Οικονομία

16 Ιουνίου 2024 21:20

Το ελληνικό κρασί “κερδίζει” τη βρετανική αγορά (βίντεο)

Αύξηση στις πωλήσεις του ελληνικού κρασιού στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας.  Οι εντυπώσεις στο διήμερο αφιερωμένο στους Έλληνες οινοποιούς στο Λονδίνο.

Το ελληνικό κρασί “κερδίζει” τη βρετανική αγορά (βίντεο)
-

Του Ισαάκ Καριπίδη

Το ελληνικό κρασί βελτιώνει συνεχώς τη θέση του στην βρετανική αγορά, αν και είναι πιο ακριβό σε σύγκριση με τις χώρες ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2023 οι πωλήσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13% ενώ καθημερινά το ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότεροι.

 «Ντρέπομαι που (τα ελληνικά κρασιά) ενώ υπάρχουν εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια εγώ τώρα τα ανακαλύπτω. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος. Λατρεύω την ποικιλομορφία τους.  Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές γηγενείς ποικιλίες , η κάθε μια με την δική της ιστορία. Τώρα καθαρά από την άποψη του ποτού και της γεύσης  είναι πραγματικά συναρπαστική η μοναδικότητα των ελληνικών κρασιών.  Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν αυτά,  πουθενά στο κόσμο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σομελιέ και σύμβουλος οίνου, Ρίτσαρτ Μπανφίλτ.

Σομελιέρ, Βρετανοί δημοσιογράφοι που εξειδικεύονται στην οινολογία, εισαγωγείς και διανομείς κρασιών του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και Βρετανοί Master of Wine ήταν οι καλεσμένοι σε ένα διήμερο προώθησης του ελληνικού κρασιού στο Λονδίνο με 150 διαφορετικές ετικέτες που διοργάνωσε ο φορέας 50 Great Greek Wines υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο ιδρυτής του φορέα 50 GGW και Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως, «αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ουσιαστικά εκτοξευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και βλέπουμε αυτή την αγάπη,  που λέω εγώ,  από τους κριτικούς,  από τους καταναλωτές σε κάθε έκφανση που μπορούμε να φανταστούμε».

Ο οινολόγος και παραγωγός, Χρήστος Ζαφειράκης, δήλωσε από την πλευρά του πως, «τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν τις καρδιές των βρετανών καταναλωτών λόγω της ποιότητας αλλά και λόγω της μοναδικότητας των ελληνικών ποικιλιών».

Μαζί με την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού αναπτύσσετε και ο οινοτουρισμός.

Όπως σημειώνει η διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, Ελένη Σκαρβέλη, «είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες μαζί με τη γαστρονομία που πιστεύουμε ότι είναι τα βασικά ατού για την προσέλκυση κοινού.  H πρωτοβουλία του υπουργείου τουρισμού για τα επισκέψιμα οινοποιεία σε ολόκληρη την Ελλάδα μας δίνει τη δυνατότητα και ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να προωθήσουμε καλύτερα τον οινοτουρισμό στη βρετανική αγορά».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως, το ελληνικό κρασί μέσα στην επόμενη δεκαετία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα καλά εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν τις καρδιές των Βρετανών ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και τα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λήμνος: Πέθανε χορεύοντας σε γλέντι

Πάτρα – γονείς 9χρονου: Τα βεγγαλικά δεν πήγαιναν πάνω, ερχόντουσαν πάνω μας (βίντεο)

Γιορτή του Πατέρα: Η συγκινητική ανάρτηση της Πυροσβεστικής

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)