτητα κι αποφεύγοντας οριακά τη σύγκρουση με τις μπαριέρες. Τελικά ο Ιάπωνας κατάφερε να επιστρέψει το μονοθέσιό του στην άσφαλτο, χωρίς εμφανείς ζημιές.

Περίπου 23 λεπτά πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπήρξε καθεστώς κόκκινης σημαίας, χωρίς κάποια ενημέρωση για την αιτία, αν και φαίνεται να υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα GPS της πίστας. Εννέα λεπτά αργότερα, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των πρώτων ελεύθερων δοκιμών.

Σχεδόν επτά λεπτά πριν το τέλος, ο Verstappen είχε μία περιστροφή εντός της πίστας, χωρίς όμως να τραυματίσει το μονοθέσιό του. Δύο λεπτά αργότερα, ο Logan Sargeant της Williams αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διαδικασία εντός της πίστας λόγω προβλήματος στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της δεύτερης και τελευταίας κόκκινης σημαίας των πρώτων ελεύθερων δοκιμών. Η διαδικασία τελικά δε συνεχίστηκε.

Η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Verstappen, Hamilton, Perez, Alonso, Leclerc, Sainz, Norris, Gasly, Russell, Stroll, Albon, Piastri, Hulkenberg, De Vries, Sargeant, Ocon, Tsunoda, Bottas, Zhou και Magnussen.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - PRACTICE 1