FIA: Τέλος τα "κόλπα" στην τελευταία ζώνη DRS της Τζέντα!

×

Του Γιώργου Ανανίδα

Αλλαγές στην τρίτη ζώνη DRS της πίστας στη Τζέντα επιβεβαίωσε η FIA, μετά τα παιχνίδια «γάτας και ποντικού» των οποίων γίναμε μάρτυρες το 2021 και το 2022. Στόχος της ομοσπονδίας, είναι η εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών στο φετινό Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας.

Τζέντα

Στο τέλος της δεύτερης ζώνης DRS, καθώς οι οδηγοί περνούν την τελευταία «φουρκέτα», απευθείας μπαίνουν στην τρίτη και τελευταία ζώνη του DRS, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να περάσουν την ευθεία εκκίνησης - τερματισμού με ανοιχτό το πίσω φτερό. Υπήρξαν ωστόσο αρκετά περιστατικά τα προηγούμενα δύο χρόνια, στα οποία οι οδηγοί προσπάθησαν να κερδίσουν πλεονέκτημα από αυτή την αστοχία.

Τζέντα

Τρανταχτά παραδείγματα οι μάχες μεταξύ Verstappen και Leclerc το 2022 και μεταξύ Verstappen και Hamilton το 2021. Κανείς εκ των δύο δεν ήθελε να είναι πρώτος στην τελευταία στροφή, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος θα έχει το πλεονέκτημα στην ευθεία εκκίνησης - τερματισμού.

Jeddah Corniche Circuit

Κάπως έτσι, η FIA αποφάσισε να επενέβη στα σχέδιά της ενόψει του Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας, με το γράφημα της πίστας πλέον να δείχνει τη γραμμή της τρίτης ζώνης DRS αρκετά μετά τη στροφή 27 («φουρκέτα»). Η αλλαγή αυτή, θα εμποδίσει τους οδηγούς από τα απότομα φρεναρίσματα σε μία μάχη ή την αλλαγή προσέγγισης πριν μπουν στη στροφή, με στόχο να κερδίσουν το προβάδισμα του DRS.

Πρόκειται για μία ακόμα αλλαγή στην πίστα της Τζέντα, μετά την πληθώρα μετατροπών που έγιναν στις στροφές και στις μπαριέρες φέτος για λόγους ασφαλείας και ορατότητας.