Τα επτά συμβόλαια που λήγουν στο τέλος του 2023

×

Του Γιώργου Ανανίδα

Λίγα συμβόλαια τερματίστηκαν στο τέλος του 2022, με τις ομάδες να προτιμούν ένα σταθερό δίδυμο μετά τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στη Formula 1 τη περσινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, οι Daniel Ricciardo, Mick Schumacher και Nicholas Latifi είδαν τα συμβόλαιά τους να μην ανανεώνονται ή χειρότερα ακόμα να τερματίζονται πριν το τέλος του 2022.

Formula 1 - Πιλότοι

Φέτος, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Επτά οδηγοί έχουν συμβόλαιο με την ομάδα τους το οποίο λήγει στο τέλος του 2023. Οι περισσότεροι του grid, έχουν ήδη συμφωνήσει και αναμένονται και το 2024 να μείνουν με τα ίδια χρώματα, εκτός αν η εκάστοτε ομάδα αποφασίσει να τερματίσει το συμβόλαιο με κάποιον οδηγό (βλέπε McLaren με Ricciardo).

Είναι όμως και κάποιοι άλλοι, όπως ο George Russell και ο Alex Albon οι οποίοι παρόλο που το συμβόλαιό τους έχει μπει στην τελευταία του χρονιά, είναι κοινό μυστικό πως υπάρχει προφορική συμφωνία για επέκταση και μακροπρόθεσμο μέλλον στην ομάδα τους.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους οδηγούς που θεωρητικά και μόνο προς το παρόν, “κινδυνεύουν” να μην έχουν θέση το 2024:

Lewis Hamilton

1. Lewis Hamilton
Οι φήμες και τα δημοσιεύματα πλήθυναν, μετά τα δημόσια παράπονα του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή προς την ομάδα, για το γεγονός ότι δεν άκουσε τις παρατηρήσεις του. Σε μερικούς μήνες, η κατάσταση μπορεί να “μαυρίσει” κι άλλο, αναλόγως πάντα την κατάσταση της Mercedes εντός της πίστας. Αλλά προς το παρόν, τίποτα χειροπιαστό δεν υπάρχει που να λέει πως ο Βρετανός θα σταματήσει με το τέλος του 2023. Ωστόσο, περαιτέρω σχόλια και παράπονα του ίδιου, θα δώσουν περισσότερη “τροφή” στα Μέσα, για να ασχοληθούν με την περίπτωσή του.

2. Logan Sargeant
Ο αντικαταστάτης του Nicholas Latifi στη Williams, μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε Αμερικάνο στο grid μετά από 8 χρόνια (Alexander Rossi το 2015). Ο 22χρονος πρέπει να αποδείξει την αξία του όχι μόνο στον κόσμο της Formula 1, αλλά και στο νέο υπεύθυνο της Williams, James Vowles, έτσι ώστε να κρατήσει τη θέση του και του χρόνου. Ειδάλλως, οι επιλογές είναι ουκ ολίγες για τη βρετανική ομάδα και δε θα διστάσει να τον αφήσει χωρίς συμβόλαιο.

3. Nyck de Vries
Ο επιτυχημένος του αγώνας με τη Williams πέρυσι στη Monza (αντικατέστησε τον Albon) έδωσε στον Ολλανδό την ευκαιρία να μπει στη Formula1 και μάλιστα στην Alpha Tauri. Πολλοί είναι ενθουσιασμένοι να δουν τον 28χρονο στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς έχει περάσει και έχει κερδίσει παντού (πρωταθλητής Παγκοσμίου πρωταθλήματος καρτ, Formula Renault, Formula 2, Formula E), για να βρίσκεται εδώ σήμερα. Μένει να φανεί για τι είναι πραγματικά ικανός στο υψηλότερο επίπεδο.

4. Yuki Tsunoda
Μιλώντας για οδηγούς της Alpha Tauri, ο Ιάπωνας είναι ακόμα μία περίπτωση. Έκπληκτος και ο ίδιος με το ότι του δόθηκε δεύτερη σεζόν στη Formula 1 μετά το προβληματικό του 2021 (rookie σεζόν για τον ίδιο), η βελτίωσή του πέρυσι τον βοήθησε να πατήσει στο 2023, όντας ακόμα οδηγός της Alpha Tauri. Ο έμπειρος σε νέους οδηγούς και αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Franz Tost τόνισε σε δηλώσεις του πως η πορεία του Ιάπωνα «εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον». Επομένως, η φετινή χρονιά είναι για αυτόν ή τώρα ή ποτέ.

5. Kevin Magnussen
Μετά την τρομερή του επιστροφή πέρυσι στο Μπαχρέιν (5η θέση) και μία συνολικά αξιοπρεπή σεζόν (13ος με 25 βαθμούς), ο Magnussen θέλει να εντυπωσιάσει και φέτος την Haas, έχοντας μάλιστα φέτος στο πλάι του τον εξίσου έμπειρο, Nico Hulkenberg. «Η σταθερότητα θα είναι το κλειδί», όπως δήλωσε και ο ίδιος στον Πάνο Σεϊτανίδη στο Μπαχρέιν και αυτό πρέπει να ψάξει για να κρατήσει και του χρόνου τη θέση του στην αμερικάνικη ομάδα.

Nico Hulkenberg

6. Nico Hulkenberg
Ο αντικαταστάτης του Mick Schumacher στη Haas, έκανε την επιστροφή του σε δίδυμο ομάδας φέτος για πρώτη φορά μετά το 2019. Μπορεί με τον Magnussen να μην τα πήγαιναν καλά στο παρελθόν, αλλά αυτό δείχνει τώρα να έχει ξεπεραστεί. Και μαζί, σχηματίζουν ένα από τα πιο έμπειρα δίδυμα του grid. Ο Γερμανός θα χρειαστεί να δείξει περισσότερα από τον Δανό, για να κρατήσει τη θέση του, μετά από αποχή περίπου τριών χρόνων από μόνιμη θέση.

7. Zhou Guanyu
Ξεκίνησε φανταστικά τη rookie σεζόν του πέρυσι ο Κινέζος με βαθμούς στο Μπαχρέιν και συνολικά εντυπωσίασε αρκετά, για να παραμείνει στην Alfa Romeo. Έχει ανταγωνισμό όμως, με τους Theo Pourchaire και Mick Schumacher να αναμένουν δικό του “στραβοπάτημα” φέτος, ώστε να επωφεληθούν και να πάρουν τη θέση στην ιταλική ομάδα. Επομένως, δεν υπάρχει χώρος για πολλά λάθη φέτος για τον Κινέζο.