Οικονομία

23 Μαΐου 2024 20:05 Τελευταία ενημέρωση : 23 Μαΐου 2024 20:39

ΔΟΥ Χαλκίδας - Κύκλωμα εκβιασμών: Η μαρτυρία, τα “τεφτέρια” και... το πάρκινγκ της Εφορίας (βίντεο)

Επιχειρηματίας που έπεσε θύμα του κυκλώματος των εφοριακών στην Χαλκίδα, εξηγεί στον ΑΝΤ1, τον ρόλο που έπαιζε το πάρκινγκ της Εφορίας στο "αλισβερίσι" των επίορκων εφοριακών με τους εκβιαζόμενους.

ΔΟΥ Χαλκίδας - Κύκλωμα εκβιασμών: Η μαρτυρία, τα “τεφτέρια” και... το πάρκινγκ της Εφορίας (βίντεο)
-

Της Κέλλυς Χεινοπώρου

Επιχειρηματιάς που έπεσε παλαιότερα θύμα, του κυκλώματος αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1, πως είχε στηθεί η κομπίνα στην Εφορία της Χαλκίδας.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε επιχειρηματίας που εκβιάστηκε από άτομα της ΔΟΥ Χαλκίδος, αντιστάθηκε και παρ' ολίγον να καταστραφεί υπό τον όρο της ανωνυμίας. Λογιστές και διεκπεραιωτές ήταν οι κράχτες του κυκλώματος

Όπως αποκαλύπτει επιχειρηματίας της Χαλκιδας, «ξέραμε όλοι, αν έχει πρόβλημα επιστροφών που θα πας. Συνήθως πήγαινες στο λογιστή σου. Ο λογιστής πήγαινε και έβρισε – και οι διεκπεραιωτές – έβρισκαν τους υπαλλήλους. Αυτοί που είχαν «πρόσβαση» διαφημίζονταν στην Χαλκίδα. «Ξέρω την κυρία...» και πάταγε το μάτι! «Τόσα για αυτούς, τόσα για μένα, τόσα για περαπέρα»

O επιχειρηματίας αποκαλύπτει πως γίνονταν οι δοσοληψίες στην ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, γιατί οι αξιωματικοί των Εσωτερικών υποθέσεων έκαναν φύλλο και φτερό τα οχήματα των υπαλλήλων αλλά και τι ρόλο έπαιζε... το παρκινγκ της εφορίας αλλά και ένα στενό στις παράνομες τακτικές των μελών του κυκλώματος.

«Δημοσιογράφος: Λειτουργούσε σαν σημείο συνάντησης για να μπορέσει να γίνει η δοσοληψία ;
Επιχειρηματίας: Ναι, εκεί ήταν και τα αυτοκίνητα τα παρκαρισμένα, και εκεί είναι μια θέση πάρκινγκ, είναι στενό, οι συναλλαγές γίνονταν στα αυτοκίνητα. Οι «ψιλές» συναλλαγές! Τα δεκάρικα, τα τάλιρα, τα 15άρια, τα 20άρια πήγαιναν πάνω, στην εφόρισσα», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Στο στενό της εφορίας υπήρχε μια πόρτα από την οποία συχνά έβλεπαν τους κατηγορούμενους εφοριακούς να βγαίνουν και να συναλλάσσονται με ιδιώτες.

«Υπήρχε μια πόρτα ενδοεπικοινωνίας, η οποία με το που ήρθε η κυρία (προϊσταμένη ΔΟΥ] έκλεισε, κλείδωσε την πόρτα. Με το που έκλεισε η πόρτα, τους βλέπαμε ανοίγανε την πόρτα κατέβαινε... (εφοριακοί) κατέβαινε ο ένας, κατέβαινε ο άλλος και ...τάκα, τάκα, τάκα, ιστορίες», περιέγραψε ο επιχειρηματίας.

Ένα από τα τεφτέρια που κατάσχεσαν οι αρχές στο γραφείο της προϊσταμένης δείχνει τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος από επιχειρηματίες και ιδιώτες. Δείτε: στα θολωμένα σημεία είναι γραμμένα τα ονόματα των συνεργατών και των υπαλλήλων της εκγληματικής οργάνωσης και εδώ τα ποσά , τα οποία κυμαίνονταν από 250 ευρώ εως και 11.000 ευρώ. Στα 4 τεφτέρια που βρήκαν οι αρχές, υπάρχουν συναλλαγές από τον Νοέμβριο του 2020 εως τον Μάιο του 2024, δηλαδή πραγματοποιούνταν δοσοληψίες ακόμη και λίγες ημέρες πριν συλληφθούν.

Τεφτέρι - Χαλκίδα - Εφοριακοί

Αποκαλυπτική είναι και η κατάθεση του επιχειρηματία που βοήθησε τις αρχές να φτάσουν σε συλλήψεις. Τη περασμένη Πέμπτη τον ενημέρωσαν ξαφνικά ότι έπρεπε να γίνει έλεγχος στην επιχείρησή του λόγω ασυμφωνίας στα ποσά που –όπως ισχυρίστηκαν – είχε δηλώσει στην εφορία.

Όπως κατέθεσε, «όταν πήγα από την εφορία, μου είπαν πως υπήρχε ασυμφωνία κατά 20.000 ευρώ και τοτε ευθέως η προισταμένη μου είπε ότι «μας δίνεις εμάς 20.000ευρώ και δεν ασχολούμαστε μαζί σου ξανά ποτέ» εννοώντας προφανώς ότι αν δεν τους δώσω τα λεφτά, θα συνέχιζαν να με ταλαιπωρούν με δήθεν ελέγχους τους. Την επομένη τους πήγα τα 10.000ευρώ σε φάκελο αλλά η προισταμενη μου τηλεφωνούσε και απαιτούσε τα υπόλοιπα».

Ο επιχειρηματίας όταν πήγε και τα υπόλοιπα χρήματα σε φάκελο, συνοδεύονταν από τους αστυνομικούς των εσωτερικών υποθέσεων οι οποίοι μετά από εξονυχιστική έρευνα σε γραφεία και αυτοκίνητα, περάσαν χειροπέδες.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι "φύλλο και φτερό" κάνουν από το πρωί τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για

  • Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ
  • Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και
  • Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας. Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αρτέμιδα: Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα (εικόνες)

Χίος: Ένοικος βγαίνει “όπως - όπως” για να επιστρέψει την μπάλα σε αγώνα τοπικού (βίντεο)

Bloomberg: Μητσοτάκης - Τουσκ ζητούν ευρωπαϊκό “Iron Dome” από την Κομισιόν

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)