Τουρκία

27 Ιανουαρίου 2014 11:14

Μόνος στην Τουρκία ο Φρανσουά Ολάντ

Όσα είπε για τα καυστικά σχόλια του παρουσιαστή.

-

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Τουρκία μετά από 22 χρόνια, με τον Φρανσουά Μιτεράν να είναι ο τελευταίος γάλλος πρόεδρος που επισκέφθηκε την χώρα. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται την Τουρκία μετά τα γεγονότα του Γκεζί.

Ο Ολάντ συνοδεύεται από 6 υπουργούς του, αλλά όχι από κάποια… κυρία είτε πρώτη, είτε δεύτερη, αφού έβαλε και επίσημα τέλος στη σχέση του με την Βαλερί Τριερβελέρ.

Αναμένεται να υπογραφούν αρκετές εμπορικές συμφωνίες, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων ψηλά θεωρείται ότι θα τεθούν η ευρω-τουρκική υποψηφιότητα, η Συρία και η δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης, καθώς και το Κυπριακό. Επίσης, θα συζητηθεί και η ιαπωνο-γαλλική κοινοπραξία για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στη Σινώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα περάσει περισσότερο χρόνο με τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ, με τον οποίο θα δώσει και κοινή συνέντευξη τύπου και λιγότερο με τον Ερντογάν. Θα συναντηθεί επίσης με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αύριο θα μιλήσει σε φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, θα συναντηθεί με τη χήρα του δολοφονημένου Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ και θα συμμετάσχει σε τουρκο-γαλλικό οικονομικό φόρουμ. Η Γαλλία είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής της Τουρκίας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)