Συνταγές

20 Σεπτεμβρίου 2022 14:03

Λαδένια Κιμώλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα βήματα για να ετοιμάσουμε την εκπληκτική πίτα, που θυμίζει… πίτσα, μας δείχνει η σεφ της εκπομπής “Το Πρωινό”, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

 

Την συνταγή για την παραδοσιακή λαδόπιτα, πιο γνωστή ως λαδένια Κιμώλου, ετοίμασε την Τρίτη, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό», η Αργυρώ  Μπαρμπαρίγου, σημειώνοντας ότι πως η λαδένια στην ουσία είναι ένα ψωμί σαν φοκάτσα με μπολικο ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και κρεμμύδι, είναι η ελληνική πίτσα και είναι νηστίσιμη.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράστηκε με τους τηλεθεατές χρήσιμα μυστικά τόσο για την ζύμη, όσο και για τα υλικά και τον τρόπο ψησίματος, ώστε να απογειωθεί η γεύση και να «τρελαθεί ο ουρανίσκος» όποιου δοκιμάσει.

Υλικά για την ζύμη

Υλικά για την γέμιση

Εκτέλεση - Λαδένια Κιμώλου

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
  2. Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.
  4. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη, ελαφρώς υγρή, που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Παίρνουμε 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο στα χέρια, και αλείφουμε την ζύμη ολόγυρα.
  6. Βάζουμε μέσα στο μπολ τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό βρεγμένο πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει, περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  8. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για τη λαδένια.
Για την γέμιση της Λαδένιας
  1. Κόβουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις κόβουμε σε καρέ η σε φέτες.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
  3. Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε με 2 κουτ. από το ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτα 30Χ40εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
  4. Με τα δάχτυλα απλώνουμε την αφράτη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
  5. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι (1 κ.σ.) όλη την επιφάνεια της ζύμης
  6. Πάνω στην ζύμη βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
  7. Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη λαδένια.
Για το ψήσιμο της Λαδένιας
Παραλλαγή της Λαδένιας

Μυστικά επιτυχίας

Ειδήσεις σήμερα:

Γαρμπή για Σχοινά - Μαζωνάκη: Ο Διονύσης έχει πάντα δίκιο όταν τσακώνεται (βίντεο)

Μητσοτάκης: το μπάρμπεκιου, ο καβγάς με την Μαρέβα για το κλιματιστικό και η Τουρκία (βίντεο)

“Παγιδευμένοι” - Μηταράκης: η εμφάνιση στην σειρά του ΑΝΤ1 και το παρασκήνιο (βίντεο)