Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

×

Του Πάνου Σεϊτανίδη

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 συνεχίζεται, με την δεύτερη μάχη της σεζόν να είναι στη Σαουδική Αραβία

Μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα του Μπαχρέιν, η Formula 1 πατάει ξανά γκάζι, με τον επόμενο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2023 να διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στη Jeddah. Σε μία αγωνιστική διαδρομή που απλώνεται στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας και αποτελεί το ταχύτερο σιρκουί πόλης στο καλεντάρι!

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

Ήμουν παρών στην παρθενική διεξαγωγή αυτού του αγώνα, τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε όλα είχαν τελειώσει… κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μιας και όλο το event και οι εγκαταστάσεις στήθηκαν στον χρόνο ρεκόρ των οκτώ μηνών. Όμως όπως μαρτυρούν οι εικόνες της φεγγαρολουσμένης διαδρομής, έχουμε να κάνουμε με ένα σαγηνευτικό σκηνικό.

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

Πάντα τέτοιες πίστες έχουν ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας: η παρουσία τοίχου σε εφιαλτικά κοντινή απόσταση, αποτελεί one-way ticket για απρόοπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με νυχτερινό σκηνικό και κυρίως, με μέση ωριαία ταχύτητα που φτάνει τα 253 χιλιόμετρα/ώρα!

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης


Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι οδηγοί κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πρόκληση στο καλεντάρι και οι φετινές τροποποιήσεις σε κάποια σημεία της, έχουν γίνει με στόχο την αύξηση των επιπέδων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μαξ Φερστάπεν: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει αφορούν κυρίως τη βελτίωση της ορατότητας, ελπίζω λοιπόν τα πράγματα να είναι λίγο βελτιωμένα για εμάς τους οδηγούς, καθώς σε κάποιους τομείς η διαδρομή ήταν σίγουρα επικίνδυνη».

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, ο οδηγός της Red Bull Racing πηγαίνει στην Σαουδική Αραβία ως φαβορί. Κέρδισε εκεί πέρυσι, αποτέλεσμα με το οποίο ξεκίνησε τη διαδρομή προς τον αριθμό ρεκόρ των 15 νικών μέσα σε μία σεζόν. Και κέρδισε, με χαρακτηριστική άνεση και στη φετινή πρεμιέρα του Μπαχρέιν.

«Μετά από ένα σπουδαίο ξεκίνημα στο Μπαχρέιν, δεν περιμένω να είναι εύκολα τα πράγματα στη Τζέντα. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σιρκουί στο οποίο πρέπει να έχεις ένα πολύ γρήγορο μονοθέσιο. Ωστόσο, με τόσες στροφές υψηλών ταχυτήτων, μπορούμε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο σε αυτή την πίστα», υποστήριξε ο Ολλανδός.

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

Καθώς όμως έχουμε διαφορετικό σκηνικό, με σενάριο διαφορετικής πλοκής, είναι πιθανό να δούμε κι άλλους να διεκδικούν τα αγωνιστικά Όσκαρ πρώτου και δεύτερου αγωνιστικού ρόλου. Η διαδρομή στο παραλιακό μέτωπο της Τζέντα δεν ταλαιπωρεί πολύ τα ελαστικά κι αυτά είναι καλά νέα για τη Ferrari, ενώ ποντάροντας σε υψηλές τελικές ταχύτητες, πιθανώς να μπει και η Mercedes στο παιχνίδι. Αν και κακά τα ψέματα, όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν και σε αυτή την τόσο διαφορετική πίστα, θα μπορέσουμε να δούμε μία ανταγωνιστική Aston Martin. Γιατί άλλοι έκαναν το 1-2 στην πρεμιέρα κι άλλος ήταν ο ήρωας της βραδιάς – ο Φερνάντο Αλόνσο.

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

Το μόνο σίγουρο είναι πως περιμένουμε ένα συναρπαστικό τριήμερο. Η διαδρομή που σχεδίασε ο Κάρστεν Τίλκε και για την οποία μας μιλάει στο pre-race show που ξεκινά στις 18.00 της Κυριακής στο ANT1+, διασφαλίζει θέαμα και υπόσχεται ανατροπές. Αμφότερα, καλοδεχούμενα!

Ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο μάχης

H πίστα σε αριθμούς

Χώρα: Σαουδική Αραβία
Πόλη: Jeddah
Πίστα: Jeddah Corniche Circuit
Μήκος: 6.174 m.
Στροφές: 27
Γύροι: 50
Συνολική απόσταση αγώνα: 308.45 km.
Ζώνες DRS: 3