Grand Prix Σαουδικής Αραβίας: Η πολύ ξεχωριστή πίστα της Τζέντα

×

Του Γιώργου Ανανίδα

Ο 2ος γύρος στο καλεντάρι της Formula 1, μας ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Τζέντα. Μία πίστα νέα σχετικά στο πρόγραμμα, καθώς φιλοξένησε το σπορ για πρώτη φορά το 2021.

Grand Prix Σαουδικής Αραβίας

Πρόκειται για τη δεύτερη ταχύτερη πίστα στο καλεντάρι με 250 km/h μέση ωριαία ταχύτητα μετά τη θρυλική Μόντσα, ενώ από άποψη πίστας σε δρόμους πόλης, είναι με διαφορά η ταχύτερη. Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στη χάραξη της πίστας, με τα παράπονα των οδηγών το 2021 να πληθαίνουν μιλώντας για έλλειψη ασφάλειας και ορατότητας.

Το Νοέμβριο του 2022, έγινε γνωστό πως και φέτος θα επιβληθούν αλλαγές για περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της πίστας. Συγκεκριμένα, μία από τις μεγαλύτερες μετατροπές έγινε στις στροφές 22 και 23, όπου ανατοποθετήθηκαν οι μπαριέρες και προστέθηκε επιπλέον κερμπ, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα πάνω στη στροφή κατά 50 km/h.

«Η εξέλιξη τoυ σιρκουί της Τζέντα συνεχίζεται γοργά και είμαστε ενθουσιασμένοι που προσθέτουμε μερικές ακόμα μετατροπές στη μεγαλοπρεπή μας πίστα. Η απόφαση ήρθε μετά από συσκέψεις που κύλησαν θετικά με την FIA, τη Formula 1 και τους οδηγούς» τόνισε τον περασμένο Νοέμβρη ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Σαουδικής Αραβίας.