Πολιτισμός

18 Ιουνίου 2024 06:21

Εορτολόγιο - 18 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε "χρόνια πολλά".

Εορτολόγιο - 18 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη την εορτή των:

 • Άγιος Λεόντιος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Υπάτιος και Θεόδουλος
 • Άγιος Αιθέριος ο Μάρτυρας
 • Ο Όσιος Λεόντιος ο Άστεος.
 • Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης
 • Ο Όσιος Έρασμος.
Γιορτάζουν οι:
 • Έρασμος.
 • Λεόντιος, Λεοντία, Λεοντίνα, Λεοντίτσα.
 • Αλίνα, Αλένα.
 • Θεόδουλος, Θεοδούλη.
 • Υπάτιος, Υπατία.

Ο Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης γεννήθηκε το 1520 μ.Χ. στο Άργος της Πελοποννήσου σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και την παράδοση των πατέρων της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Για τους γονείς του και την παιδική του ηλικία δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Μπορούμε να συμπεράνουμε όμως ότι ό Όσιος είχε ευσεβείς γονείς, αφού σε ηλικία 17 ετών, το 1537 μ.Χ., «ησύχαζε» σε ένα «μονίδριο» της Αργολίδας, επιλέγοντας τον μοναχικό βίο.

Ο Όσιος, αφού εγκατέλειψε τους γονείς του, τους συγγενείς και φίλους, δόθηκε στη νηστεία, στις προσευχές και στις ασκήσεις του σώματος, στη μελέτη των Θείων Γραφών και στα θεάρεστα έργα.

Το έτος 1537 μ.Χ., όταν οι Τούρκοι άρχισαν την επίθεση εναντίον του Ναυπλίου, ο Λεόντιος προφήτεψε ότι το κάστρο θα ερχόταν στα χέρια των Αγαρηνών, πράγμα το όποιο και έγινε το 1540 μ.Χ.. Μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τούς Τούρκους, ο Λεόντιος κατέφυγε στο Άγιο Όρος, το όποιο αγάπησε πολύ, και ζήτησε να μονάσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Για να τον δεχτούν του έθεσαν δύο όρους:

 1. Ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Μονή και
 2. Ότι θα αναλάβει οποιοδήποτε διακόνημα του ανατεθεί.

Κατοίκησε στο Ιερό κοινόβιο της Μονής Διονυσίου και για 60 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε από το Μοναστήρι. Έτσι αξιώθηκε του διορατικού και προφητικού χαρίσματος.

Μετά τον θάνατο του, τα Ιερά του λείψανα ανέβλυσαν Μύρο, όπως ιστορεί και ο Ιερός Μαλαξός ο πρωτοπαπάς Ναυπλίου. Ο όσιος Λεόντιος απεβίωσε το 1605 μ.Χ. σε ηλικία 85 ετών.

Ο βίος του οσίου Λεοντίου του νέου σώζεται στο χειρόγραφο 677 σελ. φ 1-36 της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, Αγίου Όρους, το όποιο γράφτηκε περί τα τέλη του 18ου μ.Χ. αιώνα και είναι μετάφραση προηγούμενου κειμένου από τις αρχές του 17ου μ.Χ. αιώνα.

Ανατολή ήλιου: 06:02 - Δύση ήλιου: 20:50

Η Σελήνη είναι 11.1 ημερών

Πηγή: ekklisiaonline.gr

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)