Ελεύθερη να επιλέξει προμηθευτή κινητήρα η Williams το 2026

×

Του Κώστα Λεώνη

Τη διάθεση να εξερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σχετικά με την προμήθεια κινητήρων εξέφρασε ο νέος επικεφαλής της Williams James Vowles. Τι και αν ήρθε στο Grove από την Mercedes, τι και αν η Williams συνεργάζεται τόσα χρόνια αρμονικά με τους ασημί, ο Βρετανός δείχνει αποφασισμένος να αναθεωρήσει τα πάντα προκειμένου να κάνει η ομάδα του τα απαραίτητα βήματα προόδου.

Williams

Η αλλαγή των κανονισμών το 2026 είναι η τέλεια ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα συνεργασία και οι διαθέσιμοι υποψήφιοι δείχνουν, στο χαρτί τουλάχιστον, πολλοί. Καταρχήν, υπάρχει η πιθανότητα για ένα εργοστασιακό συμβόλαιο με την Honda. Οι Ιάπωνες κρύβουν επιμελώς τα χαρτιά τους όμως αν συνεχίσουν στη Formula 1 θα χρειαστούν ομάδα ή το πιο πιθανό ομάδες. Οι επιλογές τους είναι συγκεκριμένες (McLaren, Williams και αν βγει στο σφυρί η Alpha Tauri) και όλες έχουν τα αδύνατα σημεία τους όμως η έλλειψη υποδομών της Williams ίσως της στοιχίσει στον ιδιότυπο αυτό αγώνα.

Δεύτερη προοπτική είναι η Renault που προς το παρόν δεν έχει καμία πελατειακή συνεργασία. Σίγουρα υπάρχει μια συμφωνία με την Andretti αλλά αυτή είναι στη σφαίρα του θεωρητικού από την στιγμή που οι Αμερικάνοι δεν έχουν εγγυημένη θέση στο grid. Οι Γάλλοι έχουν χάσει ήδη πολλά εξαιτίας της έλλειψης συνεργάτη τόσο σε δεδομένα που θα βοηθούσαν στην εξέλιξη των κινητήρων τους όσο και σε ευκαιρίες για τους πολύ ταλαντούχους πιλότους που βγάζει η ακαδημία τους. Οι αμαρτίες από την εποχή του Cyril Abiteboul ακόμη πληρώνονται στο Viry και έτσι λογικά θα υπάρχει αρκετή διάθεση για μια νέα συνεργασία με κάλους όρους εκατέρωθεν.

Από εκεί και πέρα υπάρχει τόσο το τρίτο συμβόλαιο της Ferrari που θα ελευθερωθεί εξαιτίας της πώλησης της Sauber στην Audi όσο και ένα ανάλογο συμβόλαιο από την Red Bull ακόμη και αν η Alpha Tauri παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της άμεσα ή έμμεσα. Ανάλογα υπάρχει μια πιθανότητα η Mercedes να συνεχίσει να προμηθεύει τρεις πελάτες πέρα της εργοστασιακής ομάδας, κατάσταση που όμως θα απαιτήσει ανοχή από το υπόλοιπο grid. Όλες αυτές οι επιλογές βέβαια σημαίνουν ότι η Williams θα είναι χαμηλά σε προτεραιότητα από τον συνεργάτη του με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σπαζοκεφαλιά λοιπόν για τον Vowles που επιπλέον έχει και τον παράγοντα χρόνο να τον πιέζει. «Θα πάρουμε την απόφαση μας σίγουρα πριν το τέλος της χρονιάς» λέει και μένει να αποδειχθεί αν θα καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία που θα εντυπωσιάσει.