Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο Σύνδεσμο Προστασίας για Παιδιών και ΑμΕΑ

Τετάρτη 15/05/19 16:56

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΑΞΗΤην Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ, ο οποίος λειτουργεί από το 1923, είχε την ανώτερη τιμή να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδος Κο Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του προέδρου του Ιδρύματος Κου Κωνσταντίνου Τίγκα, προκειμένου να εγκαινιάσει τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συνδέσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το πρόγραμμα που προσφέρει ο Σύνδεσμος στους συνανθρώπους και στα παιδιά που έχουν ανάγκη από στήριξη, περίθαλψη, στέγαση, σίτιση, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, να μετακινούνται, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στον Αγιασμό, συνομίλησε με τα παιδιά και το προσωπικό και στο τέλος ξεναγήθηκε στους ανακαινισμένους χώρους του Συνδέσμου. Επίσης, παρευρέθηκαν η κα Κορωναίου-Κάμπα Σοφία, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα και η κα Τσακιροπούλου Ελευθερία, Διευθύντρια Γραφείου της Υπουργού κας Φωτίου.

Στον Φορέα φιλοξενούνται άτομα όλων των ηλικιών. Ο Σύνδεσμος δύναται να περιθάλψει και να φιλοξενήσει και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της Διεπιστημονικής Ομάδας, λαμβανομένων υπόψη παράλληλα και των κοινωνικών αναγκών των εκάστοτε περιπτώσεων.

Οι περιθαλπόμενοι του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ξεπερνούν τους 290, ενώ παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες 24ωρης φιλοξενίας και υποστήριξης σε 48 ΑμεΑ, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ο Σύνδεσμος απασχολεί 98 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού:

Ομάδα επαγγελματιών υγείας και εκπαιδευτικού προσωπικού συμπεριλαμβανομένων 1 Επιστημονικού Διευθυντή – Ψυχιάτρου, 1 Παθολόγου, 7 Ψυχολόγων, 7 Κοινωνικών Λειτουργών, 25 Βοηθών Νοσηλευτών και 5 Τραυματιοφορέων. 

20 Εκπαιδευτικών - Ειδικών Παιδαγωγών Τμημάτων και Εργαστηρίων, με ειδικότητες όπως: εργοθεραπευτές, εκπαιδευτές εργαστηρίων, γυμναστές, μουσικοθεραπευτές.

22 Βοηθητικών Υπαλλήλων που συμβάλλουν καθοριστικά στην καθημερινή φροντίδα, μεταφορά, σίτιση και περίθαλψη των φιλοξενουμένων στις δομές του Συνδέσμου.

10 Διοικητικών Υπαλλήλων που με ενδιαφέρον αγάπη και φροντίδα καθημερινά είναι δίπλα στα παιδιά.

Το προσωπικό επιλέγεται με επιστημονικά κριτήρια και με άξονα το βαθμό κατάρτισης και εμπειρίας στη φροντίδα ατόμων με αναπηρία. Πέρα από τα τυπικά κριτήρια, ωστόσο όλοι οι συνεργάτες προσφέρουν απλόχερα την αγάπη, τη φροντίδα και το ειλικρινές τους ενδιαφέρον στους περιθαλπόμενους, δημιουργώντας μια όμορφη, δημιουργική οικογένεια που συνεχώς μεγαλώνει.

Οι εγκαταστάσεις, με χώρους συνολικού εμβαδού περίπου 6.000 τ.μ., αποτελούνται από τρία κτίρια:

 • Κεντρικό Κτίριο, 4.200 τ.μ.
 • Κτίριο «Δημοκωστούλα», 900 τ.μ.
 • Κτίριο «Μελά», 750 τ.μ.
 •  

Οι χώροι περιλαμβάνουν:

 • Αίθουσες Διδασκαλίας
 • Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης
 • Αίθουσες Δημιουργικής Απασχόλησης
 • Αίθουσες αναψυχής, εργοθεραπείας
 • Αίθουσες συνεδριάσεων
 • Τραπεζαρίες & μαγειρεία
 • Δωμάτια με ιδιαίτερο μπάνιο
 • Ιατρεία
 • Αναρρωτήρια
 • Γήπεδο μπάσκετ
 • Γήπεδο βόλεϊ
 • Νέο, πλήρως ανακαινισμένο Πολυχώρο, με θεατρική σκηνή και σύστημα κινηματογραφικής προβολής:

Ο χώρος αυτός, που αποτελεί στολίδι του Συνδέσμου, βοηθάει να ανταποκριθούν οι υπεύθυνοι, τόσο στις νέες δράσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν, όσο και στο να υπάρχει ένας χώρος επαρκής για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με τη δημιουργία υπερυψωμένης σκηνής, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά οφέλη του Θεάτρου, με τη συγκρότηση θεατρικών ομάδων. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, παράλληλα με τη σταδιακή ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Εκτός από τη θεατρική σκηνή, ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται και ως κινηματογράφος. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά του Συνδέσμου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ταινίες εκπαιδευτικού αλλά και ψυχαγωγικού περιεχομένου, πάντα σε ασφαλές περιβάλλον και υπό την εποπτεία προσωπικού. Επιπρόσθετα, στη νέα αίθουσα φιλοξενούνται μουσικές βραδιές, συναυλίες, εκθέσεις έργων των παιδιών και πολλές άλλες δράσεις.

Παρέχεται μεταφορά των περιθαλπομένων προς και από το Κέντρο, με μεταφορικά μέσα του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, επανδρωμένα με έμπειρους οδηγούς και συνοδούς.

Υπάρχει πρόγραμμα διατροφής, από Διατροφολόγο με πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, το οποίο ετοιμάζεται στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Συνδέσμου.

Τα Τμήματα:

 • Τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης:

Αποτελείται από ένα ευρύ πλέγμα καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, που έχει ως στόχο την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη, τόσο των κοινωνικών δεξιοτήτων, όσο και αυτών της καθημερινής ζωής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην ανάπτυξη και διατήρηση των γλωσσικών, αντιληπτικών και κινητικών δεξιοτήτων.

 • Τμήματα Υψηλής Λειτουργικότητας:

Βασικός στόχος του τμήματος αποτελεί η  ψυχαγωγία και η κοινωνικοποίηση των ατόμων με νοητική υστέρηση μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, τις κατασκευές, τις βιωματικές ασκήσεις κ.α. Κύριο μέλημα είναι τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να καλλιεργήσουν τρόπους ανάπτυξης κινήτρων και ενδιαφερόντων.

 • Τμήμα Γυμναστικής.
 • Τμήμα Μουσικοθεραπείας.
 • Θεατρική Ομάδα.

Τα Εργαστήρια:

 • Εργαστήριο Πληροφορικής
 • Εργαστήριο Κηπουρικής & Κηποτεχνίας
 • Εργαστήριο Χειροτεχνίας & Κατασκευής Ειδών Δώρου
 • Εργαστήριο Ζωγραφικής & Εικαστικών
 • Εργαστήριο Δερματοτεχνίας
 • Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής

Για τις παραπάνω και για άλλες ακόμη δραστηριότητες καθώς και για το αξιόλογο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο εδώ και 96 ολόκληρα χρόνια, ο Σύνδεσμος αναγνωρίσθηκε ειδικά από το Κράτος και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την UNESCO.

Η πιο πρόσφατη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2018, όταν ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ, στο πρόσωπο του Προέδρου του κου Κωνσταντίνου  - Πολυχρόνη  Τίγκα, βραβεύτηκε στην τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για το κοινωνικό του έργο.

Τον Οκτώβριο του 2017, κατά την 33η βράβευση προσωπικοτήτων από την UNESCO, με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βεργίνας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τιμήθηκε για το έργο του στο Σύνδεσμο, αλλά και τη γενικότερη κοινωνική του προσπάθεια για την ενίσχυση των αδύναμων οικογενειών.

Ο ΑΝΤ1 στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «Κάνε την Αγάπη Πράξη» αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στοχεύει σε ενέργειες και υποστηρίζει έμπρακτα δράσεις με σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Κάνε την αγάπη, πράξη»

Σε μία δύσκολη περίοδο, με φανερές επιπτώσεις σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και δη στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ο ΑΝΤ1 μέσω της πρωτοβουλίας Κοινωνικής Υπευθυνότητας, «Κάνε την αγάπη πράξη», κινητοποιείται και υποστηρίζει δράσεις, για να συμβάλλει στην ανάδειξη και επίλυση κοινωνικών προβλημάτων με σταθερό και αμετακίνητο στόχο την προσφορά βοήθειας σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Εάν επιθυμείτε και εσείς να βοηθήσετε και να στηρίξετε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας του ΑΝΤ1 μπορείτε πρωτίστως να μας αποστείλετε οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψη σας και χρήζει άμεσης και ουσιαστικής φροντίδας.

Ακολουθώντας τον σύνδεσμο antenna.gr/kanetinagapipraxi/form μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν μαζί σας

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΑΞΗ