Τέταρτη ζώνη DRS στο Grand Prix της Αυστραλίας

×

Οι διοργανωτές του γκραν πρι της Αυστραλίας υπόσχονται τον πιο γρήγορο αγώνα που έχει διεξαχθεί ποτέ, μετά την προσθήκη μιας τέταρτης ζώνης DRS στην πίστα του Albert Park για το τρίτο Grand Prix της νέας σεζόν στη Formula 1, που είναι προγραμματισμένο για τις 2/4 στη Μελβούρνη.

Τέταρτη ζώνη DRS στο Grand Prix της Αυστραλίας

Η τέταρτη ζώνη DRS -κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε πίστα της F1- είχε «θεσπιστεί» για το περυσινό Grand Prix της Αυστραλίας, το οποίο θα διεξαγόταν σε μια πίστα που είχε πρόσφατα υποστεί μεγάλες βελτιώσεις, αλλά η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) την αφαίρεσε για λόγους ασφαλείας, μετά τις πρώτες δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμαστικών.

Ο επικεφαλής του Grand Prix της Αυστραλίας, Andrew Westacott, δήλωσε στη "Herald Sun" της Μελβούρνης πως είχε «θετική ανάδραση από τη FIA και τη Formula 1 ότι, τεχνικά μιλώντας, θα εφαρμοστεί μια τέταρτη ζώνη DRS». Όπως τόνισε στην εφημερίδα, το αποτέλεσμα είναι ότι τα μονοθέσια θα μπορούν να φτάσουν ταχύτητες των 340 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ «γυρίζουν» την πίστα του Άλμπερτ Παρκ. «Θα είναι ο πιο γρήγορος αγώνας στην ιστορία στη Μελβούρνη» είπε ο Westacott και συνέχισε: «Έχετε την εξέλιξη των μονοθεσίων από πέρυσι -και προφανώς έχουν γίνει καλύτερα- και η τέταρτη ζώνη DRS σημαίνει ότι τα μονοθέσια θα είναι πιο γρήγορα στο πίσω μέρος της πίστας. Αυτό προφανώς θα αυξήσει την ταχύτητα και, συνεπώς, θα μειώσει το χρόνο του γύρου και θα το κάνει το πιο γρήγορο γκραν πρι και (θα δώσει) την υψηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα στην ιστορία στη Μελβούρνη».

Το DRS, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να «ανοίγουν» το κινητό στοιχείο της πίσω αεροτομής των μονοθεσίων τους σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας, εφόσον βρίσκονται σε απόσταση κάτω του ενός δευτερολέπτου από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, για να μειώσουν τις αεροδυναμικές αντιστάσεις, τέθηκε σε εφαρμογή στη Φόρμουλα Ένα το 2011, προκειμένου να δώσει στους οδηγούς μεγαλύτερες δυνατότητες στο προσπέρασμα.