Θα επιτραπεί στον Sergio Perez να απειλήσει την κυριαρχία του Max Verstappen;

×

Της Μαρίας Ανδρεάδη

Ήδη από τον δεύτερο αγώνα της σεζόν, η Red Bull Racing έχει δείξει την κυριαρχία της. Έχει σαφώς το ταχύτερο μονοθέσιο στο grid και θέλει να πετύχει το σερί στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, καθώς χτίζει τα θεμέλια για τη μετέπειτα συνεργασία της με τη Ford, από το 2026 και ύστερα.

Sergio Perez - Max Verstappen

Το 2023, μέχρι στιγμής, δε διαγράφεται ως μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρονιά. Μονάχα η Aston Martin –και συγκεκριμένα ο Fernando Alonso– έχει ήδη αποδείξει ένα «άλμα» στη δυναμικότητα και την ισχύ της. Η βρετανική ομάδα φαίνεται να είναι ο μόνος εξωτερικός ανταγωνισμός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Red Bull Racing, αφού η Ferrari και η Mercedes θα χρειαστούν δραματικές αλλαγές για να μειώσουν τη διαφορά από τους πρωτοπόρους.

Συνεπώς, η αυστριακή ομάδα ίσως έρθει αντιμέτωπη με ένα ερώτημα που φάνταζε ανήκουστο μετά την έλευση του Verstappen στην ομάδα: Θα επιτραπεί μία εσωτερική μάχη για το πρωτάθλημα των οδηγών;

Στους τελευταίους γύρους στη Σαουδική Αραβία, υπήρξε μία σύγχυση στη Red Bull, καθώς και οι δύο οδηγοί ήθελαν να πιέσουν για τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου, την ώρα που ο Verstappen ανέφερε πρόβλημα στον κινητήριο άξονα και ο Perez εξέφρασε την ανησυχία του για το πεντάλ των φρένων. Έτσι, δόθηκαν εντολές από την ομάδα να αποφευχθούν τα περιττά ρίσκα.

Sergio Perez

Στον Ολλανδό πρωταθλητή, όμως, δεν άρεσε αυτή η απάντηση. Έτσι, στον τελευταίο γύρο πίεσε και κατάφερε τελικά να σημειώσει το ταχύτερο πέρασμα, με χρόνο 1:31.906, διατηρώντας το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα –κατά έναν βαθμό.

Με αυτήν του την κίνηση, δε θέλησε μόνο εκείνον τον επιπλέον βαθμό, αλλά παρέπεμψε περισσότερο σε ένα παιχνίδι εξουσίας, υπονοώντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, ιδιαίτερα απέναντι στον teammate του. Από την άλλη, ο Perez έχει υπάρξει ένας εξαιρετικός ομαδικός παίκτης στο παρελθόν και ο ρόλος του ήταν κρίσιμος στην εξασφάλιση του πρώτου πρωταθλήματος του Ολλανδού το 2021.

Ωστόσο, μετά το περσινό Grand Prix στη Βραζιλία, όπου ο Verstappen αγνόησε τις εντολές της ομάδας του ώστε να δώσει τη θέση του στον Μεξικανό και να τον βοηθήσει στη μάχη του για τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, το ομαδικό κλίμα ίσως να είναι τεταμένο. Ο Perez έχει δηλώσει πολλές φορές έκτοτε ότι θα παλέψει για έναν δικό του τίτλο, και ίσως φέτος να είναι η χρονιά για να το επιχειρήσει. Το ερώτημα είναι εάν η Red Bull θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση που δεν απειληθεί η ομάδα από τον εξωτερικό ανταγωνισμό και δεν επιτραπεί ούτε στον Perez να έρθει αντιμέτωπος με τον Verstappen, θα καταστεί ξεκάθαρη η κατεύθυνση της διοίκησης. Το βάρος της ευθύνης θα μετατοπιστεί τότε στον Μεξικανό, ο οποίος θα χρειαστεί να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην ομάδα οριστικά ως δεύτερος οδηγός ή θα λύσει το συμβόλαιό του πριν τη λήξη του στο τέλος του 2024.

Η απάντηση αναμένεται στους εναπομείναντες 21 αγώνες της σεζόν, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες θα δείξουν εάν μπορούν πράγματι να μειώσουν τη διαφορά και να εμπλακούν στη μάχη της πρώτης θέσης.