Η Σαουδική Αραβία ενεργοποιεί αντιπυραυλική ομπρέλα για το Grand Prix

×

Αυξημένα μέτρα προστασίας, τόσο περιμετρικά όσο και εντός του σιρκουί πόλης της Τζέντα, εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία για το προσεχές Grand Prix της Formula 1. Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης, έχει αναπτυχθεί «αντιπυραυλική ομπρέλα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν επίθεση, όπως συνέβη στον περσινό αγώνα.

Τζέντα

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών, στις 25 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε πυραυλική επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Οι πύραυλοι χτύπησαν τις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από την πίστα της Τζέντα.

Το γεγονός προκάλεσε έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους οδηγούς, οι οποίοι ζήτησαν την ματαίωση του αγώνα για λόγους ασφαλείας. Τελικά, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της Formula 1, της FIA, των ομάδων και των οδηγών αποφασίστηκε η διεξαγωγή τόσο των κατατακτήριων δοκιμών όσο και του αγώνα.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν αναπτύξει «ομπρέλα προστασίας» περιμετρικά της πίστας της Τζέντα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος οι πύραυλοι να χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται το Grand Prix. Υπενθυμίζεται ότι μέλη του ΝΑΤΟ - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - είχαν αποστείλει στη Σαουδική Αραβία αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot, στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Πηγή: Gazzetta.gr