Οικονομία

22 Μαΐου 2024 19:41

Χαλκίδα - Εκβιασμοί επιχειρηματιών: Η δράση των εφοριακών και οι διώξεις

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής της Εφορίας Χαλκίδας, που σύμφωνα με την Αστυνομία, με την βοήθεια συνεργών τους, εκβίαζαν επιχειρηματίες και αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Χαλκίδα - Εκβιασμοί επιχειρηματιών: Η δράση των εφοριακών και οι διώξεις
-

Στα δικαστήρια Χαλκίδας μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (22/5) οι συλληφθέντες εφοριακοί που είχαν ως έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας και εκβίαζαν επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά προχώρησαν τα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε επτά συλλήψεις με την προϊσταμένη της ΔΟΥ να είναι ανάμεσά τους. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά και είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση για την τέλεση οικονομικών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα 15 αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (Αδιάφθοροι), πήγαν στο κτήριο της ΔΟΥ στα Δύο Δέντρα στη μία το μεσημέρι.

Έβγαλαν έξω τους πολίτες και είπαν στους υπαλλήλους να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές συγκεκριμένων ατόμων και στην συνέχεια έψαξαν τα αυτοκίνητά τους.

Η δράση των εφοριακών

Οι 7 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι με ορμητήριο την Εφορία της Χαλκίδας εκβίαζαν ιδιώτες και επιχειρηματίες, ζητώντας  από 5 έως και 30 χιλιάδες ευρώ για κάθε είδους...φορολογική διευκόλυνση. 

Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν τέλη Νοέμβρη του περασμένου έτους, όταν επιχειρηματίας κατήγγειλε στο εσωτερικών υποθέσεων δυο υπαλλήλους της ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, οι οποίοι φέρεται να του απέσπασαν 5000 ευρώ προκειμένου να μην του μπλοκάρουν τις επιστροφές που του όφειλαν.

Από τις έως τώρα έρευνες των αρχών, από την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών των εφοριακών και  τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε  ότι μέσα σε ένα τρίμηνο τα μέλη του κυκλώματος προσέγγισαν 17 επιχειρηματίες της Χαλκίδος , και εκβιάζοντάς τους , φέρεται ότι τους απέσπασαν πάνω από 95.000 ευρώ

Μάλιστα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και στα οχήματα των μελών του κυκλώματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.000 ευρώ, 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές, 4 σημειωματάρια  από το 2020 με ονόματα πολιτών και δίπλα μεγάλα χρηματικά ποσά, πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων, καθώς και ένα  δίκαννο, χωρίς άδεια.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας, όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εξέδωσαν ανακοίνωση για το έγκλημα.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω  και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης».

Γ. Πιτσιλής: Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά

Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε - όπως πάντα - σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.»

Ειδήσεις σήμερα:

antenna.gr: Εδώ, τίποτα δεν ανεβαίνει στην τύχη

Δανία: Φωτιά στα γραφεία φαρμακευτικού κολοσσού (εικόνες)

Ερμού: Άνδρας επιτέθηκε σε 20χρονη στην μέση του δρόμου (βίντεο)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)