Κόσμος

24 Μαΐου 2024 19:08 Τελευταία ενημέρωση : 24 Μαΐου 2024 22:04

Μέση Ανατολή - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η απόφαση για τη Ράφα και οι αντιδράσεις του Ισραήλ

«Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση» λέει ο Σμότριχ με τις αντιδράσεις από το Ισραήλ να ειναι έντονες. "Χαιρετίζει" την απόφαση η Χαμάς, θέλει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για ολόκληρη τη Γάζα.

Μέση Ανατολή - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η απόφαση για τη Ράφα και οι αντιδράσεις του Ισραήλ
-

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του Ισραήλ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κατά την οποία ζητά από το Τελ Αβίβ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε τη χώρα του να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. 

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει (στην πατρίδα) τους ομήρους του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους, αφού το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του - όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα επιχειρεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Χαμάς: Το ΔΔ να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας σε όλη τη Γάζα

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, με το παλαιστινιακό κίνημα ωστόσο να αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς «χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα».

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», ανέφερε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.

Γάζα - Ράφα - πόλεμος

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην υποστήριξη των θεσμών του διεθνούς κράτους δικαίου ή το Ισραήλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ.

"Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποστήριξη προς διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ", δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλωρεντία.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας στη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση του στρατού του στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Γάζα - Ράφα - πόλεμος

Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα, μία εβδομάδα αφού η Πρετόρια κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. «Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Η σημερινή διαταγή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προς το Ισραήλ “να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα”, αποτελεί το τρίτο κατά σειρά σημαντικό γεγονός, μετά από την απόφαση του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των ηγεσιών του Ισραήλ και της Χαμάς και την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Νορβηγία. Τρεις εξελίξεις με στόχο την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση του Ισραήλ για να πάψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, βάζοντας τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης – θύμα, με πάνω από 30.000 νεκρούς, της επέμβασης του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και που έχει καταγγείλει επανειλημμένα ο ΟΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, για την κατάπαυση του πυρός, για την επιστροφή όλων των ομήρων, για την ανεμπόδιστη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και, τέλος, για την άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με βάση τα σύνορα του 1967, για λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ».?

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Χρυσής Αυγής – Γιάννης Λαγός: Είμαι ναζιστής

Final 4 – Βερολίνο: Επεισόδια πριν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενερμπαχτσέ (βίντεο)

Ιράν - Ραϊσί: Η έκθεση του στρατού για τη συντριβή του ελικοπτέρου


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)